Home » Авторски страници, българи зад граница

Гражданско движение ВИА, призив за активност за допълнителни изборни секции

2015.09.09 Няма коментари
Spread the love

Гражданско движение ВИА – „Висока избирателна активност“ излезе с поредно обръщение към сънародниците в САЩ и Канада, във връзка с предстоящия на 25 октомври т.г. национален референдум, в който българските граждани зад граница за първи път ще имат равноправна възможност да участват. В обръщението се изброяват откритите вече автоматично от ЦИК изборни секции в Северна Америка; разясняват се условията за подаване на заявления за гласуване за откриването на допълнителни секции; дава се и друга полезна информация относно предстоящия вот. Призовават се българите в САЩ и Канада, които живеят в населени места, в които няма открити избирателни секции, или пък има открита само една такава секция, която не е достатъчна за българската общност в съответното населено място, да подават заявления за гласуване в обявения срок, за откриването на такива допълнителни секции, за което са нужни поне 40 подадени предварително заявления за гласуване.

Следва текстът на обръщението.

Untitled00

НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ

Подай заявление за допълнителна секция за ВОТА!

 

Драги сънародници, живеещи в САЩ и Канада!

Централната избирателна комисия обяви автоматично отворените избирателни секции извън страната за националния референдум на 25 октомври 2015 г.

За Северна Америка избирателни секции (места за гласуване) ще се открият в следните населена места:

За САЩ: Атланта; Бостън; Брумол – Филаделфия; Вашингтон; Дес Плейнс, Илинойс; Лас Вегас; Лос Анджелис; Ню Йорк; Олбани; Сейнт Питърсбърг; Сънивейл; Форт Лодърдейл; Чикаго, Илинойс; Шилер парк, Илинойс; Далас; Денвър, Колорадо; Детройт, Мичиган; Конкорд; Маунтинсайд, Ню Джърси; Медисън, Илинойс; Нейпълс, Флорида; Норуолк; Сан Диего; Сан Франциско; Сейнт Пол, Минесота; Сиатъл; Финикс, Аризона; Хаянис, Масачузетс; Хюстън; Шамбърг, Илинойс; Ървайн и Куинс, Ню Йорк.

За Канада: Брамтън; Монреал; Отава и Торонто.

Ако желаете да гласувате в една от тези автоматично открити от ЦИК избирателни секции (места за гласуване), не е необходимо да подавате заявление за регистрация за гласуване. Но ако за Вас ще бъде по-удобно да гласувате в някое населено място, където все още няма обявена избирателна секция, или ако искате допълнителна секция в населено място, което се нуждае от допълнителни места за гласуване, е необходимо да подадете заявление за регистрация. Ето линк към интернет страницата на ЦИК за подаване на електронно заявление за гласуване извън страната:

http://www.cik.bg/foreign_register_2015?

Полетата в карето „Място за гласуване“, ще попълните като посочите населеното място, в което бихте желали да се открие допълнителна избирателна секция, ако в това населено място няма открита такава.

Ако живеете в населено място с голяма българска общност и за това населено място има само една автоматично отворена избирателна секция, или пък автоматично отворените избирателни секции са недостатъчни, макар и да са повече от една, може също да подадете заявление за гласуване, при което в карето „Място за гласуване“ трябва да посочите това населено място + района на допълнителната секция, за която се регистрирате.

Един такъв пример е населеното място Лас Вегас. ЦИК е отворила в този град автоматично избирателна секция (място за гласуване) „Лас Вегас, Спринг Валей“. Българската общност в това населено място желае да бъде разкрита допълнителна секция, като в карето „Място за гласуване“ попълва „Лас Вегас, Център-Изток“. Допълнителна избирателна секция ще бъде отворена от ЦИК, само ако за нея има подадени най-малко 40 заявления, в срок не по-късно от 29 септември 2015 г.

При въвеждане на данните за „Постоянен адрес“, изписвайте адреса точно, както е написан в личната Ви карта – със запетайки, празни места, тирета и точки. В противен случай адресът няма да съвпадне с данните от Национална база данни „Население и заявлението Ви няма да бъде прието.

Подаденото от Вас заявление не Ви обвързва да гласувате задължително на мястото, което сте посочили в него. Може да гласувате, ако Ви се наложи, в която и да е друга секция в САЩ и Канада, или където и да е по света.

В България разяснителната информационна кампания за референдума е вяла. Затова при интернет и телефонна връзка с Вашите роднини и приятели, ги агитирайте и им разяснявайте необходимостта от Висока избирателна активност и в страната.

За да бъде референдумът ЛЕГИТИМЕН е необходимо общият брой на гласувалите – в страната и в чужбина, да бъде не по-малко от 3,5 милиона.

Този национален референдум е ВОТ за българите в чужбина!

При въвеждане на възможността да се гласува и по интернет на парламентарни, президентски избори и референдуми в страната, тогава ние, българите в чужбина, ще имаме възможност максимално активно да се включим в избирателния процес. Така ще се даде пълен достъп на всички българи по света до практическата възможност да избират и да бъдат избирани. Българската демокрация е възможна единствено само като демокрация ОНЛАЙН, която да вдигне Родината ни на крака и да я превърне в достойна част на съвременния свят с усилията на всички българи, където и да се намираме по света.

Призоваваме Ви, драги сънародници от големите български общности в населените места, където ЦИК е отворила автоматично по една избирателна секция, да се регистрирате за гласуване на референдума, като посочвате в заявлението в сайта на ЦИК, след надписа „Място за гласуване“, след опцията „Държава“, в опцията „Място“ – район на Вашето населено място, различен от този, в който е автоматично отворената секция. Това ще даде основание на ЦИК да отвори допълнителна избирателна секция в този район.

Още по-силен е нашият призив в деня на ВОТА масово да заявим гражданската си позиция като гласуваме с „ДА“ за демокрация ОНЛАЙН!

 

Генчо Лазаров,

координатор за САЩ на
Гражданско движение „Висока избирателна активност”

8 септември, 2015 г.
Феърфийлд, Калифорния

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.