Home » Избрано, политика

В Париж започва XXI Световна конференция по изменението на климата

2015.11.30 Няма коментари
Spread the love

Световните лидери търсят споразумение за борба срещу глобалното затопляне

.

Полицаи патрулират пред главния вход на конференцията. © Reuters

Полицаи патрулират пред главния вход на конференцията.
© Reuters

Френският президент Франсоа Оланд ще открие официално двадесет и първата Световната конференция на ООН по изменението на климата в Париж. В нея ще участват близо 150 държавни и правителствени ръководители от цял свят, сред които президентите на Франция, САЩ, Русия, Китай и Турция. България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, който по програма трябва да направи своето изказване на форума в понеделник следобед.

Целта на конференцията, организирана от ООН, ще бъде постигането на историческо глобално споразумение за борба с глобалното затопляне чрез ограничаване на емисиите на парникови газове.

Срещата ще се проведе в конферентния център в Бурже, северно предградие на Париж. Тя ще премине при изключително засилени мерки за сигурност – малко повече от половин месец след най-смъртоносните терористични атаки във френската столица, при които бяха убити 130 души. Очаква се френският министър на външните работи Лоран Фабиюс да бъде избран официално за председател на конференцията за климата.

Заради големия брой на ораторите речите ще се произнасят едновременно в две пленарни зали на конферентния център в Бурже, наречени на две големи френски реки – Сена и Лоара. Очаква се на форума да присъстват 25 000 преговарящи, представители на неправителствени организации и журналисти.

Официалното наименование на конференцията за климата е Годишна конференция на страните по рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Конвенцията беше приета на срещата на върха в Рио през 1992 г. Оттогава всяка година страните по конвенцията се събират на различни места по света, за да обсъждат как се прилага тя. Конвенцията влезе в сила на 21 март 1994 г. и сега има 196 членки.

В навечерието на конференцията в Париж 183 страни изпратиха в ООН свои обещания за намаляване на парниковите си емисии до 2025-2030 г., съобщи в събота Лоран Фабиюс. Според специалисти обаче дори тези ангажименти да бъдат изпълнени, планетата ще се затопли с 3 градуса по Целзий през 2100 г. в сравнение с прединдустриалната епоха. Така че работата на преговарящите екипи в Париж се очертава трудна.

Глобалният форум ще работи от 30 ноември до 11 декември.

В неделя вечерта стотици хиляди хора по цял свят призоваха вчера за твърди ангажименти срещу глобалното затопляне.

Над 570 хиляди души участваха в 2300 демонстрации за климата, организирани в 175 страни, по оценка на един от организаторите, неправителствената организация Авааз.

“Ние изпращаме ясно послание, за да кажем, че искаме споразумение. Думите вече не са достатъчни (…), целият свят в един глас настоява за действия”, заяви Сам Барат, един от организаторите на кампанията, по време на шествието в Лондон, на което се събраха 50 000 души. Някои от демонстрантите в британската столица бяха дошли от Франция, където митингите са забранени поради извънредното положение, въпреки че това не попречи да се направи дълга жива верига на един от парижките булеварди.

В Амстердам се събраха близо 7000 души, мнозина на велосипеди, въпреки студеното и дъждовно време. В Атина демонстрантите бяха хиляда, в Стокхолм – четири хиляди. Близо 17 хиляди души преминаха по улиците на Берлин и стигнаха до Брандебургската врата, където бе поставен огромен надуваем земен глобус. В Мадрид се събраха близо 20 хиляди души, според Грийнпийс, а на другия край на планетата, в Австралия, демонстрантите в Сидни бяха 45 хиляди, издигайки лозунги “Няма планета Б” и “Световна солидарност”.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.