Home » Е-Списание

Речта на кмета на Панагюрище Н. Белишки

2015.05.02 14 коментара
Spread the love

panagurishte01В словото си на тържествената заря-проверка по случай 139 години от Априлското въстание, кметът на Панагюрище Никола Белишки беше категоричен, че не може да има „дипломатичен” начин, по който да бъде наречено турското робство и зверствата при потушаването на въстанието.

“Всеки опит за подмяна на историческите факти, всички понятия като “съвместно съществуване”, “владичество” – това е опит за поругаване паметта на нашите деди и обида към потомците. Всички опити да бъде пренаписана историята, да бъдат подменени факти и събития носят клеймото на национално предателство – заяви той пред всички присъстващи официални лица и граждани.

 

 

.

А ето и отговор от Фейсбук, веднага след като бе разпространено видеото с речта.

Кмете Белишки!

Провокирана съм от апострофа Ви към президента, че не трябва да се търси синоним на думата „робство”, защото е равнозначно на национално предателство.

Изказвам силното си възмущение, че осквернихте с невежеството си 139–годишнината от Априлското въстание. Пред цяла България и останалите Балкански държави Вие показахте, че познанията Ви по история  и по етимология на думите, са крайно незадоволителни за заеманата от Вас позиция, като по този начин дадохте повод за пореден път да се заговори за прословутата българска некомпетентност.

Няма нищо осъдително във високото Ви самочувствие на експерт по история, стига да е подплатено с достатъчно широки познания за периода 1396 – 1876 г., за да правите разлика между  робство,  терор, насилие над непокорните и борците за свобода. Петвековната ни османска зависимост изобилства от такива примери и Априлското въстание е най-героичната страница от този период. Няма българин, чиято кожа да не настръхва, когато чете за жестоката саморазправа  с въстаниците и мирното население. Болката никога няма да отзвучи, но това не означава, че трябва да я илюстрираме с твърдения, показващи единствено историческо невежество и неграмотност.

Историците отдавна са формулирали понятието и  в световната история  не съществува понятието „робство”, що се отнася до средновековната история на Балканите.

Думата „робство” означава следното: Социално-икономическа система, при която хора (наричани роби) са разглеждани като собственост на робовладелеца. Робите не притежават  лична свобода, подлагани са на принудителен труд, без да им се заплаща. Те не съществуват като самостоятелни човешки единици в административните списъци, водят се като притежание на робовладелеца, наравно с домашните му животни. Робите  не могат да създават семейства, без разрешението на робовладелеца, нямат родителски права и над поколението си. Нямат лична материална собственост, робовладелецът определя мястото им на живеене. Нямат и право на придвижване извън определения периметър, могат да бъдат продавани,  а в някои страни – робовладелецът е имал правото да убива болни и негодни за работа роби.   

Петвековният период от нашата история, колкото и да не Ви се иска да го приемете, не се покрива със съдържанието на това понятие. Думата „робство” е литературен образ, хипербола, внесени в историята с цел пробуждане на националното самосъзнание и мотивиране на българите към борба за независимост.  И всеки, който механично продължава да употребява тази дума не на място, е национален предател. Създава лош имидж за интелигентността на българите като цяло.

За мен, както и за стотици хиляди българи, които държат на точността на понятията, и са положили усилия да прочетат повече от 5 книги, Вашата реплика, освен че е признак на ниска политическа и човешка култура, е и непростима обида към всички нас. Вие ни поставихте в нелепата ситуация да обясняваме  на приятелите си от други Балкански държави,  как така ние сме били под робство, а те –не, въпреки че историите ни са аналогични.

Не знам какви оценки сте изкарвали по история, но е време да си актуализирате знанията, с оглед на реалната опасност да извършите и друго подобно престъпление – излагайки себе си, да изложите и цялата държава.

Правилната, и отговаряща на реалните исторически факти дума, Кмете, е „владичество” или „зависимост”.

Не е нужно да ходите до библиотека /за тази цел се има интернет/,  за да проверите, че освен в България, нито една друга Балканска държава не обозначава  османския период от историята си с думата „робство”.

Албания – Periudhes osmane /османски период/

Босна – Тurske vladavine

Сърбия – Отоманске владавине

Словения – Otomanskega pravilo

Хърватия –  Osmanska vlast

Македония – Османското владеење

Гърците говорят за Османски период или османско владичество. В по-стари исторически книги терминът е „турска окупация”.

