Home » Избрано, политика

Дойче Веле: Защо Америка се прави, че недовижда бежанците?

2015.09.22 Един коментар
Spread the love

САЩ не са без вина в сегашната бежанска криза, макар че едва ли някой ще си го признае сега, когато се задават избори. Добре е, че поне правителството на Обама си спомни за старите добродетели на Америка.

.

Материал на Дойче Веле

0,,18554767_303,00

Ах тези стиснати арабски шейхове! Заринати са в пари, но не дават нищо, когато трябва да се помага на милионите арабски бежанци от Близкия изток. Редица американски коментатори не пропускат да излеят възмущението си по този въпрос. И с право. Те припомнят и това, че някои от забогателите от петрола принцове отпускаха милиони долари на терористите от “Ислямска държава”, за да воюват срещу сирийския президент Асад. Спонсорите на тази война обаче не желаят да имат нищо общо с бежанците, защото измежду пристигащите можело да има и терористи.

Все същите оправдания

Но да видим как самите американци помагат на милионите прокудени: досега Вашингтон изпращаше чекове на съюзниците си в региона – като например Йордания, за да се изграждат бежански лагери. Америка оказва и хуманитарна помощ в региона, но не приема почти никакви бежанци на своя територия. Аргументите й са точно като на арабските шейхове: сред бежанците можело да има и потенциални атентатори.

Американският външен министър Джон Кери сега обяви, че САЩ ще започнат да приемат повече бежанци. Само че не веднага, а през 2016 и 2017 година. Все пак и това е нещо… В днешна Америка почти никой не говори за бежанската криза. Кампанията за предстоящите президентски избори очевидно си казва думата: въпросът за бежанците е изцяло засенчен от други предизборни теми, а приемът на хиляди преследвани хора от арабския свят си остава крайно непопулярна мярка.

Миодраг Сорич. Снимка: DW

Миодраг Сорич. Снимка: DW

Затова и повечето американски политици предпочитат изобщо да не отварят темата. Опитайте се да заговорите някой конгресмен за това каква отговорност носят САЩ за хаоса в Близкия и Средния изток, и ще засегнете крайно чувствителен нерв. А политикът ще направи всичко възможно да избяга от темата.

Добре е поне, че правителството на Обама не си затваря очите пред този проблем. Освен това в близките дни то ще направи нов опит да закрие лагера в Гуантанамо – този символ на американската политика на интервенции. В лагера все още се намират 115 затворници, близо половината от тях не са извършили никакво престъпление. Президентската администрация в момента търси държави, които са готови да приемат поне невинните сред задържаните в Гуантанамо. Уругвай и Албания вече откликнаха на тази молба. Но защо невинните затворници от Гуантанамо да не бъдат приети в САЩ?

Със страх не се управлява

Също и този въпрос е съществено повлиян от сегашната предизборна кампания. Нито един конгресмен, който иска да бъде преизбран, не се изказва за приемането на затворниците в САЩ. Защото му е ясно, че избирателите се опасяват от отмъщението на невинно задържаните. А страхът е лош съветник – независимо дали става дума за закриването на Гуантанамо или за приемането на бежанци от Сирия.

Джон Кери е прав: САЩ трябва да заложат на „силните си страни”. В продължение на десетилетия Америка е приемала бежанци от цял свят. Често тя е била последното сигурно убежище за бедни и преследвани хора. Германия неслучайно се е учила именно от американския пример.

.

One Comment »

 • Виктор said:

  Американците приемали бежанци от цял свят и това било тяхна добродетел!?! Доста наивно твърдение за журналисти от Дойче Веле. Изобщо германците май са доста наивни за повечето процеси, които текат днес в света.
  Америка е страна на емигранти, а не на бежанци. Не, че не е и ало и няма да има бежанци тук, но това не е тяхната страна и никога няма да бъде. Първите заселници може и да са бягали от преследване в Европа, но не са били никакви бежанци. Те са били преселници и колонизатори на един континент. Съвременното понятие за бежанец е човек на който трябва да му се помага да оцелее и преживява. Първите заселници в Америка ги наричат “пилигрими”. Те не са бедни, нещастни и нуждаещи се а смели, силни и оцеляващи. Американският дух е именно в тази самостоятелна борба и в изграждането на света според своите си разбирания.
  Американците са състрадателни и обичат да помагат на нуждаещите се, но не харесват авантаджиите. Америка се крепи на новодошлите емигранти. Ние сме тези, които работим най-много и най-упорито, плащаме най-много данъци и създаваме най-много блага. Ние осигуряваме социалните помощи.
  Аз, като американски гражданин ще ви кажа, че не искам никакви бежанци да смучат от тези фондове. Аз искам корпоративният бизнес да престане да бъде отъждествяван с Америка и американците. Ние сме съшо жертви на измама, както и всеки един друг работещ човек по света. Когато преди близо осем години гласувах за Обама, го направих именно поради твърденията му, че той иска да доведе армията обратно в Аметика и да ограничи участието на американски сили в световните конфликти. Обама излъга своите избиратели по същия начин, както всички други политици по света.
  Трябва всички да сме наясно. Няма значение кой избира политиците и какво обещават. Те винаги служат на корпоративният бизнес. Светът се управлява от олигархат.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.