Home » Избрано

ДПС поведе класацията за най-скъпа медийна кампания

2015.10.16 Няма коментари

Людмил Илиев, в. “Сега”

.

Единайсет дни преди кметския вот ДПС вече води класацията за най-скъпа медийна кампания, показва мониторингът на Института за развитие на публичната среда (ИРПС). До този момент движението е похарчило за телевизионна и печатна реклама 337 462 лв. без ДДС. На второ място е ГЕРБ с 300 946 лв., а на трето – БСП с 229 152 лв. При предишното обобщение на данните в началото на октомври лидер бе ГЕРБ.

Общо досега партиите са похарчили 1 421 049.27 лв. за агитация, съобщава още ИРПС. Най-голяма част от бюджетите са дадени за карета и за PR материали в “Труд” и “24 часа” – почти 250 000 лв. Медийната група е най-предпочитана от ГЕРБ, рекламирала там с почти 69 000 лв. ДПС е втора с 62 000 лв, а БСП – трета с 60 000.

Следва “Канал 3” със 187 000 лв. Въпреки че не е сред телевизии с голяма аудитория, програмата на Делян Пеевски продължава да е най-предпочитаната от политиците електронна медия. Най-сериозната сума в нея е внесла ДПС – почти 50 000 лв., следвана от ГЕРБ – 41 000 и БСП – 30 000 лв. На “Канал 3” са се отчели и почти всички останали формации – коалицията АБВ и БСД, БДЦ, НФСБ, Реформаторският блок и ББЦ. До момента bTV е взела през кампанията около 140 000 лв., БНТ – приблизително 88 000 лв, а Нова телевизия – 60 000 лв.

Върховният административен съд окончателно отряза Партията на българските жени, която е част от ББЦ, и Българска партия “Либерали” – партньор в АБВ, от медийни пакети за референдума. Двете формации получават финансиране от държавата, като част от парламентарни коалиции. Те оспориха решението на ЦИК, с което органът отмени своето разпореждане, отреждащо им частичен медиен пакет.

В края на септември “Сега” разкри, че ЦИК е присъдила частично бюджетно финансиране за медийните изяви на пет формации със субсидия от хазната. След намесата на финансовото министерство комисията отмени решението си. И фактически призна неговата незаконност, тъй като не отговаря на изискванията на Закона за референдумите, според който право на медиен пакет имат само партии, коалиции и инициативни комитети без държавна подкрепа.

В отговор двете партии оспорват решението във ВАС. От Партията на българските жени на бившия царски депутат Весела Драганова мотивират жалбата си с факта, че са се регистрирали за самостоятелно участие в информационно-разяснителната кампания. Освен това получавали само 1% от субсидията, на която има право ББЦ. По-интересен е случаят на либералите, които твърдят, че изобщо не взимат никакви пари от държавата, тъй като в коалиционното споразумение с АБВ не е предвиден дял за тях.

ВАС обаче категорично отхвърля претенциите им.

.

Скромен сайт взе 270 000 лв. от бюджета за референдума

.

Доскоро неизвестният сайт “Хаштаг” продължава да събира рекордни суми от медийните пакети, които се отпускат от бюджета, на участниците в агитацията преди националния референдум. На заседанието на ЦИК вчера стана ясно, че още три инициативни комитета са готови да му платят близо 100 хил. лв., за да агитират срещу допитването за електронно гласуване. Първият, представляван от Емил Иванов, е готов да похарчи 37 000 лв., вторият на Павла Цветкова – 31 290 лв., а третият на Ивайло Петров – 30 000 лв. От “Хаштаг” са пратили запитване до ЦИК дали комитетите имат достатъчно средства в медийните си пакети, за да покрият тези суми, и от органа отговориха утвърдително.

С новите заявки сумата, която ще се насочи към “Хаштаг”, вече набъбва на 267 000 лв. Онзи ден ЦИК одобри още един договор с “Хаштаг” – този път от Политическа партия “Бургас” за 19 200 лв., съобщи Клуб Z. Партията бе част от коалиция “Модерна България” на Борислав Цеков на предсрочните парламентарни вот през 2013 г. А миналия петък сайтът поиска ЦИК да одобри договори за около 140 000 лв. от други три инициативни комитета и две партии. З9 960 лв. от тях ще дойдат от комитет с председател Радослав Маринов. 35 100 лв. са на партия “Движение за европейска интеграция”. Останалите три транша са от партии и комитети, които са с позиция “За” електронното гласуване. 30 900 лв. дава партията на бившия военен министър Николай Цонев “Нова алтернатива”, още 7200 лева – Социалистическа партия “Български път”, и още 30 360 лв. – един от четирите видински инициативни комитета с председател Борислава Стоянова. Справка в Търговския регистър показа, че фондацията собственик на “Хаштаг” е регистрирана на името на 23-годишната Милена Евгениева Борисова. Същата, вече с фамилия Кичашка, е съдружник с члена на УС на Института за модерна политика (ИМП) на Борислав Цеков – бивш депутат от НДСВ. В ръководството на ИМП е и съпругът на Кичашка – Петър Кичашки, който е кандидат за общински съветник от БСП в София. Във връзка със същия институт е и инициативният комитет на Радослав Маринов, който е член на Сдружение “Асоциация на младите юристи”, в което участва Цеков.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.