Home » Авторски страници, българи зад граница

Първият учебен ден в Българското училище в Линц

2015.09.20 Няма коментари
Spread the love

На 19.09.2015 г. Българското училище “Дунав” отвори за десета поредна година вратите си за българчетата в Горна Австрия. Първият учебен ден бе много емоционален за всички. Всички тръпнеха от вълнение. Деца, изпълнени с много ентусиазъм, се спуснаха към българското си училище, бързайки да видят отново своите приятелчета и да им разкажат преживяното през лятната ваканция.

IMG_2306

В 10.00 ч. празнично украсената зала отвори врати. Зазвуча Химнът на Светите братя Кирил и Методий. Родителите заеха местата си. Момичета от горните класове, облечени в гиздави народни носии, посрещнаха мъниците по стар български обичай с питка и мед. Учителките от своя страна ги приветстваха с “Добре дошли!” и ги упътиха по местата им.

Untitled0222

Най-мъничките от Бебешката група насядаха в старателно подготвен за тях кът с възглавнички и плюшени играчки. Децата от подготвителната група заеха първия ред на специално подреден за тях пъзел с българската азбука. По стените се кипреха картини, изобразяващи богатството на българския фолклор и красотите на България. Покривка с народни шевици, менче със здравец и
училищното звънче допринасяха за топлата атмосфера.

След кратка официална част учениците се запътиха към класните стаи. Стартира още една учебна година за българското училище Дунав в Линц. Ние, учителският екип на Българско училище “Дунав”, сме особено горди с нашите ученици, които се лишават от почивния си ден в името на родното четмо и писмо. Гордеем се и с техните родители, които вярват в нас и ни поверяват най-ценното си, своите деца.

Untitled04

През 2015 година в Българското училище “Дунав” има записани над 100 деца. За част от тях учебната година ще започне на 11 октомври в новооткрития филиал на училището в Залцбург. Занятията там ще се провеждат в църковния център “Св. Паул”. Над 20 деца, разпределени в два учебни класа, ще посещават през учебната 2015-16 година часовете по Български език и Литература в града на Моцарт.

Untitled033

Училището в Линц започна учебната година с богата палитра от задължителни и извънкласни дейности. Тук има организирани Бебешка и Предучилищна група, както и класове, които обхващат учениците от 1-ви до 11-ти клас. За учениците ще бъдат предлагани часове по Театър и Музика. През това време майките и татковците ще могат да подобрят своите знания по немски в специално организиран за тях безплатен курс.

Untitled01

За финал бих искала да пожелая на всички българчета, независимо от това на коя точка на земята се намират, да не забравят своя род и език. А на всички мои колеги – да бъде спорна и ползотворна новата учебна година! На добър час!

 

Дарина Тонкова

Снимки: Българско училище “Дунав” – Линц

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.