Home » Е-Списание, политика

Граждански активист предлага референдум по въпроса за TTIP и CETA

2015.07.07 Няма коментари
Spread the love
Колаж: Мunplanet.com

Колаж: Мunplanet.com

Защо трябва да искаме Референдум по въпроса “Да ратифицира ли българския Парламент договорите TTIP и CETA?”. Сега е моментът да се иска от президента Плевнелиев, Министерски съвет и/или една пета от народните представители /48/ да инициират такъв, тъй като нямаме възможност да съберем реални 500 000 подписа за 90 дни. Освен това вече има насрочен референдум от Плевналиев за 25-ти октомври, заедно с местните избори.

Също така по въпроси, засягащи международни договори, Референдум се провежда само преди тяхното ратифициране, както гласи Чл.9, ал.4 от ЗАКОНА ЗА ПРЯКОТО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ – Чл. 9. (1): Национален референдум се произвежда на територията на Република България за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание. (4) Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация.”

А ето и Чл. 10. (1): “Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от:
1. Не по-малко от една пета от народните представители;
2. Президента на Републиката;
3. Министерския съвет.”

.

Роман Кендеров,

Фейсбук група “Народът срещу корпорациите”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.