Балканските държави са преминали през същите изпитания като нас: насилствена ислямизация, убийства, изнасилвания, ограничени права, високи данъци, грубо и нечовешко отношение към всяка проява на непокорство. Дори може да се говори за локален геноцид на определени место, но за робство – не. Османските нашественици са имали забрана да построяват селищата си в непосредствена близост до българските, да се сместват с българското население, а вие употребявате думата робство, но я подкрепяте с примери за жестокост и насилие.

Различно е.

Но  ако имате възражения и забележки към начина, по който горецитираните държави, обозначават османската си зависимост, отидете им на гости и мотивирано им обяснете, че следва да си коригират историята. Сигурно съм, че ще предизвикате фурор и ще влезете в световния информационен обмен.

Тъй като инерцията в употребата на думата „робство” не намалява, и даже високо интелигентния Фейсбук не спира да я тиражира, позовавайки се на авторитети  като господин Белишки, предлагам:

Народното събрание да предприеме спешни промени в Избирателния кодекс, с включване на нова точка – бъдещите кандидат – кметове да държат предварителен изпит по история и български език. И ако изкараната оценка е различна от 5 и 6, да не бъдат допускани до вот.

Предложението ми е инспирирано  от  обстоятелството, че на кметовете често се налага да участват във възпоменателни събития, показват ги по медиите, и всичко, изречено от тях,  се приема за проверена истина, а поведението им се превръща в модел за подражание.

Но днес г-н Белишки не даде  добър пример за подрастващите. Като резултат, в  понеделник на десетки учители по история ще им се наложи да обясняват пред учениците кой точно е направил големия гаф.

Стефания Николаева
.

14 коментара »

 • петьо said:

  Не съм специалист по история, но някои неща в историята трябва да се преразгледат обществено и с научни доказателства.Тези, които могат да съдят не са измежду живите. Самите потърпевши. Били сме под турско владичество, иго в смисъл на недемократично подтисничество.Имало е издевателства, жестокости, които доста империи са практикували, което може би научно обяснява, но не се прощава морално.Както извършеният геноцид над арменци и българите в Одринска Тракия. Не виждам, ако се пише насилствено владичество и се говори с факти за съдбата на България тези 5 века какво лошо ще се случи. Дори и гражданите на държавите, въпреки неприателската взаимна история тогава гледат напред.Даже си мисля, че с турските граждани днес имаме много общи неща. Гражданите трябва да са носители на промяната.Тези отгоре само ни разделят. Да се върна към историята. Съвременните ”ковачи” на историята санедостойни да я пренаписват без да са създали един комитет със специалисти, документация и обществено обсъждане и кампании, за да се разкрие истината. Не може всяко правителство да си прави каквото си иска и да си менка некадърниците на отговорни постове, че посягат и на историята вече, за да угодят на едно неконституционно недоразумение, което е антибългарско и се пише движение за права и свободи.

 • В said:

  До любителите на точни дефиниции.
  Замълчете!
  Българите от онова време са определили живота си, като робство. Вашите прадядовци са се чувствали роби. Робството не е дефиниция а състояние на душата. И днес много българи се чувстват роби. Не ви ли е известно, любители на правдата, че българите преди Освобождението са имали само собствени имена? Я проучете произхода на собствените си фамилии. Моята е Хинов. Идва от Ино. Ино се е казвал дядото на първият мъж от рода ми, живеещ в свободна България, и получил право на фамилия.
  Колко хора с фамилии има във вашите родове? И колко поколения се наброяват във фамилиите на хора от свободни държави? Наличието на фамилия предполага наличието на собственост, наличието на власт и приемственост в историята на етноса.
  С вашите дефиниции, вие поругавате паметта на собствените си деди. Опитвате се да се извисите над хората с интелекта си, но пропадате в бездната на безродността и самоотрицанието. Помни това, което си бил, но не му позволявай да определя бъдещето ти. Пра пра дядо ми е бил роб. Той така го е чувствал. Но той не се е примирил. Пренасял е оръжие за Освобождението. Аз се гордея с него. Много по лесно е да си горд и независим, опирайки се на поколения свободни люде преди тебе. Да бъдеш роб и да станеш свободен е достойно за преклонение.
  Замълчете конюктурни конформисти! Оставете Човека да говори! Неговите предци за трошали окови. Отговорете първо какво са правели през онова време вашите и тогава ще имате право на глас. А сега замълчете!

