Home » българи зад граница, Избрано

Депутати от ПФ се срещнаха с български учители в чужбина

2015.09.10 Няма коментари
Spread the love

По искане на Асоциацията на българските училища в чужбина в зала „Огледална“ на Народното събрание се проведе среща с народни представители от ВМРО-БНД.

Снимка: vmro.bg

Снимка: vmro.bg

В срещата участваха депутатите доц. Милен Михов, Юлиан Ангелов и Красимир Богданов. От страна на гостите присъстваха д-р Боян Кулов – Почетен член и основател на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), Надя Кантарева – член на АБУЧ, главен редактор на издателство “АзБуки”, Снежина Григорова-Мечева, говорител и основател на АБУЧ, директор на българското училище към посолството в Лондон, д-р Адриана Любенова – член на УС и преподавател в Пловдивския университет, и Петя Цанева – зам.-председател на АБУЧ, президент на асоциация „Балкан”, към която има четири български училища, основател на първото българско училище в Испания.

Предмет на разговор беше приемането на второ четене на Закона за училищното и предучилищно образование, който засяга и дейността на българските училища зад граница. Представителите на наши училища в Лондон и Мадрид изложиха свои виждания за редакционни поправки в закона, които да бъдат предложени от народните представители в хода на обсъждането в зала. Те считат, че трябва да има по-добро финансиране от страна на държавата в обучението по история, по български език и литература и по география. Това ще помогне в работата на повече от 300 задгранични училища, в които се обучават около 10 на сто от българските деца, които живеят с близките си в чужбина.

Беше обсъдено и искането на Асоциацията да се провеждат български матури и в задграничните училища. Те да се обявяват от съответните наши посолства и да се организират от МОН. Това ще даде възможност на много български деца, живеещи и учещи зад граница, да могат да се записват в наши ВУЗ-ове.

Народните представители поеха ангажимента да поставят въпроса пред Министерство на образованието.

Източник: vmro.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.