Home » Авторски страници, българи зад граница

Евродепутат гостува на Българското училище към Посолството ни в Лондон

2015.07.03 Няма коментари
Spread the love

На 1 юли 2015 г. в Лондон се състоя среща на Георги Пирински, депутат в Европарламента и почетен член на Асоциацията на българските училища в чужбина, със Снежина Мечева – директор на Българското училище към Посолството на България в британската столица. Бяха обсъдени въпросите за възможността българските евродепутати да съдействат на АБУЧ за поставяне в Европарламента на въпроса за въвеждането на български матури в образователните системи на страните от Европейския съюз.

Георги Пирински пише в книгата за гости на Българското училище към посолството в Лондон

Георги Пирински пише в книгата за гости на Българското училище към посолството в Лондон

Г-жа Мечева запозна г-н Пирински с отстъплението в този процес на страни, които до момента имаха успех в тази насока (Австрия). Освен това го информира за проблема с българската матура във Великобритания, каквато матура имаше преди двадесетина години, но бе премахната. Споделена бе тревогата в това отношение и желанието да направим необходимото този процес на регресия да не се задълбочава, а да се преодолее.

Георги Пирински бе запознат с информацията за инициираната от УС на АБУЧ среща с българските евродепутати в София в кабинета на вицепрезидент Маргарита Попова, за която среща досега двама евродепутати са потвърдили участието си, а други двама желаят да се присъединят (ако по това време са в България). Г-н Пирински потвърди и своето участие за тази среща.

Той сподели, че за него е важно да се тръгне по линията на историческия факт, че българският език и делото на светите братя Кирил и Методий са цивилизационно образуващ фактор за цяла Европа, който фактор се дължи именно на България. Бяха предложени конкретни стъпки в тази насока, които да бъдат обсъдени с АБУЧ.

На другия ден, 2 юли, следобед, г-н Пирински имаше среща с посланика на България в Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Константин Димитров.

След тази среща, Георги Пирински посети Българското училище към Посолството в Лондон и се запозна с работата на учителския колектив и неговите постижения. Разговорите за дейността, която АБУЧ трябва да инициира в Европарламента, продължиха.

Българската матура във Великобритания (така нареченият А-левъл) бе възможна преди 20-тина години, но в последствие бе отменена (тогава с изключение на руския). Пет години по-късно такова право отново си извоюваха само поляците.

Г-н Пирински сподели, че същия ден сутринта е бил на среща с Майк Гейпс (Mike Gapes MP) , член на Британския парламент (Hause of Commons), отговарящ за Южен Илфорд (Ilford South). На тази среща г-н Пирински е информирал г-н Гейпс за проблема на българите във Великобритания, свързан с българската матура, и с желанието им той да бъде повдигнат пред британските власти, за да се направи необходимото. Г-н Гейпс е потвърдил, че е запознат с подобен проблем, поставен от албанската общност във Великобритания. Споделил е, че той пряко не отговаря за тези въпроси, но може да свърже българската общност с хора, които са ангажирани с това. Г-жа Мечева е уверила г-н Пирински, че от Българското училище към посолството в Лондон ще предприемат действия в тази посока.

Разговорът продължи на теми, свързани с цялостната дейност на училището ни и АБУЧ, както и на теми, свързани с постиженията, но и с проблемите, които делото за образованието по български език в чужбина среща по пътя си.

DSCN1386

Г-н Пирински записа в книгата за почетните гости на училището ни своите пожелания, в които включи прекрасната дума “първопроходци”.

.

Българско училище към Посолството на България в Лондон

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.