Home » Избрано, политика

Порошенко подписа забранителен списък за журналисти, политолози и др. да влизат в Украйна

2015.09.17 Няма коментари
Spread the love

Елена Йончева и Магдалена Ташева нямат право да влизат в Украйна. Трима журналисти от Би Би Си също са в забранителния списък

Кадър от филма на Елена Йончева за Украйна. Източник: в. "Сега"

Кадър от филма на Елена Йончева за Украйна. Източник: в. “Сега”

Президентът на Украйна Петро Порошенко e подписал вчера указ, с който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност и суверeнитета на Украйна. Сред тях са депутатката от “Атака” Магдалена Ташева и журналистката на свободна практика Елена Йончева, чийто документални филми за Украйна се излъчват по ТВ7.

Общо на 388 физически лица и на 105 юридически се налагат санкции във връзка със събитията в Крим и Донбас, става ясно от списъка, качен на сайта на украинския президент.

В списъка попадат и трима журналисти от Би Би Си, които работят в Москва – двама британци и един руснак. Британското ръководство на компанията реагира възмутено. Директорът на “Новини от чужбина” Ендрю Рой заяви пред радио “Свобода”, че това е “позорно посегателство върху свободата на средствата за информация”.

Указът на Порошенко вкарва в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна „За прилагането на персонални специални икономически и други ограничителни мерки (санкции)“, взето на 2 септември. Срокът на санкциите е 1 година.

Ташева е представена като “журналист и член на изпълнителния комитет на националистическата партия “Атака”, обявяваща се за излизане на България от ЕС и НАТО”. От самото начало на кризата в Украйна тя напълно споделя позицията на Москва, одобри анексирането на Крим и бе част от посетила полуострова делегация на “Атака”, водена от партийния лидер Волен Сидеров.

И за двете е използвана една и съща формулировка на мотивите за забраната: “Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи”.

С подобна формулировка в списъка са включени граждани на още 22 страни, сред които Украйна, Русия, Чехия, Унгария, Сърбия, Полша, Италия, Испания, Франция, Гърция, Швейцария, Великобритания, Израел, САЩ, Турция, Латвия и др.

Прави впечатление големият брой на попадналите в списъка журналисти (41) – най-много са руските, а сред другите лица могат да се видят политолози, адвокати, ръководители на компании, депутати в националните парламенти.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.