Home » Авторски страници

Die Welt: Терористи се подвизават в ЕС с български паспорти

2015.07.01 Един коментар
Spread the love

“Ди Велт”: Корупцията и мафията властват в България, джихадисти купуват БГ-паспорти

.

Под заглавие “Следващото голямо бойно поле е Европа”, немският вестник “Ди Велт” описва как ислямистки терористи използват български паспорти. Българската връзка в трансфера на “Ислямска държава” е описана като най-опасната за Европа, заради документите за самоличност на привърженици на ИД, издадени от страна член на Европейския съюз.

Карта: "Ди Велт"

Карта на бежанските маршрути от Сирия, Ирак, Танзания и пр. към ЕС. Източник: “Ди Велт”

“Ди Велт” описва историята на един такъв терорист с български паспорт, който е напълно валиден. Истинският му собственик е мъртъв, а снимката има доста сходство с физиономията на новия си собственик. Вестникът отбелязва и, че в България има сериозен проблем с корупцията на най-високите нива на управление.

“Българската мафия има добри отношения с престъпни групировки в Русия, Сърбия, както и Италия. Наркотици, оръжия, проституция и трафик на хора са тяхната специалност” – пише “Ди Велт”.

В Магреб, както и в Танзания и в Кения, членове на престъпни организации си сътрудничат вече почти две десетилетия с ислямисти. Тези мрежи се използват и сега.

Според “Ди Велт” терористите днес се подготвят по нова стратегия, свързана с бежанските маршрути от Сирия, Ирак и пр. към ЕС. Очевидно е, че привържениците на ИД са създали мрежи, пише “Ди Велт”. И е сигурно, че искат война.

“Колкото повече врагове, толкова по-добре” – е тяхната философия, пише още вестникът. По бежанските маршрути се контрабандират пари и оръжия, необходими за новото “голямо бойно поле”.

Еврочикаго

One Comment »

 • .trud.bg said:

  Арабинът Радуан чака нов паспорт в конспиративна квартира в България
  Между 20 000 и 30 000 евро плаща “Ислямска държава” (ИД) на българската паспортна мафия, за да осигурява европейски паспорти на джихадисти, верни на халифата. Това пише в свое разследване германският вестник “Ди велт”.
  “От българската мафия ИД получава и паспорти”, казва Бергер. Между 20 000 и 30 0000 евро печелят българските гангстери от задграничен документ. В статията не се споменава дали срещу тази сума джихадистите получават българско гражданство и редовен документ за самоличност, или само подправен европаспорт.
  Според журналиста Алфред Хакенсбергер, кореспондент на изданието за арабските държави, халифатът изгражда свои клетки в Европа, като инфилтрира верни свои хора в Европа. Единият начин е, като се използват каналите за бежанци, а джихадистите пристигат в Германия със сирийски паспорти. Те почти автоматично гарантират даване на убежище. “Сега на черния пазар паспортът, включително лична карта, струва 1200 евро. Документът е истински. Но ИД е в състояние да прави паспорти”, пише “Ди велт”.
  Според изданието другият начин на проникване на терористи е с български документи. “Като най-бедната страна в Европа България е най-подходяща за нелегални дейности. Държавата има “сериозен проблем” с корупцията, стигаща до най-високите етажи на властта, както тази година установи Европейската комисия. Към това трябва да се прибави и фактът, че българската мафия, действаща в международен мащаб, е властови фактор. Тя има добри връзки с криминални банди в Русия, Сърбия, но и в Италия. Наркотици, оръжия и търговия с хора са нейният специалитет”, пише в статията.
  Авторът разказва и за немец таен агент, представен с измисленото име Лоренц Бергер, който бяга от плен на джихадистите, и се крие в хотел в Истанбул. Той се среща със свръзката си Радуан, боец на “Ислямска държава”.
  “Радуан държи повода в ръцете си – български паспорт. С него той е искал да лети от Дар ес Салам до скандинавска страна и да продължи за Германия. Паспорът беше истински, само притежателят му беше мъртъв. А и човекът от снимката много приличаше на Радуан, казва Бергер”, цитиран от вестника.
  Когато следващия път той говори с Радуан по скайп, джихадистът е в България, в конспиративна квартира, която са осигурили съзаклятници на ИД, и чака новия си паспорт. Може и вече да е в Германия.
  В западни медии периодично се появяват публикации, че посредници уреждат лесно получаване на BG паспорти дори на хора, които нямат български произход.
  Правосъдното министерство: Араби искат паспорт, без да знаят български

  Практиката на дирекция „Българско гражданство“ към Министерството на правосъдието показва, че кандидати за гражданство от арабски произход са представяли удостоверение от МОН за владеене на български език, но на интервюто (което се провежда, считано от 4.05.2010 г.) са ползвали преводач, съобщиха за “Труд” от пресцентъра на правосъдното ведомство. Тези молби са отхвърлени от Съвета по гражданството.
  Преди измененията в Закона за българското гражданство до 4.05.2010 г., с които е въведено лично подаване на молбата и провеждане на интервю с кандидата (чл. 29), е имало случаи, в които при получаване на удостоверението в изпълнение на указ лицето, получило българско гражданство, ползва преводач на български език.
  Удостоверение за владеене на езика ни се иска от кандидатите, които искат да придобият гражданство по натурализация и на основание бежански и хуманитарен статут.
  “Конкретна информация за хора, свързани с „Ислямска държава“, които пътуват с български документи за самоличност, не е получавана в Министерството на правосъдието от българските служби”, заявиха от МП. От ДАНС и МВР отказаха коментар.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.