Home » Авторски страници

Отново за тока – те крадат, ние плащаме

2015.06.17 Няма коментари
Spread the love

Untitled2Тази сутрин по Нова ТВ Еленко експерт Божков, обясни като за идиоти какво всъщност реформираха в енергетиката.

Значи, Маришките преговори с американските собственици са си пълен кьорфишек, както писа “Капитал”, както и пълно мълчание по въпроса, че са непозволена държавна помощ по ЕС законодателството.

Реформатори?

Оттам, значи, потреблението на българите и на малките предприятия е 15.5 милиарда киловатчаса. Американските Марици и ВЕИ-тата са 11.4 милиарда – задължителни за изкупуване, останалите са НЕК-ските централи – ВЕЦ и топлоцентрали, а за АЕЦ-а и държавната “Марица-2” не остава нищо.
Супер, те ще си изнасят евтиния ток, викате, ще печели държавата.

Да, ама не!

АЕЦ-а продава произведения ток на подходящите фирми на смешни цени, а те го изнасят на пазарни, като печелят достатъчно.

“Марица-2” пък е неконкурентноспособна, тъй като цената на изкупуваните въглища от мини “Марица-Изток” досега се изкупуваха от държавата на много по-висока от пазарната цена, за да може миньорите да има какво да работят.

Е, това няма как да продължи дълго.

Най-интересното е, че от 15.5, колкото е истинското ни потребление до 19 милиарда, колкото е задължително да изкупи НЕК, остават едни 4 милиарда киловатчаса, които НЕК трябва да плати, но няма какво да прави, ето ти такса”задължения към обществото”.

И тъй, уважаеми драги зрители, защото ние само гледаме как ни ограбват, ние ще платим един път такса “задължения към обществото”, калкулирана в нашите сметки от няколко години, и още един път същата такса, калкулирана в произведените от предприятията ни стоки, които естествено ще повишат цените.

Е, няма увеличение за потребителите, нали?!

Реформатори?

Мартин Димитров излиза и ми обяснява, че няма как цената на тока да не расте!
Защо обаче нищо не казва за грабежа “Белене”, за безпрецедентните търгове на АЕЦ-а, на които ще се смее и първокласник?

Как защо?
Защото са се разбрали!

Ел. енергията е при ГЕРБ, няма да се месят.

На никого не му и хрумна да потърси отговорност за грабежа, да кажат, че ще търсят заграбеното от виновните, че тези средства трябва да се възстановяват с конфискуване на имущество.

Значи на ЦВ* му запорираха и долните гащи за 206 милиона, защото за друго обвинение няма, то и за тези 206 милиона още не му е повдигнато, а за 3.5 милиарда – пито платено, има “такса задължения към обществото”

Странно е, че е “към”, защото е “на”, т.е. плащаме я все ние.

Те крадат, ние плащаме – и така докато свят светува!

Реформатори? Нов морал, справедливост, нещо?

 

Стела Николова,

Фейсбук група “Протестът и как продължаваме”

——————————————————————————————————————————————————-

* Цветан Василев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.