Home » Авторски страници, българи зад граница

Коледно тържество в Българското училище в Брюксел

2015.12.31 Няма коментари
Spread the love

DSC_0446

На 13 декември 2015 година, неделя, от 11 часа в salles du Boetendael, Rue du Doyenné, 96, 1180 Uccle, при засилени мерки за сигурност, се проведе Коледното тържество в Българско училище “П. К. Яворов” – гр. Брюксел, към Посолството на Рeпублика България в Кралство Белгия. Влизаше се по предварително изготвен списък с имената на децата и придружаващите ги лица.

BLAGA I KOLEGI DSC_0440

Посланик Димитър Цанчев от Постоянното представителство на Рeпублика България в Брюксел се погрижи за нашето спокойствие вътре в залата. В осигурената  охрана имаше и татковци доброволци. А отвън патрулираше полицейски екип, който кметът на квартал Uccle беше отпуснал любезно, по молба на директорката на училището г-жа В. Найденова.

DSC_0386

Когато зазвънят коледните звънчета и улиците блеснат в празнично сияние, отново ни завладява онова особено чувство за приказно вълшебство. Забравяме за притесненията, за случващото се навън. Не можем да посрещнем Рождество Христово без елха и мигащи разноцветни лампички, без гирлянди и лика на белобрадия старец. Както всяка година в нашето училище, Празникът започна с голям ентусиазъм. Децата бяха подготвили програма с песни, стихове и приказки.

^58A30D880481ACA4CA602707CF1845340474D9B926E5658567^pimgpsh_fullsize_distr

Обичаният и дългоочакван Дядо Коледа заслужено зарадва децата с подаръци. Той благодари за всички получени писма и каза, че се е опитал да изпълни всички желания, защото е разбрал, че децата са много трудолюбиви и ученолюбиви. Негови помощници бяха красивата Снежанка Андрея и двете джуджета Иван Кирилов и Иван Йорданов, ученици от 6-ти клас.

Подарък от Дядо Коледа получи и посланик Веселин Вълканов. За него този ден беше последният ден от мандата му на посланик в Кралство Белгия. За нас беше чест и удоволствие да бъдем заедно в този почивен празничен ден.

Посланик Вълканов ни пожела успех. Той каза да не забравяме, че зад успеха във всяка една област в живота стои единството и взаимопомощта. Ние му пожелахме “На добър час” и искрено му благодарихме за ползотворната работа през годините на мандата му.

DSC_0423

Директорката на училището Валентина Найденова, изказа благодарност на първите дарители на училището по новата дарителска банкова сметка: семейство Виолета и Драгомир Драганови, родители на Благовеста от 2-ри клас, дарили 50 евро за купуване на игри за учениците. Както и на г-н И. Ачовски, г-н А. Манджуков, фирма “Атмикс” ООД, България, дарили средства зa музикална  уредба на обща стойност 540 евро. Cемейство Бояна и Иван Ачовски са родители на нашия ученик Тома от 2-ри клас.

“С Вашата любезна  подкрепа  ще имаме собствена музикална  уредба, с която ще можем да провеждаме качествено нашите учебно-културни мероприятия,  игрите, които ще закупим, ще разнообразят дейността ни в училище. Дарението, което ни правите, доказват Вашето родолюбие и Вашата съпричастност към българското образование в чужбина. Времето, трудът и средствата, отделени за нашите ученици, са безценни за всички нас. Няма и месец, откакто отворихме дарителска сметка, и тя почна да се пълни. На слука! Като има за нас, ще поделим и с другите” – каза г-жа Найденова.

Наш скъп гост на празника и приятел на училището бе и г-н Мартин Филипoв, асистент на г-н Ангел Джамбазки.

Представихме си куклите, изработени с много любов, старание и голямо желание в кръжока “България в Европа и света”, с ръководител г-жа Найденова. Голяма част от тях, както и миналата година, ще бъдат подарени на Посолството, за да го красят и радват гостите с детските творения.

DSC_0393

Показахме и Коледните картички от конкурса. Всички бяха толкова красиви, че победител беше трудно да се излъчи. Затова бяха наградени всички участници.

DSC_0408

И ако сте обърнали внимание колко красиво е аранжирана сцената, искам да Ви споделя, че това го направи дванадесетокласничката ни Сияна Терзийска.

И тази година родителите се включиха  със своите кулинарни изяви в празничната трапеза.

За всеки присъстващ имаше вкусно парче от Коледната баница с късмети, направена специално за нас oт българския ресторант “Старата мелница”. Повечето от късметитe бяха игриво-закачливи, подходящи за всяка възраст.

Както всяка година, по това време се сещаме и за децата в неравностойно положение. Те чакат от съпричастни към тяхната съдба хора да ги зарадват с играчки, лакомства, да им подарят нова дрешка…Те вярват в чудесата по Коледа. Те са и наши деца, български деца. Не са виновни, че са изоставени.

Вече пета поредна година поставяме нарочна кутия, в която всеки пускa толкова, колкото иска, или колкото има възможност. Събраната обща сума тази година е 248 евро (168 евро от кутията за дарения и 80 евро от дарителската сметка).

Благодарим на всички, които се включиха. Събраната сума ще бъдe преведенa на Обществен фонд “Детство”, който ще разпредели финансовите средства според нуждите на домовете. Това е организация, която работи ежедневно с деца, лишени от родителска грижа. ОФ ”Детство” от 25 години прави само добрини. Можете да научите повече за тях тук.

Вече 18 години Обществен фонд “Детство” подпомага студентите, израсли в институция. 377 студенти са стипендиантите на Сдружението досега. За учебната 2015/2016 г. те са 54. 14 студенти с успех над 5,00 ще получат годишна стипендия в размер на 1200 лв. 6 от тях са с отличен успех; 12 студенти с успех от 4,50 до 5,00 ще получат годишна стипендия в размер на 1000 лв. Тези 26 студенти са от втори или по-горен курс.

Останалите 26 ще получат годишна стипендия в размер на 800 лв. В тази група са и две студентки – инвалиди, които не са били в институция.

Двама ученика от институция, които се обучават в училища по изкуствата ще получат годишна стипендия в размер на 600 лв.

В първи курс ще бъдат 15 студенти; във втори – 16; в трети – 9; в четвърти – 7.

Магистратура продължават 5 студенти и 2-ма са ученици. За първи път ще бъдат подпомогнати 23 студенти и 2 ученика; за втори – 14; за трети – 4; за четвърти – 6 и за пети път – 5. По специалности се разпределят така:

Социална насоченост и социална педагогика – 13; хуманитарни науки и филологии – 10; медицински профил – 6; физическа култура и туризъм – 4; икономически – 5; инженерно-технически – 4; музикални – 3. По един изучават дизайн и дърворезба, декоративно градинарство, право, журналистика, филмово и телевизионно операторство , етнология, теология, архитектура, военна дисциплина.

Отлично осъзнаваме, че това, което изпращаме, е капка в морето.

Но капка по капка, стипендия става. Нека капките са повече !

Добро + добро има отговор лесен,
Добро + добро е равно на песен,
а запееш ли, ставаш дете,
което и смях в песента ще вплете.
Ето така добротата расте.

DSC_0412

Уважаеми ученици, родители, колеги, приятели, където и да намирате по света и у нас,

На Вас и Вашите семейства пожелаваме бодрост и късмет.

Приятна и успешна  нова 2016 година, изпълнена с много успехи и мечти!

Нека всички бъдем здрави, за да можем да бъдем и щастливи! До нови срещи.

 

Българско училище “П. К. Яворов” – Брюксел

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.