Home » Е-Списание

Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията

2015.11.05 Няма коментари
Spread the love

На страниците на Еврочикаго сме публикували (вж. тук) много материали за приетата миналата година Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света.

По настояване на читатели днес публикуваме и приетата сравнително неотдавна от правителството Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията (2015-2020 г.), според която ще се работи за социалното включване и интеграцията на имигранти, връщане на висококвалифицирани български граждани-емигранти и привличането на чужденци от български произход.

Според стратегията “България ще продължи своята политика в посока на разширяване на спектъра от мерки, които се предлагат по отношение на услугите и подкрепата за българските емигранти”.

Clipboard05denka Ето част от записаното в уводните думи на стратегията, която може да бъде намерена на портала за обществени консултации при МС :
Миграционната политика по отношение на живеещите зад граница български граждани и лицата от български произход в чужбина се разглежда като възможен ресурс за преодоляване на негативните демографски тенденции в България. Икономическият растеж, съчетан със завършване на реформите във важните обществени сектори и с проактивни мерки от страна на правителството, се очаква да доведе до:
– тенденция към завръщане на българските граждани, напуснали страната през последните 20 години;
– трайно установяване на територията на страната на живеещи зад граница лица от български произход.
Развитието на миграционните процеси ще има за резултат превръщането на България от страна, излъчваща емиграция, в страна, приемаща имигранти. Така интеграцията на гражданите на трети държави все повече ще се превръща в основен елемент от цялостната миграционна политика на страната.

Документът обединява три други аналогични стратегии, приемани в периода 2008-2014 г., като ги актуализира съобразно променената след бежанската криза, с миграционна ситуация в страната и в Европейския съюз.

Текста на стратегията може да бъде изтеглена от ТУК.
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.