Home » Авторски страници, българи зад граница

Личността и делото на Емануил Попдимитров бяха почетени в Босилеград след десетилетия на забрава

2015.10.26 Няма коментари
Портрет на Емануил Попдимитров, направен от Владимир Димитров – Майстора през 1906 г. Тогава Майстора е на 24 години, а Попдимитров – на 21.

Портрет на Емануил Попдимитров, нарисуван от Владимир Димитров – Майстора през 1906 г. Тогава Майстора е на 24 години, а Попдимитров – на 21.

По повод 130 години от рождението на известния български поет, философ, литературен критик, писател, художник, полиглот, преводач, общественик и будител Емануил Попдимитров, Македонският научен институт към БАН, Институтът за исторически изследвания и Културно-информационният център „Босилеград“ проведоха на 23 октомври в Босилеград научна конференция под заглавие „130 години от рождението на Емануил Попдимитров – глас и съвест на нашия народ“.

В началото на конференцията д-р Ангел Джонев от Регионалния исторически музей в Кюстендил откри фото-документална изложба в КИЦ-а за Емануил Попдимитров.

Конференцията се проведе в две заседания и на нея участваха около 30 учени и граждани от двете страни на границата, които изнесоха 11 доклада за различните аспекти на личността и делото на Емануил Попдимитров и каузата на Западните покрайнини, на която той посвещава значителна част от живота си.

Повечето доклади и последвалата дискусия бяха посветени основно на обществената и литературна дейност на Емануил Попдимитров, насочена към защитата на правата и интересите на българите в Западните покрайнини. Някои факти от неговата биография и родословието му бяха изнесени за пръв път. Също така, участниците се съгласиха, че признаването на българите в бивша Югославия за малцинство, се дължи на неговата дейност през август 1929 г. на Конгреса на европейските малцинства в Женева.

_DSC0909

В поезията си и литературата той е представител на символизма – устремен към високи духовни идеали и хармония с природата и вечната женственост. В стихотворенията си той е възпял родния си Босилеградски край по най-модерния за времето си художествен и ненадминат и до днес начин.

Корица на книга за Емануил Попдимитров. Снимка: celokupnabulgaria.eu

Корица на книга за Емануил Попдимитров. Снимка: celokupnabulgaria.eu

Общата оценка бе, че Емануил Попдимитров е интелектуалец от национална и европейска величина, израснал в Босилеградско и символизиращ стремежите за духовното единство на българите от Западните покрайнини с майка България. В такъв дух, освен Иван Николов, се изказаха и докторант Нена Василева от Босилеград, доц. д-р Александър Гребенаров, доц. Веселин Методиев, проф. д-р Михаил Неделчев, проф. Людмила Григорова, д-р Володя Милачков, проф. Анна Чолева и писателят Константин Еленков.

_DSC0997

Десетилетия наред поетът, литературният критик и философ Емануил Попдимитров е осъден на забрава в родния му град, заради идеологическите предразсъдъци по отношение на правозащитната му дейност за българите в Западните покрайнини и криворазбраните „добросъседски отношения“ между двете държави.

Бе изразено неудовлетворение от това, че паметта на великия поет Емануил Попдимитров е почти изтрита от родния му Босилеград и нито една улица или училище не носят неговото име. Бе подчертана потребността от популяризиране на неговото творчество сред младите чрез преиздаване на неговите книги и създаване на електронен сайт с негови произведения.

.

Иван Николов,

Председател на КИЦ „Босилеград“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.