Home » Авторски страници, българи зад граница

Всички сме българи в чужбина

2015.04.22 Няма коментари
Spread the love
Веригата от павилиони "Lafka", собственост на депутата Делян Пеевски, са един от визуалните символи на днешна България

Веригата от павилиони “Lafka”, собственост на депутата Делян Пеевски, са един от визуалните символи на днешна България

Струва ми се, че ние всички сме българи в чужбина.

Преди седемнайсет години за мен България стана чужбина. Живеех там и намирах все по-малко България. Първо дойде „Пип шоуто“ на Лъвов мост, порнографските вестници, които почнаха да се продават направо по спирките на трамваите, лъскавите стоки с налепени по тях западни марки, произведени в Турция и Китай, и накрая дойдоха бит пазарите.

Отвориха се маса ресторанти, пицарии, кафенета и нощни клубове, а лекенцата от „Магурата“ си направиха „чейндж“ бюра.

Думички като чейндж, секс, имидж, мениджмънт, бизнес се настаниха трайно в езика на обикновените хора.

Появиха се шепа лъскави западни автомобили последен модел, открояващи се ярко на фона на разпадащия се ръждясал национален автопарк, приличащ на нашествие на коли-зомбита, излезли от някое германско или италианско автомобилно гробище.

Във въздуха се носеха откъси от „Времето е наше“, „Вземи панелите, трабанта…“ и „Радка пиратка“. От плакатите ме гледаха нагло комсомолски секретари в сини и червени вратовръзки, а пред заведенията и банките ме проследяваха изпод вежди канибалските погледи на бивши олимпийски надежди по вдигане на тежести и борба.

Златни зъби, татуировки и бръснати глави по заведенията на София имаше повече, отколкото в двора на Софийския централен затвор.

Не знам на кого беше времето тогава, но знам едно – това не беше България, не беше моята България, в която съм израснал, не беше България, в която исках да растат децата ми. За мен България стана чужбина още тогава.

Аз не заминах от Родината си. Откраднаха ми я. Замениха я с чужбина. Аз просто се преместих една чужбина с друга.

Сега, когато си идвам, виждам една смешна и жалка пародия на страната, от която съм дошъл. Не, това не е България. Това е едно шимпанзе, облякло фрак и сложило си цилиндър, за развлечение на господата и госпожиците в цирка.

Това са циганки по магистралите на „примоция“, Мак Донълдс на Халите и КиЕфСи на Лъвов мост.

Това се „Била“ и „Технополис“ с техните огромни халета и безкрайни лавици, пълни с боклуци, с техните претъпкани с коли паркинги и колички за пазаруване – братя близнаци на „Майер“ и „Фрайс“, познати ми до болка в Америка. Ако внезапно оглушееш, може да си представиш, че не си напускал Америка, пазарувайки в такива магазини. Същите подлистници, купони и празни погледи, реещи се по лавиците в търсене на изгодната покупка.

Но навън, там под лъскавите дрешки на магазинските и ресторантски вериги в жилищните квартали, в захабените, опикани, надраскани с нецензурни думи, отдавна не боядисвани входове на старите панелки, лъсва маймунската козина на мизерията, въшките на омразата, завистта, взаимните обвинения и кърлежите на безнадежността.

Това не е България. В България хората са весели, приветливи, гостоприемни и щедри. В България българите не се мразят и не се страхуват един от друг; в България си помагаме, а не си завиждаме; в България се шегуваме, а не се обиждаме един друг. В България е хубаво, спокойно, ведро и има бъдеще за българите и техните деца.

Ние всички сме българи в чужбина, независимо къде живеем и си изкарваме прехраната. Ние всички сме емигранти. Просто сме емигранти в различни страни.

 

Виктор Хинов

Индианаполис, САЩ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.