Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Радио България инициира Кръгла маса за българите в чужбина

2015.07.08 10 коментара
Spread the love

На 16 юли т.г. от 15 ч. българско време Радио България инициира кръгла маса, която ще се излъчи на живо от студиото на интернет Радио Бинар. На кръглата маса ще участват председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Борис Вангелов, председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание Румен Йончев, както и българи от различни страни по света, представители на Временните обществени съвети на българите в чужбина.

На кръглата маса ще се обсъждат актуални проблеми и въпроси, свързани с политиките на България към българите зад граница, с тяхното институционалното представително, което още не е създадено, с това какво е направила и какво не е направила българската държава по отношение на многобройната и многолика българска диаспора.

Във връзка с това всеки български емигрант, всеки българин зад граница, който би искал да зададе въпроси на председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина или към председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, би могъл да го направи като коментар под тази публикация или като съобщение до редакционния ни имейл.

Всички зададени въпроси ще бъдат предадени на водещата на кръглата маса и предаването по Радио Бинар, нашата колежка, журналистката Илиана Райчева. И ако не за всички остане време да бъдат зададени на г-н Йончев и г-н Вангелов в студиото, те ще им бъдат предадени в писмен вид.

———————————————————————————————————————————————-

.

Image_4663814_407-800x450Борис Вангелов е роден през 1972 г. в Стара Загора. Магистър по история и география и по право от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Член на ВМРО от 1990 г., бил е и юрист-консулт на Фондация ВМРО. Както и водач на листата на Патриотичния фронт за Габрово на последните избори. От м. март тази година е председател на Държавната агенция за българите в чужбина. 

 

imagesРумен Йончев е роден през 1971 г. в Пловдив. Завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. Работил е като експерт в Народното събрание, бил е зам.-директор на Държавен фонд „Земеделие” и на агенция САПАРД, консултант на чуждестранни фирми, инвестиращи в земеделския сектор. Занимава се с политика от 1992 г. Председател на Земеделския народен съюз. Избран за депутат в 42-рия български парламент е листата на “Коалиция за България”. В състава на 43-ия – с листата на „България без цензура“. След създаването на Комисията по политиките за българите в чужбина през м. февруари т.г., той е избран за неин председател.

.

10 коментара »

 • Виктор said:

  Въпроси.
  1. Каква е ползата от съществуване на ДАБЧ освен осигуряване на заплатите на работещите в нея, политическа кариера на ръководителите и, и издаване на българско (европейско) гражданство на основание принадлежност към българските диспори в чужбина?
  2. Каква е ползата от съществуване на Временните Обществени Съвети на българите в чужбина освен задоволяване на амбициите за обществена дейност на група активни български емигранти с много свободно време?

  Аз също имам амбиции за обществена изява, но не смятам, че Родината ни има нужда от още повече празни приказки и безсмислени организации създадени предимно за удовлетворяване на лични интереси и амбиции.
  За мен, като българин и емигрант организации, които не решават конкретни задачи на българските диспори и не помагат директно за облекчаване на икономическото положение на обеднелите българи в България са излишен лукс и би трябвало да се закрият.

 • Росица Николова said:

  Има ли вероятност да бъде увеличена на 150 лева стипендията на студентите от българските стари общности,които се обучават в България?
  Питам,зашото подобни съобщения се мярнаха в пространството няколко пъти от март месец 2015 година досега.

 • Любо said:

  Ето ви една типично българска билест
  Аз също имам амбиции за обществена изява, но не смятам, че Родината ни има нужда от още повече празни приказки и безсмислени организации създадени предимно за удовлетворяване на лични интереси и амбиции.

  Временните обществени съвети са отворени за участие към всички, и всеки може да се присъедини към тях, до провеждане на избори за редовни Обществени съвети. Дали една обществена организация ще се занимава с празни приказки, зависи от хората които са в нея. Викторе, заповядай при нас и придай смисъл на Обществения съвет в твоя консулски окръг, така като ТИ го разбираш.

 • Peter S said:

  Любо, това са твои думи преди време:
  “Петре, иначе и аз самият съм писал не веднъж, че приоритетите трабва да са следните, и то точно в този ред:
  1) ОС
  2) Национален съвет
  3) МИР чужбина.”
  А днес защо приоритетите са променени?
  Защо за едни (балъци бих казал аз) ще останат ОС (и Виктор там го каниш), а други ще са в Националния съвет (шапката), а трети ще претендират за депутати (перото на шапката)?
  #KOЙ се разпорежда кой да бачка на терен, и кой да гостува по всякакви студия, като в горното съобщение? Любо, моля предай на ВОС (бих го направил, но съм извън Фейсбук) да съберат поне 20 въпроса, и да ги напишт тук, защото това е реалната работата на ВОС – да знаят какво вълнува хората в различни региони. Тогава ВОС ще имат истински авторитет.

