Home » Авторски страници, политика

Годишна среща на българските посланици в МВнР

2015.07.14 Няма коментари
Spread the love

indexГодишната среща на министъра на външните работи с българските посланици ще се проведе на 23 и 24 юли т.г. в Резиденция „Бояна“, съобщи пресцентърът на МВнР.

В официалната церемония за откриването ще вземат участие премиерът Борисов и външният министър Митов. По покана на Даниел Митов, специален гост на събитието ще бъде върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

В първия ден от срещата ще бъдат коментирани въпроси, свързани с предстоящите български председателства на Комитета на министрите на Съвета на Европа (от месец ноември т.г. до месец май 2016 г) и на Съвета на ЕС през 2018 г. Във фокуса на разговорите ще бъде взаимодействието на българската дипломатическа служба с Европейската служба за външна дейност. Ще бъде разгледано и българското председателство на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/.

Вторият ден от форума ще бъде открит с приветствие от президента Росен Плевнелиев. Акцентите в разговорите на 24 юли са поставени върху взаимодействието на Министерството на външните работи със секторните министерства и ведомства, с които МВнР работи съвместно при осъществяването на външнополитическата дейност. Взаимодействието ще бъде коментирано чрез преглед на приоритетните за страната теми: защита на правата и интересите на българите зад граница и реализиране на външноикономическата политика, туризъм и енергетика.

Участие в панелите ще вземат вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова и на образованието Тодор Танев. В дискусиите ще се включат и заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, съветникът на президента по енергийна сигурност Юлиан Попов, както и ръководителите на Делегациите на Европейския съюз в Либия и Узбекистан.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.