Home » Авторски страници, любопитно

Подводна галерия “Домът на Русалката” се открива край Приморско

2015.12.03 Няма коментари
Spread the love

На 6 декември – деня, в който почитаме паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, смятан и за покровител на моряците – подводната галерия “Домът на Русалката” ще бъде открита официално край Приморско.

Kartini pod voda

“Домът на Русалката” ще привлича гмуркачи от този Никулден. Оригиналната идея е на водолазите от центъра „Посейдон Приморско“. Още преди две години те привлякоха вниманието, създавайки във водите на Черно море първия подводен параклис в Източна Европа.

Sv. Nikola 2

Подводните изложби край Приморско започнаха преди няколко месеца с представяне на световни репродукции. Никулден обаче е избран символично за официалното откриване на подводната художествената галерия.

"Свети Никола спасява моряка"

Никола Диков, “Свети Никола спасява моряка”

Първата авторска картина, която ще намери място под водата, е творбата на Никола Диков „Св. Никола спасява моряка“, създадена специално по повода. Картината ще бъде достъпна за разглеждане по време на традиционното гмуркане до подводния параклис в чест на св. Никола, който ежегодно се организира от водолазен център „Посейдон Приморско“ на 6 декември.

Kartini pod voda 2

Тази година гмуркането ще започне от 12 ч. от скалния остров Крокодилите край Приморско. Освен храна за сетивата, водолазите не са пропуснали да организират и казан със задължителната за празника рибена чорба, която ще бъде осветена от свещеника на Приморско отец Гавраил.

Малко по-късно „Св. Никола спасява моряка“ ще бъде извадена на сушата и обявена за продажба. Идеята на водолазите от „Посейдон Приморско“ е със събраните средства да разгърнат идеята си и в началото на следващия летен сезон да реализират цялостна подводна изложба на Никола Диков.

 

Кристина Божинова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.