Home » Авторски страници

Почина големият приятел на България Сами Рафаел

2015.05.27 Един коментар
Spread the love

Клубът на приятелите българи и евреи съобщава с дълбока скръб, че на 26 май в Израел почина големият приятел на България Сами Рафаел.

.

indexСами Рафаел е български евреин. Неговият баща Леон Рафаел е деец и спомоществовател на ВМРО. След септември 1944 г. Сами Рафаел, макар и непълнолетен, се записва като доброволец в българските парашутни части и участва във войната срещу нацистка Германия.

През 1947 г. се заселва в Израел и става основател на десантните части на младата държава. За проявената от него храброст при спасяването във въздуха на израелски летец, чийто парашут се закача за опашката на летящ самолет, през 1950 г. Сами Рафаел е награден лично от първия израелски премиер Давид Бен Гурион и става първия в историята носител на ордена за храброст на израелската държава.

Давид Бен Гурион награждава Сами Рафаел с първия в историята на държавата Израел орден за храброст

Давид Бен Гурион награждава Сами Рафаел с първия в историята на държавата Израел орден за храброст

В края на `90-те години на ХХ век Сами Рафаел възстановява българското си гражданство. Дълги години работи по издирването на документи с цел обявяването на Владо Куртев, един от членовете на ЦК на ВМРО, заедно с Иван Михайлов, за праведник поради неговите заслуги за спасяването на българските евреи. В България и Израел активно е популяризирал неидеологизираната истина за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и най-вече за решаващата роля на цар Борис III.

Част от ръководството на Клуба на приятелите българи и евреи посреща Сами Рафаел на летище София при последното му гостуване в България през 2014 г.

Част от ръководството на Клуба на приятелите българи и евреи посреща Сами Рафаел на летище София при последното му гостуване в България през 2014 г.

Сами Рафаел два пъти е награждаван и с български военни отличия. Награден е и с почетната грамота на Клуба на приятелите българи и евреи. Сами винаги пламенно е защитавал истината за българите в Македония, изнасял е и лекция в Скопие по този въпрос. През последните няколко години Сами Рафаел успя да разкаже пред камера спомените си и неподправената истина за Спасението.

Съпредседателят на Клуба на приятелите българи и евреи Спас Ташев със Сами Рафаел

Съпредседателят на Клуба на приятелите българи и евреи Спас Ташев със Сами Рафаел

Спи спокойно, приятелю. Твоето име приживе бе легенда в Израел и България. Ти винаги ще бъдеш в нашите сърца.

.

Елеонора Магделинова

One Comment »

  • Александър said:

    Израел е мслка ,смела ,красива и добре уредена страна ,благодарние ,на любовта към нея на на хората ,коитожевет там ,дошли от цял свят ,за да възстановят по волята на Бог..Израил..този от едно време ! Епична е исрторията ,на тази библейска стрсна и народ..! Всичко там е за пример и изпълнено с житейска мъдрост и цене опит..!Ето защо ние обичаме Израел..тое носител на любов и е създаден с любов!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.