Home » Избрано

Варна отново се разбунтува

2015.08.06 Няма коментари
Spread the love

Близо 1000 души обсадиха общинския съвет и принудиха съветниците и кмета Иван Портних да се откажат от застрояване на “Чайка”, изграждане на ромски блок и други важни решения

.

Николай Иванов, в. “Сега”

Снимка: Скрийншот от видео на Varnautre BG

Снимка: Скрийншот от видео на Varnautre BG

Невероятен екшън се разигра вчера на заседанието на общинския съвет във Варна, след като 1000 души, сред които и футболни фенове, обсадиха залата. Под натиска на няколко групи протестиращи управляващите от ГЕРБ в общинския съвет във Варна бяха принудени да се откажат от редица важни решения. Общината се превърна в арена на епична разправа между граждани и общинари, съпроводена с крясъци, викове, обиди, блъскане и размяна на удари. Съветниците от ГЕРБ и коалиционните им партньори бяха буквално заклещени – никой не можеше да излезе, да надвика колегите си или множеството. А протестиращите превзеха трибуната. Накрая ГЕРБ се предаде и отстъпи пред повечето искания, за да не се стигне до по-тежки сблъсъци.

До грандиозния скандал се стигна заради важни решения – някои от които отлагани с години, накърняващи интересите на различни групи от хора. Приемането на многомилионен план за интеграция на ромите, който предвижда изграждането на блок за социално слаби на мястото на ромското гето в квартал “Възраждане”, събра недоволни от района. Хората са възмутени, че за ромите се строят безплатни жилища, докато те трябва да теглят заеми, за да си купят. Устройствен план, който предвижда още сгради в презастроения “Чайка”, разгневи жителите и от този квартал. Решението общинската фирма “Градски транспорт” да поеме всички автобусни линии в града (както налага европейският проект за интегриран градски транспорт) съответно провокира недоволство сред работници на частната “Транстриумф”, обслужваща половината линии сега. Смяната на превозвача е задължителна, защото общината получи солидни средства от Европейския съюз за обновяването на градския транспорт. Ако линиите продължат да се обслужват от частната фирма, това се смята за недопустима държавна помощ. Появиха се и фенове на ФК “Спартак”, които пожелаха помощ за окаяния финансово футболен клуб. Имаше хора от други квартали, които претендираха за канализация; търговци, недоволни от тротоарното право, както и жени, протестиращи срещу орязването на парите за ин витро процедури.

Протестиращите дойдоха в зала “Пленарна” преди 9 часа сутринта и успяха да заемат местата на съветниците. Така те попречиха заседанието да започне по график. Председателят на съвета Иван Луков направи опит да въведе ред, като изключи микрофоните в залата, за да не се чуват изказванията и крясъците на протестиращите. Това обаче не помогна и той реши да отложи началото на заседанието с един час. Недоволстващите обаче блокираха изходите на залата, за да попречат на съветниците да напуснат. Така заседанието започна с тежък спор за дневния ред под освиркването на гражданите.

Най-много напрежение имаше край местния лидер на СДС Янко Станев, сочен за сивия кардинал в общината. Рано сутринта, още преди старта на сесията, той се помъчи да напусне сградата, но му бе попречено след масово блъскане, дърпане, ритане и хващане за мишниците. Чуваха се освирквания, обиди, скандирания “мафия”, “оставка”, протестиращи изземваха думата. Зам.-кметът Тодор Иванов, който е бивш шеф на полицията, се хвърли да предпази трибуната от събаряне. Мнозинството пробва плахо да защити предложенията си, протестиращите отговориха с освирквания.

Към 11 часа влезе кметът на Варна Иван Портних, обяви се против плана за “Чайка”, предложи отпадане на ромската стратегия, обеща събаряне на циганските коптори в “Максуда”, както и да не се пипат парите за ин витро. Съветниците скрепиха с вот заръките му и се зарекоха да предоставят на ФК “Спартак” стадион “Локомотив”. Освиркванията към кмета се замениха с аплодисменти. Залата се изпразни, другите парливи теми останаха за късно вечерта или днес.

ГРУБА ДЕМАГОГИЯ

Казусът с “Чайка” бе върхът на демагогията. През март с внушително мнозинство съветът одобри подробен устройствен план, представен като “съхраняващ зелените площи”. Граждански групи обаче разбраха, че се предвиждат нови терени за строителство, надигна се протестна вълна. БСП, която подкрепи плана, изведнъж стана против. Против се оказа и кметът Иван Портних, с чийто подпис е внесен документът. Отхвърлянето му вчера стана със сходно при приемането внушително мнозинство.

АНАЛОГИИ

Крахът на първото правителство на ГЕРБ през 2013 г. тръгна именно от Варна. Недоволството избухна отново няколко месеца преди изборите – този път парламентарни. Именно в морския град протестът срещу високите сметки за ток, който прерасна в демонстрации срещу кмета Кирил Йорданов, врекъл се по това време във вярност на Бойко Борисов, а накрая и срещу ГЕРБ. В демонстрациите срещу градоначалника се включиха десетки хиляди варненци и той сдаде поста. АнтиГЕРБ вълна заля цялата страна, премиерът Бойко Борисов също подаде оставка. Дори и тогава обаче варненският местен парламент не преживя драми като вчерашните.

Видeозапис с кадри от вчерашните събития на местния ТВ канал Varna Utre:

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.