 • С.Воденичарова said:

  Кметът на Панагюрище произнесъл велико слово за турското робство…

  Кой е кметът на Панагюрище?
  Потомък на революционера Деян Белишки. А в същото време и народен представител от ГЕРБ 2009-та, кмет от ГЕРБ 2011-та.
  С тая му велика, дръзка реч можем да сме почти сигурни, че и следващият кметски мандат му е в кърпа вързан. Разчувствай малко хората, да забравят за какво и кого всъщност се бориш, и работата ти е опечена. Няколко “велики” думи са ти нужни, произнесени с патос. На българина тоя хляб за душата му стига. След това може три дни на вода да изкара.

  Панагюрище е изключително доходоносен за местните управници. Без тях мултимилионерът Цоцорков не може – собственикът на Асарел Медет (най-голямото предприятие за добив на подземни богатства в България) е един от най-големите замърсители на България. Досега трябваше да е 100 пъти заловен и тикнат в затвора, заради жестоките удари върху природата и хората. В активите му са няколко отровени реки, огромни масиви отровена с тежки метали почва, отровени човешки тела. Панагюрище е съсредоточие на най-много раково болни в страната. (Напишете “асарел медет замърсявания” в гугъл.)
  А, освен това Цоцорков е и един от най-големите ощетители на държавата финансово, източвайки печалбите от народните подземни богатства в собствения си джоб, срещу едноцифрена концесионна такса за държавата.
  Познайте кой пази Цоцорков от гнева на панагюрци и другите будни българи? А колко струва пазенето на тайната за мъртвите хора и ограбеното злато?
  О, не, кметът на Панагюрище в никакъв случай не е замесен. Той нищо не знае и не може да направи. Кметовете са такива: не знаят и не могат. Затова са кметове.

  Моля ви, реагирайте мъдро, разучавайте, разбирайте кой и какъв е тоя, дето ви говори хубави слова. Защо ги казва, какво може да цели, колко мръсни може да са му ръцете… Па тогава преценете дали да го взимате предвид, колкото и благо да говори.
  Не забравяйте: един от предателите на Левски е бил първият, дарил сума за паметника му после.

 • Виктор said:

  Госпижо Воденичарова. В Горния текст става въпрос за станалото модерно в последно време пренаписване на историята на България. Във вашият коментар става въпрос за нещо съвсем друго. Защо не напишете една статия за замърсяването на природта в местността около Панагюрище и участието на кмета в този процес. Аз с удоволствие ще я прочета.
  А ако искате да коемнтирате по повод процеса за пренаписване на българската история то тук му е мястото. Ще ми е интересно да разбера вашето мнение.
  Моля Ви да не смятате четящите и коментиращи тук хора за невежи, готови да повярват на първият срещнат на базата на една произнесена реч. Аз съм свикнал да си изграждам мнението за хората сам.

 • Радослав Георгиев said:

  до някой си Виктор!

  Дали ти харесва,или не,историята ще бъде пренаписана!Стига сме учили комунистически лъжи!Аз също си изграждам мнение за хората сам и ти си комунистическа отрепка,която няма уважение дори към мнението на една дама!Дърти комунета,кога ще направите услуга на България да се преселите в по – добрия свят и да я очистите от себеси?

 • Виктор said:

  Радослав Георгиев
  Вие господине не си изграждате мнението за хората сам.
  За тази цел трябва да ги познавате лично. Вие не ме познавате лично и не знаете нито дали съм “дърт”, нито дали съм “комунист”, нито дали съм “отрепка”, но излагате мнението си за мен в писмен вид тук във форума.
  Аз също не ви познавам лично и затова нямам мнение за вас.
  Що се отнася до мнението на горепосочената дама, то отговора ми е уважителен. Но увежението господине не бива да се разбира като задължение да се съгласяваме с мненията нали? Не беше ли това в основата на живота в България преди, а и след десети Ноември 1989 година. Уважаваме партийният ръководител, кмета или министър председателя, ерго се съгласяваме със всяка негова дума и обратното.
  Господине, аз се казвам Виктор Хинов и не си споням да съм се запознавал с вас преди. Не разбирам кое ви кара да се обръщате към мен на “ти”.
  Не съм “дърт” а съм на четиридесет и седем години.
  Никога не съм бил член на българската комунистическа партия и нямам намерение да встъпвам в нея и днес.
  Не съм “отрепка” а уважаван лекар.
  Бихте ли се представили подобаващо и ако обичате да поясните кое ви кара да ми държите груб тон и да желаете да очистите България от такива, като мене без изобщо да ме познавате?
  Ако не получа днес уважителен и разумен отговор от вас в този форум, ще помоля редакторите на сайта да премахнат мнението ви, като грубо, емоционално и не по темата.

