Home » Избрано, политика

Кабинетът ‘Борисов’ предложи чужди самолети да пазят българското небе

2015.09.30 7 коментара
Spread the love
Снимка: в. "Сега"

Снимка: в. “Сега”

Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това става ясно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, които са обявени за обществено обсъждане във вторник вечер, предаде репортер на БГНЕС.

Със законодателната промяна, която трябва да бъде гласувана и от Народното събрание, ще се позволи в охраната на българското въздушно пространство да участват самолети от държавите-членки на НАТО. С промяната се разрешава и употребата на оръжие, ако самолети на трети страни навлязат във въздушното пространство на България.

Мотивите към поправките са подписани лично от премиера Бойко Борисов. “На Срещата на върха в Уелс държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса (проведена през септември 2014 г. – бел.ред) отправят препоръка, препотвърдена от министрите на отбраната от срещата им в Брюксел през февруари 2015 г., за необходимостта от провеждане на съвместна мисия за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО, в това число и на България. С проекта на закон се създава нарочна законова уредба, по силата на която част от дейността на въоръжените сили, по-специално осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили, ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор” – гласят част от мотивите, с които правителството предлага промяната в ЗОВСРБ.

Нещо повече, предлага се и изменение в уредбата, свързана с употребата на оръжие и бойни средства, в случаите, когато това се налага при осъществяването на съвместните дейности по защита на българското въздушно пространство. “Промените са продиктувани от необходимостта да се създаде законова рамка, която да даде достатъчни гаранции, че задачите ще бъдат изпълнени в цялост и при отчитане на националните интереси. Това включва и хипотезите, изискващи употреба на оръжие и бойни средства, когато с оглед на конкретната обстановка е невъзможно съответното въздухоплавателно средство да бъде принудено да кацне на определено летище” – гласят мотивите, подписани от Борисов.

Ако промяната бъде приета, то при бъдещи случаи като този от 7 септември т.г., когато руски самолет Ил-62 премина през българското въздушно пространство, самолетите на НАТО ще имат право да отправят предупреждение и дори да открият стрелба срещу нарушителя на въздушното пространство.

Нещо повече, правителството предлага игнориране на парламента, що се отнася до осигуряване охраната на българското въздушно пространство, и суспендирането на Закона за преминаване през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили. “Възможностите за реализиране на съвместни действия по охрана на въздушното пространство, предмет на проектозакона, ще се извършват при условията на международен договор или при решение на Министерския съвет”, се посочва в мотивите, подписани от премиера Бойко Борисов.

Източник: в. “Сега”

7 коментара »

 • Виктор said:

  И при всичко това въпросът на референдума си остава “за или против електронното гласуване” ?!?
  Сега ми става много по-ясно какви точно политически цели се гонят с този референдум. Докато сивата маса избиратели се дърлят един с друг дали трябва или не трябва да гласуваме електронно (въпрос пределно ясен и без референдум) България постепенно ще изчезне ое картата на света в качеството си на отделна държава. Добре дошли в територията наречена засега Източният фланг на НАТО!

 • Мариана (author) said:

  Въпросът за електронно гласуване е една тема, даването на българското небе на НАТО – друга тема. Те може и да са свързани по някакъв начин, но не толкова пряко, за да бъдат разглеждани задължително в комплект. А ако не искате точно такива политици да управляват България и нейната политика да е толкова зависима и сервилна, едно електронно гласуване, ако въобще се въведе такова, при което българските емигранти в различни страни да могат да гласуват масово не за тези партии от статуквото, които непрекъснато се възпроизвеждат, то тогава може би бихте имали шанс – вие, българите в чужбина, да направите нещо срещу разбиването на това статукво. Защото в крайна сметка политиците идват на власт след избори. И не е задължително до края на живота ни, че и след това едва ли не България да се управлява от толкова лесно клякащи политици.

 • B said:

  Политиците идват на власт след революции и войни, или в слвдствие на интриги след смъртта/отставката на други политици неудобни на статуквопто, а остават на власт чрез избори. Идването на власт на честни и добри хора е най-голямата заблуда на човечеството. Властта е несъвместима с чест достойнство или морал. Това показва цялата човешка история а и жизненият ми опит от 48 години на тази земя. Досега не познавам политик с морал. Досега не съм гласувал, без да бъда жестоко разочарован в последствие, от действията на този, за който съм гласувал.
  Електронното гласуване е неизбежно поради развитието на технологиите, и ще бъде въведено рано или късно даже и в България, независимо какво ще се реши на идният референдум.
  Виж друг шанс да се попита народа български дали иска турски военни самолети да бучат над главите му или да храни американски аскер на земята си няма да има. По нататъка това вече ще е свършен факт приет не само без всякакъв референдум, но и даже без обсъждане в парламента, както се чува.
  За мен това е типичен пример на дейност на типични политици. Задаваме въпроси на които им знаем отговорите за неща, които няма как да не се случат. В същото време, за неща за които има избор и които касаят всички ни не се пита народа. Те се правят тихомълком в кулуарите и зад гърба на хората. В последните две седмици имаше два подходящи за референдум въпроса:
  Искат ли българите да строят и обслужват “горещи точки” за бежанци на територията на България или не?
  Искат ли българите други военни сили да се разпореждат с въздушното им пространство или не?
  И в двата случая е въпрос на избор и помнете ми думата, ще чуете и от Европа и от Америка и от Турция един ден фразата:
  “Ми вие така искахте. Нали ни помолихте това да стане.”

 • Peter S said:

  ще чуете и от Европа и от Америка и от Турция един ден фразата:
  „Ми вие така искахте. Нали ни помолихте това да стане.“
  И най-важното е, че няма да има никой отговорен от политиците ни. Безотговорността ги кара да мислят, че са недосегаеми като богове.

 • OIFVet said:

  Надявам се да успея да отида на сбирката на Митофф утре в Чикаго. Сериозно искам да отговори каква пенсия ще получават той и Ненчев, Американска или Българска, и изобщо кому служат. Риторични въпроси, естествено, но тези нагли дупедавци ме отвращават.

 • Peter S said:

  Ще се радвам да се запознаем на срещата – аз ще бъда там.

 • OIFVet said:

  Забелязах Ви на срещата с Георги Господинов, но не успях да се представя преди да си тръгнете. Надявам се да успея да дойда довечера, живея в Хайд Парк така че е малко трудно с трафика.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.