 • Любо said:

  Здравейте,
  Вземам думата като координатор на ВОС Франция. Много хора чуват за нас за пръв път, и тяхната реакция е разбираема. Аз не се обиждам, напротив – вземам си бележка и не спирам да обяснявам, що е то институцуонално представителство и има ли то почва у нас (сред българските граждани живеещи в чужбина). Защо е нужно? За да може нашият глас да бъде чут, не само в послствата (за което ще служат Обществените съвети) но и пред българските държавни институции (за което ще служи Националният съвет). Накрая, ние желаем да влияем върху промените в закониовата рамка на Р България, във всичките и аспекти имащи отношение към нас. За тази цел ние имаме нужда от избирателен район – Чужбина, в който да можем да избираме наши народни представители. Накротко: три са нашите цели, както правилно резюмира Пешо
  1) ОС (обществени съвети, като консултативни органи към послствата)
  2) Национален съвет (представляващ българите в чужбина)
  3) МИР чужбина (депутати, които да лобират за промяна на закони които имат отношение към нас)

  Всеки от тези три стълба има своя роля и никой не може да замени друг.
  “Балъци” няма да има, защото първите две институции работят на ОБЩЕСТВЕНИ начала.
  Повече за нас на globalbulgaria.org

 • Виктор said:

  Любо, доживях най сетне някой да ми каже, че съм типичен българин, страдащ от типична българска болест. След, като ме обявяваха за руснак, американец и българомразец, това е наистина приятно да се прочете. Аз не заемам странична позиция с тези си въпроси. Обратното, ако желаете, като нов член на ВОС, пак бил задавал въпроси за конкретни задачи в интерес на общото и българското, които ВОС и Националните съвети решават.
  Ако ще правим нещо по-различно от това, което става в България, то нека бъдем открити, ясни и конкретни. Нека нямаме кулоари, в които да се рашават под сурдинка нещата, нека следим за службогонци и уреждачи и безмилостно да ги лишаваме от нашето доверие. Нека имаме ясни задачи, които за близки до сърцата на емигрантите и българите от историческите диаспори и да гоним решаването им до дупка.
  С огромно желание участвах в организирането на избирателна секция за българите от щата в който живея на последните избори. Днес обаче се чувстваш итвратително четейки “перлите” на българската политическа мисъл от устата на избраните от нас тук мутри. От собствен опит разбирам, как с добри намерение се изгражда пътят към Ада, та нека правим нещо по-различно от българското службогонство. Заминах от България защото не искам аз и децата ми да бъдем участници в това позорно дело на разрушение и унижение на всичко българско. Сега след седемнайсет години с доста повече житейски опит и независимост единствената обществена дейност, която виждам за себе си е тази, която води до конкретна помощ на изстрадалият ми народ. Помислете си добре дали ви трябва във ВОС такъв идиот, като мене защото не понасям службогонци, уреждачи и кариеристи и приемете ли ме във ВОС всички там за мен ще бъдете такива до доказване на противното. Що се отнася до обществената работа, дайте ми конкретна задача на ползу роду и ме предценете колко ми струват приказките.
  С уважение Виктор Хинов

 • Лила said:

  Викторе, и ние не понасяме същите неща, но аз не те казвам, че ти си ми избрал “мутри”, защото те между нас тук, в чужбина са рядкост. А за България не може и да се каже, че ние сме избирали някого, защото не можем и да участваме пълноценно в изборите. Надяваме се оттук-нататък да променим с общи усилия нещата. Никой няма да ти даде никаква конкретна задача, освен ако ти сам не я предложиш. Ако някой се осмели да го направи, да знаеш, той ще да е от тези, з а които ти с ненавист говориш.:-) Просто бъди самостоятелен и независим. Добре дошъл! Ако си близо до мен, аз мога да те викам да си делкаме работата, която трябва да свършим. Аз съм в Балтимор. А ти къде си?

 • Лила said:

  А на кръглата маса, ще участват ли и хора с интернетска връзка? Съобщили ли са телефон или нещо друго за свързване?
  Онемявам, че единият е представител на “ВМРО. Както и водач на листата на Патриотичния фронт за Габрово на последните избори…”
  А другият е “В състава на 43-ия – с листата на „България без цензура“. След създаването на Комисията по политиките за българите в чужбина през м. февруари т.г., той е избран за неин председател.”
  Ами те и двамата НЕ СА ОТ СПЕЧЕЛИЛИТЕ ИЗБОРИТЕ ПАРТИИ ! Не 9-та, а 10-та дупка на кавала, ако има такава. Кой и за какво ще им обърне внимание в София? А те самите, ще имат ли упортството и самочувствието ДА БРАНЯТ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА СЪС ЖАР И НАСТОЯТЕЛНОСТ?
  Аз съм притеснена от това. Поне да бяха от спечелилите партии!

 • Виктор said:

  Здравей Лила. Хубав съвет. Благодаря! Аз съм в Индианаполис. В Балтимор познавам Нина и Пламен. С тях отдавна не сме се виждали, но Пламен е голям зевзек. Помня неговата класификация на американските градове, базирана на коефициента по съотношението на кръчми в числител и църкви в знаменател. По голям коефициент по добър град. В Балтимор се заселиха поради работата на Нина в Джон Хопкинкс. Там много му харесва, защото при вас много от църквите са също така и кръчми, което много ви качва коефициента. Можеш да ми пишеш на [email protected] ако искаш. Поздрави!

 • Мариана (author) said:

  Патриотичният фронт влезе в някакъв вид коалиция с ГЕРБ след последните избори, заедно с Реформаторския блок и АБВ. Що се отнася до това, че не всички председатели на парламентарни комисии са от ГЕРБ или от РФ, или от ПФ, естествено, че не. В ръководствата и членовете на парламентарните комисии участват всички политически партии, които са в парламента, без значение дали са управляващи или опозиция. И тези ръководства и членства се определят чрез някакъв вид квотен принцип, като има значение разбира се коя партия или коалиция какъв брой депутати има в състава на парламента.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.