 • Радослав Георгиев said:

  Представих се,ако това ти говори нещо.Продължавам на ТИ,защото твоето ВИ не е с главна буква,което също е неуважително.Следващият път се дръж уважително с дами!Само комунистите живееха с мисълта че тяхното си е тяхно,а чуждото общо!!!

 • Виктор said:

  Името ви не ми говори нищо.
  Отгововора ви не е уважителен и не е разумен, тъй като продължавате да твърдите очевидно неверни неща. Ако не можете да видите, че коментарът ми към госпожа Воденичарова е написан с най-голямо уважение към нея, ако не можете да видите, че коментарите ми към вас също са написани с уважение то вие просто не виждате очевидното.

  До редакторите на сайта “Еврочикаго”
  Моля да проследите горната дискусия и ако мнението ви съвпада с моето по отношение на коментарите на господин Георгиев бих ви помолил да изтриете неговите коментари поради грубо изразяване, безпочвени обвинения и коментиране извън темата. Тъй като и моите последни два коментара са извън темата и посветени изцяло да отговарям на грубостите на господин Георгиев то ви моля да изтриете и тях също.

 • Радослав Георгиев said:

  Все ми е едно дали ще ме трият,но това,че методите и разсъжденията ти са на мръсен комунист се потвърждава от това,че не можеш да понесеш чуждо мнение,все едно какво.И още – не хленчи!Може да триете,този се е затрил сам!!!

 • Мариана said:

  Драги Георгиев, ще оставя засега вашите изключително грозни думи, които отправяте към човек, когото изобщо не познавате, показвайки липса на най-елементарно възпитание, като някакъв много лош пример, който обаче няма да бъде търпян повече.

  Тук за никакъв комунизъм не става въпрос. Съжалявам, че изглежда не разбирате това. Не разбирате, че точно по време на комунизма – кое време не знам дали сте го живял, но аз съм го живяла, всеки, който не мислеше в “правилната политкоректна линия” на тогавашното време, беше заклеймяван веднага като враг. Вие се държите по същия модел, без вероятно изобщо да си давате сметка, че е така.

  Ето впрочем, прочетете ако искате и този текст, който е за това какво дължим като памет и уважение на своите предци, както и за това защо понякога не разбираме какво те са преживели – https://www.eurochicago.com/2015/05/za-smisala-na-dumata-robstvo/

  Надявам се освен това да имате доблестта да се извините на д-р Виктор Хинов, когото, за разлика от вас, аз познавам достатъчно. И който, освен прекрасен лекар и човек, е и уважаван автор на това издание. Но дори да не беше такъв, който и да беше, използването на думите за някаква словесна клоака говори за слабост на опонента, не за сила. Лични обиди и нападки няма да бъдат толерирани повече.

 • Радослав Георгиев said:

  Заради това ли няма коментари в този сайт???Защото останалите не са ви приятели.В такъв случай жалко че сте задграничен сайт!!!Воденичарова написа:Моля ви, реагирайте мъдро, разучавайте, разбирайте кой и какъв е тоя, дето ви говори хубави слова. Защо ги казва, какво може да цели, колко мръсни може да са му ръцете… Па тогава преценете дали да го взимате предвид, колкото и благо да говори.
  Не забравяйте: един от предателите на Левски е бил първият, дарил сума за паметника му после.

  Ми говорете си само това дето ви изнася,някои хора си остават комунисти по душа ,все тая къзе живеят.Сбогом госпожо велика авторке!!!

