Home » Авторски страници, българи зад граница, история

Ньойският договор никога не е ратифициран

2015.11.25 Един коментар
Spread the love

96 години след подписването на Ньойския договор, който осъди българите в Западните покрайнини на робство, сърбизация и емиграция, и 12 години след разпадането и на последното югославско формирование, откриваме подробности, които ни ужасяват с юридическа несъстоятелност на този договор и с безхаберието на българските правителства да отреагират правилно и навременно след окончателното разпадане на Югославия. Оказа се, че Ньойският договор не е издържан в юридическо отношение.

Има нещо изключително важно, което поставя под съмнение основанието за неговото влизане в сила.

След последния член 296 от Ньойския договор е записано, че той ПОДЛЕЖИ НА РАТИФИКАЦИЯ.

Ратификацията е условие, за да влезе Ньойският договор в сила, и е записана като задължение – „Този договор на френски, на английски и на италиански езици ще бъде ратифициран.”

Untitled44

Проблемните текстове в Ньойския договор

В следващия абзац четем, че депозирането на ратификацията трябва да стане в Париж възможно най-скоро: „Депозирането на ратификационните документи ще се извърши в Париж колкото е възможно по-скоро.”

Допуснато е и ВЕРБАЛНО уведомяване на ратификациите. Точно с този ВЕРБАЛЕН ПРОЦЕС е станало възможно унищожаването на България от Антантата.

В елипсата от снимката по-горе съм отбелязал УСЛОВИЯТА ЗА РАТИФИКАЦИЯ на Ньойския договор, които се явяват ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, за да влезе той в сила. Задължителните условията за ратификация са три. Свързани помежду си със съюза „И” (на английски “AND”). Използването на „И” показва, че И ТРИТЕ УСЛОВИЯ ТРЯБВА ДА СА БЕЗУСЛОВНО ИЗПЪЛНЕНИ, ЗА ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР!

Записано е следното: ”Първият вербален процес за депозирането на ратификациите ще бъде изготвен веднага щом договорът бъде…”

От тук нататък следват ТРИТЕ УСЛОВИЯ ЗА БЕЗУСЛОВНА РАТИФИКАЦИЯ НА НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР:

Untitled55

България ратифицира Ньойския договор в полза на несъществуваща република – Сръбско-Хърватско-Словенската Държава

„ратифициран от България от една страна…”

Това задължително условие е изпълнено. България е ратифицирала Ньойския договор и е представила ратификацията си в писмен вид.

Логическия съюз „И” прави следващото условие задължително! ”от три от основните съюзнически сили”.

Основните съюзнически сили са пет – САЩ, Англия, Франция, Италия и Япония.

Изисква се само три от тях да ратифицират договора. Както всички знаем, Съединените щати не са ратифицирали нито един от Версайските договори. Но понеже не се изисква ратификация от всички основни съюзнически сили относно Ньойския договор, това задължително условие също е изпълнено.

Логическия съюз „И” прави и следващото условие задължително: „асоциирани сили от други страни.”

Асоциирани сили са всички останали, в това число и СРЪБСКО-ХЪРВАТСКО-СЛОВЕНСКАТА ДЪРЖАВА /СрХСД/. Това условие не е изпълнено. СрХСД никога не е просъществувала, защото Сръбско-Хърватско-Словенското Кралство /СХСК/ влиза в конфликт с Хърватска и Словения по въпроса за името на новата държава.

В допълнение, следващият текст казва, че който не ратифицира Договора, ТОЙ НЕ ВЛИЗА В СИЛА САМО ЗА НЕГО: От датата на първия ВЕРБАЛЕН процес договорът ще влезе в сила между високодоговарящите страни, които са го ратифицирали.

Няма никакво съмнение, който не ратифицира Ньойския договор, няма да получи нищо.

Републиканската структура Сръбско-Хърватско-Словенската Държава /СрХСД/ е образувана на 9 ноември 1918 г. с Женевската декларация.

Подписите от Женевската декларация за създаване на СрХС държава

Подписите от Женевската декларация за създаване на СрХС държава

България е ЗАДЪЛЖЕНА по член 36 и 37 от Ньойския договор да признае съществуването на републиканската структура Сръбско-Хърватско-Словенска Държава и да предаде Западните покрайнини точно на нея.

Поради конфликта на учредителките на новата държава, никога не е са правени избори за Голямата Скупщина (Конституанта, според Женевската декларация) и държавно Правителство.

И съответно Ньойският договор не е ратифициран от тази държава, което е условие за влизането му в сила.

Историята ни показва, че ратификацията би трябвало да се е случила до 9 август 1920 г., когато Ньойският договор влиза в сила. А до тази дата, дори монархията, на която са дадени Западните покрайнини – Сръбско-Хърватско-Словенското Кралство, е НЯМАЛА КОНСТИТУЦИЯ И НЕ Е ПРАВИЛО ИЗБОРИ ЗА СКУПЩИНА И ПРАВИТЕЛСТВО.

Кой и как е ратифицирал Ньойския договор, без да са правени избори, без Конституция, без да съществува Народно събрание (Скупщина), е все още загадка.

Няма съмнения, че България е ограбена, въпреки че е подписала надлежно Ньойския договор.

 

Иван Николов

 

—————————————————————————————————————————————

* Oще информация за черния и невалиден договор може да намерите в Декларацията за правния статус на Западните български покрайнини в Сърбия (вж.  DeklaraciaPDF)

One Comment »

  • Родолюбец said:

    НАЙ-ПОСЛЕ НЯКОЙ ДА НАМЕРИ ПРОБИВ В НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР!
    ТА НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР НИКОГА НЕ Е БИЛ В СИЛА!!!!
    ЗАЩО НАШИТЕ ИСТОРИЦИ СА НИ ЛЪГАЛИ ТОЛКОВА ГОДИНИ????
    ЗАЩО??????????????????????

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.