Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Гражданско движение ВИА: Призив за масово участие в референдума

2015.08.14 Няма коментари
Spread the love

Гражданско движение “Висока избирателна активност” /ВИА/ – Калифорния се обърна с призив – обръщение към българите в САЩ и Канада. В обръщението се апелира към сънародниците в Северна Америка да участват масово в националния референдум, който ще се проведе тази есен на територията на България и зад граница.

В призива се казва:

“Петият по ред национален референдум в България е насроченият за 25.10.2015 г. с въпроса: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

Провежданите досега избори от национално значение – национални референдуми, парламентарни и президентски избори, са имали винаги косвено значение за българската диаспора. Сега този национален референдум касае пряко българите, живеещи извън страната.”

“Въвеждането на ОНЛАЙН гласуване ще даде възможността на нас, българските граждани, живеещи извън пределите на Родината си, да можем масово да участваме в провежданите парламентарни и президентски избори.”

Следва целият текст.

Untitled11

Призив – обръщение

до всички българи в Северна Америка
САЩ и Канада

за масово участие в референдумa

.

Скъпи сънародници!

В най-новата история на България първият национален референдум е проведен 1922 г. с въпроса да бъдат ли съдени министрите от няколко правителства, които са смятани за виновни за националната катастрофа на България през 1913 г. и 1918 г.

След 1944 г. се провеждат два национални референдума. Единият е през 1946 г. за премахване на монархията и за установяване на републиканско управление, а другият е през 1971 г. за приемане на Конституцията. През 2013 г. се проведе национален референдум на тема развитието на ядрената енергетика.

Петият по ред национален референдум в България е насроченият за 25.10.2015 г. с въпроса: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

Провежданите досега избори от национално значение – национални референдуми, парламентарни и президентски избори, са имали винаги косвено значение за българската диаспора. Сега този национален референдум касае пряко българите, живеещи извън страната. Затова и Народното събрание със свое решение от 28.07.2015 г.* постанови българските граждани в чужбина на този референдум да могат да гласуват не само в дипломатическите и консулски представителства на република България по света, но и в секции извън тези територии, както е при парламентарни и президентски избори.

Референдумът на 25.10.2015 г. ще се приеме за легитимен, ако са гласували поне толкова гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори през 2014 г., а те бяха 3 501 269 души. Предложението, предмет на референдума ще бъде прието, ако на поставения въпрос отговорите „да” са повече от половината от действително подадените гласове.

Въвеждането на ОНЛАЙН гласуване ще даде възможността на нас, българските граждани, живеещи извън пределите на Родината си, да можем масово да участваме в провежданите парламентарни и президентски избори.

Чрез нашето активното включване в изборния процес, а ние сме над 2 млн. (по данни от 2011 г.), представляваме легитимна и стойностна част от българската нация, и само чрез нас е възможно по нататъшното демократично развитие на България.

През април 1877 г., преди започване на Руско-турската освободителна война, извън пределите на поробена България – в Кишинев, се създава Българското опълчение от тогавашната българска диаспора, която военна част в разгара на войната решава изхода й с величествената саможертвена битка на връх „Шипка”.

Нека и ние, съвременната българска диаспора, чрез масово участие в националния референдум на 25 октомври да решим изхода на референдума и той да бъде легитимен!

Призоваваме ви всички вас, които все още нямате валидни български документи, да си подадете своевременно молби в дипломатическите и консулски представителства за издаване на нови такива по установения ред. Без валиден български личен документ не може да гласувате.

За ваше улеснение инициирахме МВнР да съдейства за провеждане през месец септември на консулски дни извън дипломатическите и консулски представителства във всички населени места, където има големи български общности по света.

ЦИК ще обяви хронограмата за референдума и ще имаме възможност да започнем регистрацията за вота. Миналогодишните избирателни секции при парламентарните избори ще бъдат разкрити автоматично, но тези секции, в които са гласували по по-малко от 100 човека, няма да бъдат разкрити автоматично. За разкриване на допълнителни секции, съгласно действащия Изборен кодекс, трябва да се получат не по-малко от 40 подадени заявления за гласуване на ново място и съответно разкриване на допълнителна секция там. Призоваваме ви да се регистрирате за гласуване на референдума като посочвате места, където няма автоматично разкрити секции. Нека да се самоорганизираме отново, както на последните парламентарни избори, и да принудим ЦИК да разкрие трикратно повече избирателни секции, а избирателната ни активност, която зависи само от нас, да бъде десетократно по-висока.

С масовото си участие във вота на националния референдум, насрочен за 25.10.2015 г., българите в чужбина ще покажем, че мислим за Родината и искаме да бъдем активен участник във вземането на важни решения.

Генчо Лазаров,

координатор за Калифорния на
Гражданско движение ВИА – Висока избирателна активност

12 август, 2015 г.
Феърфийлд, Калифорния

————————————————————————————————————————————————————

* Бел.ред.: За да се стигне до това решение на българското Народно събрание, бяха необходими доста усилия от страна на Временните обществени съвети на българите в чужбина. В крайна сметка техният глас беше чут – и с отпадането на един законов текст, който регламентираше провеждането на национален референдум само на територията на страната, българските граждани в чужбина ще могат да участват равноправно в гласуването на национални референдуми.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.