Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Е-консулски услуги срещу електронен подпис и след законодателни промени

2015.12.17 Един коментар
Spread the love

ДОКЪДЕ СТИГНА ПРОЕКТЪТ ЗА Е-КОНСУЛСКИ УСЛУГИ НА ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО

Снимка Скрийншот от видео на БТА

Днес в БТА се проведе пресконференция на МВнР на тема: “Представяне на изпълнените дейности и постигнатите резултати по проект „Е-консулски услуги“, изпълняван от Министерството на външните работи”.

Системата за е-консулски услуги се разработва от април 2014 г. и се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет 2007-2013 г. Проектът за разработването на такава система се движи със закъснение от година и половина.

Изпълнител на дейностите във връзка с предоставянето на електронни консулски услуги, както и по внедряването им, е фирма “Контракс”. Според координатора на „Информационни технологии“ в МВнР Валентин Ангелов, системата включва обединяване на разнородни услуги, предоставяни както от МВнР, така и от МВР.

Обявените основни целеви групи по този проект са:

– български граждани, пътуващи зад граница;
– български граждани, пребиваващи и/или живеещи в чужбина;
– близки на български граждани от горните категории;
– членовете на Нотариалната камара на Р. България;
– централните банки, а чрез тях и техните клиенти – граждани и фирми;
– служители в дирекция „Консулски отношения” на МВнР;
– консулски служители в българските посолства и консулства.

По проекта са били развити шест електронни административни услуги в системата на МВнР:

1. Приемане и обработване по електронен път на заявление за издаване на български личен документ – лична карта;

2. Приемане и обработване по електронен път на заявление за издаване на български личен документ – паспорт;

3. Приемане и обработване по електронен път на заявление за издаване на български личен документ – свидетелство за управление на МПС;

4. Проверка по електронен път от нотариуси на датата, съдържанието и подписите на удостоверени от консулските служби на Р. България частни документи на български и чужди граждани;

5. Проверка по електронен път от нотариуси на верността на преписи и извлечения на документи на български граждани, удостоверени от консулските служби на Република България;

6. Проверка по електронен път от нотариуси на съставени пред консулските служби на Република България нотариални завещания на български граждани.

От пресконференцията стана ясно, че подаването на заявления за нови лични документи по електронен път би изисквало наличието на електронен подпис, който българските граждани в чужбина могат да закупят и чрез свои близки в страната, на които са дали нотариално заверено пълномощно. Издаването на различни документи по електронен път ще бъде заплащано също по електронен път. 

От казаното на брифинга стана ясно още, че е-консулските услуги са обезпечени технически, но за да започнат да действат реално, трябва да се предложат и гласуват законодателни промени, за да влезе подаването на заявление за лични документи по електронен път в съответното законодателство. Не е ясно защо не е бил направен опит тези законодателни промени да са извършени вече.

По проекта е бил разработен и интегриран вътрешен сайт за подобряване свързаността на съществуващите информационни системи и осигуряване на вътрешния електронен обмен между консулските служители. Тази среда е била интегрирана към системата за достъп на граждани и бизнес до официалната интернет страница на МВнР. Предвижда се тя допринесе за надграждане на услугата „Пътувам за” на МВнР, насочена към българи, пътуващи или живеещи извън пределите на страната.

Сред останалите дейности по проекта са повишаване на административния капацитет чрез провеждане на обучения на служители на МВнР и служители в задграничните представителства; повишаване на информираността на целевите групи и обществеността за електроните услуги и др.

Според информация на в. “Труд”, общият бюджет на проекта е 751 626 лв., като 85% от сумата идва по линия на Европейския социален фонд, а 15% – от Националния бюджет. В рамките на проекта са били проведени дистанционни обучения на 90 служители в 88 консулски служби. Други 30 души пък са били обучени локално, а 5 още са със статут на служители-обучители. Допълнително са обучени 3 оператори и 2 администратори на системата.

Запис на проведената днес пресконференция на МВнР може да се види по-долу или в сайта на БТА.

.

One Comment »

  • Burak said:

    “От пресконференцията стана ясно, че подаването на заявления за нови лични документи по електронен път би изисквало наличието на електронен подпис, който българските граждани в чужбина могат да закупят и чрез свои близки в страната, на които са дали нотариално заверено пълномощно”

    Голяма смехория. Значи, да резюмирам: ако нямам редовни лични документи, няма как да извадя нито електронен подпис, нито нотариално заверено пылномощно. Ако все още са ми валидни документите, трябва да отида до България да си извадя електронен подпис. Ама нали тогава мога и лични документи да извадя? Същото съображение за нотариално завереното пылномощно. Ако трябва да ходя в България за пълномощно, какво пречи да си извадя и лични документи.

    За да бъде подигравката пылна, ето какво е намислил Митов: карти без биометрични данни не могат по такъв начин да се подменят. Но може би наивно мислите, че другите могат? Нищо подобно. Личните карти с биометрични данни имат 10-годишна валидност. А за да можете да подмените такава карта, тя трябва да е издадена преди не повече от 59 месеца (5 години). Т.е. и това не може. Парите за инциативата обаче вече се усвояват, Митов за всичко е помислил.Да ни е честито новото електронно “обслужване”!.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.