Home » Избрано, политика

Евродепутатите ни не могат да разчетат споразумението ТТИП – не са специалисти

2015.10.18 Няма коментари
Spread the love
Мариана Христова, граждански активист. Снимка: Канал 3

Мариана Христова, граждански активист. Снимка: Канал 3

Предстои провеждането на 11 кръг от преговорите за спорното търговско трансатлантическото споразумение между Европейския съюз и САЩ, което предизвика протести в много европейски държави, включително и в България.

Една от целите на споразумението е създаване на свободна зона, но чрез него ще бъдат конституирани и ред други структури. Една от тях ще бъде нов тип арбитражен съд, за който още няма яснота, нито за това кои ще са членовете му, нито как ще отсъждат и разрешават спорове между фирми и държави.

“Идеята е този арбитражен съд да бъде заменен с изцяло нова съдебна система, в която ще работят професионални съдии, които са излъчени от ЕС, САЩ и трети страни. Ще има и допълнителен трибунал като втора инстанция за решаване на търговски спорове.

ГМО храните е друг спорен елемент – там няма постигнато съгласие. Много хора се страхуват, че ЕС ще занижи стандартите си и ще допусне отглеждане на ГМО култури на европейска територия, което е един от митовете, свързани с ТТИП. В изявление на Европейската комисия ясно се казва, че Европа няма да отстъпи отнякои от основните си червени линии на преговори, а именно защитата на селското стопанство.”, това обясни в студиото на “Денят на живо” преподавателят по европеистика Добрин Станев.

“Реалността и нормативните документи са две различни неща.” В това е категорична Мариана Христова, инициатор на подписката срещу споразумението.

Тя разкри при какви условия Момчил Неков, евродепутат от квотата на БСП, се е запознал с условията на ТТИП.

“Принудиха ме да оставя всички мобилни устройства отвън, накараха ме да подпиша декларация, че няма да разпространявам прочетеното и нямам право да го снимам, разпространявам и така нататък.” – разказал той след “срещата” си с документа, който се пише и обсъжда в пълна секретност.

“Политиците ни не са експерти и те не могат да отчетат проблем в даден документ, дори да го прочетат. Забраната им отнема правото да се посъветват и със специалист. Това означава, че България е беззащитна като страна по такъв договор. Същото е положението и в другите страни”, аргументира се Христова, която е убедена, че арбитражните съдилища са едни от най-непрозрачните и изрази неодобрение и към тази идея, заложена в ТТИП.

Източник: Канал 3

Гледните точки за трансатлантическото търговско споразумение могат да се чуят в запис на предаването “Денят на живо”, което е било излъчено на 13 октомври т.г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.