 • Мариана said:

  Каузите, за които се бори Сърнела Воденичарова, са намирали място неведнъж в публикации в нашия сайт, драги Георгиев, но това едва ли ви интересува. Ако не вярвате, попитайте нея самата. В това издание са били публикувани неведнъж материали за битката за това да се разкрият договорите за т.нар. златни концесии например и на други подобни теми, за които съжаление големите медии в България или не публикуват информация, или почти не публикуват. Цяла поредица от такива материали има публикувани при нас.
  А аз не съм автор, а редактор.

 • петьо said:

  Отклонихме се пак от темата. Нас са ни мачкали 5 века, после с Берлинския договор пак са ни унижили.Българите в съседни територии, които са били част от България продължават да са дискриминирани. Тук не става въпрос за кмета като личност, а за речта му, която събуди народа за разлика от Плевнелиев и Борисов. Историята не трябва да се пренаписва нито от БСП, нито от ГЕРБ, или атака.Историята не се пренаписва, а се коригира и то не от теории и хипотези, а от факти. Нашите прадеди и деди са мачкани 1 век византийци, 5 века османци, после великите сили през двете свтовни войни,после комунистите, а сега псевдо управници и псевдорадетели. Аз отказвам да се пренаписва тази история, за да бъдем угодни на големите сили. Тя ще се пренапише от българи, експерти, обективни, но и със самосъзнание. Знаете, че една дума може да се интерпретира по различен начин на различните езици. Арменците говорят за геноцид дори. И го признават в цяла Европа, а ние самите не признаваме какво се е случило над нас през тези векове. За едни българи-русофили сме славяни и милеят за дисциплина, тоталитаризъм и ред, други пък за са САЩ и за тях комунизмът е чисто робство, но не и османското иго, за което Вазов пише. Верно, не е било като колониите, но сме били част от Империя, която не е галила с перце местните, освен тези, които са имали алъш-вериш с османците и са предавали идеята за освобождение. А за геноцида над българите в Одринска и Беломорска Тракия? За изселването на българи след войните в загубените територии? Една приятелка има корени в едно в момента гръцко изоставено село. лобно място на Гоце Делчев. Казва , че са ходили на поход поклонение и гръцките полицаи са ги спирали, а от Външно са се ослушвали и са казали, че не можели да направят нищо. Вие мислите ли си, че другите държави си пипат историята в техен ущърб? Може да не е причина, но историята се пипа само ако има тотална грешка и под определени условия и факти. Душите си взехме да продаваме вече. Робството стана проблем, но съдбата на един народ преди и сега е нормално.А кмета може да е измекяр и мекере, но като човек от ГЕРБ не се поколеба да се опъне на своите, Плевнелиев и Борисов, които са марионетки на САЩ и част от антибългарските ”политици”, които от която и партия да са продават интересите на България. Нямаме вече и войска, шпионската служба я разглобиха, прецакаха образование, здравеопазване, вкараха пари от Европа само, за да ги окрадат, изоставиха народа, а сега ще пипат и историята. Или цялата история се пипа или не. Защо точно в ущърб на България искате да се пипа историята, а си мълчите за другите издевателства? За европейските на Берлинския договор, Ньойския договор, Османските издевателства, насилствените изселвания, руските имперски интереси, американските бази в момента и прецакването на армията, за да станем буферна зона и да минават през нас наркотрафици, бежански потоци, които не можем да контролираме, потенциални радикали и превстъпници. А да не може един българин да отиде дори да види небостъргачите на почивка, защото минава по 2-3 интервюта и през анкети като престъпник излязъл от затвора на първо интервю за работа?? Защо? За този сегашният геноцид, който се извършва отвън и отвътре? А за това дали е било робство в научния смисъл не знам. Но ние и демокрация не сме видели освен няколко години в началото на 20ти век…Не работете срещу, а за родината иначе си заминаваме заради нихилистичният егоизъм, който ни ерозира народния корен.

 • Сърнела Воденичарова said:

  Мариана казва истината. Порталът е единственият, който последователно публикува борбите на гражданите за справедливост и възстановяване на изконните права на българския народ върху собствените му природни богатства, земя и блага въобще.

  Като чета коментарите, разбирам, че сме се събрали само съмишленици тук. 🙂
  Напрегнати сме от безобразията, пред които често се чувстваме безпомощни. На това отдавам тона, който излезе извън приемливото.
  Нека се успокоим и да опитаме да си съдействаме.
  Така ще си върнем силата и възможността да направим нещо истинско 🙂

  Щастлива съм, че съм в компанията на непримирими хора.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.