Home » Авторски страници

Пародийни нобелисти

2015.10.20 Няма коментари

От това защо кълвачите нямат главоболие до… асфалта като храна

.

От 1901 г. Шведската академия на науките присъжда престижни награди на името на големия индустриалец и дарител Алфред Нобел.

От 1991 г. американското научно хумористично списание Annals of Improbable Research (Годишник на невероятните изследвания) дава всяка година по 10 пародийни Нобелови награди за изследвания, които „първо предизвикват смях, след това – мислене”.

Наградите официално се наричат Ig Nobel prize (лат. ignobilis – неблагороден, непрестижен; англ. ignoble – игра на думи с името „Nobel”). Тази година церемонията по връчване на наградите, наричани още „антинобелови“, се проведе на 17 септември в Sanders Theater в Харвардския университет, САЩ.

Untitled23

.

Примери за пародийни нобелисти

За орнитология ‘2006 – двама американци от Калифорнийския университет, за обясненията им защо кълвачите нямат главоболие.

За мир ‘2006 – за изобретение на телефон, звъненето на който се чува от ученици, но не и от възрастни – и по този начин те могат, без учителите да разбират, тихичко да си говорят в час по телефона.

За математика ‘2007 – двама австралийци, за изчисляване колко фотографии трябва да се направят, за да си сигурен, че никой от групата, която снимаш, няма да е със затворени очи.

За авиация ‘2007 – за откриването, че хамстерите се възстановяват по-бързо след прелитания на големи разстояния (т. нар. jet lag syndrome), когато им е предписана виагра.

За физика ‘2015 – четирима учени от САЩ и Тайван, за резултатите им, че почти всички бозайници изпразват пикочните си мехури за около 21 секунди.

За медицина ‘2015 – един японец и пет млади жени от Словакия – Ярослава, Наталия, Татяна, Габриела и Барбара* – за лечебния ефект при кожна алергия от продължителното целуване между влюбени мъже и жени.

.

Номинации за пародийни Нобелови награди ‘2016

.

index– За литература – МОН, за нестихващия соросоиден стремеж за премахване на значими творения на българските класици Ботев, Вазов, Яворов, Елин Пелин, Дебелянов… в учебниците по литература. И проф. Милена Кирова, за ехидното й „психоаналитично“ пренебрежение към творчеството на Ботев, Вазов, Йовков, Петко Славейков, Захари Стоянов….

 

images– За демография и икономика – еврокомисарката Кристалина Георгиева за проекта й, че: „Нашата нация застарява, знаете демографското положение в България. Имаме трудности да излезем от икономическата криза… Ние можем да използваме бежанците, те могат да бъдат полезни за нашата икономика.“

 

лл– За здравословно хранене – министър Лиляна Павлова за откритието й, че: „Без асфалт, нови пътища и без строителство не става. Без асфалт не става. За да има какво да ядем, трябва да има асфалт.“

.

Надявам се, че с подкрепата на „Златното момче на България“ тези номинации ще бъдат уважени от списанието „Годишник на невероятните изследвания“.

.

Д-р Георги Чалдъков

————————————————————————————————————————————————————————————-

* Пет жени наведнъж с анти-Нобел, докато в 115-годишната история на Нобеловите награди 84-годишната китайка Юю Ту е 12-та жена, удостоена с наградата за медицина. Тя, след повече от 40-годишен труд по “Проект 523”, възложен й от Мао Дзедун, успява да изолира от китайски пелин (Artemisia annua) артемизинин – лекарство, което спасява един милион деца годишно от смъртоносната треска на маларията.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.