Home » българи зад граница, Избрано

Нова насока в образователната политика на държавните училища в Чикаго

2015.04.04 Няма коментари
Spread the love

Untitled2

През месец март тази година бе анонсирана една нова насока в образователната политика на държавните училища в Чикаго – CPS Adopting Seal of Biliteracy to Recognize Students with Mastery of Two or More Languages www.cps.edu – пише в. “България Сега”. С висока оценка и признание ще се ползват учениците, владеещи чужди езици. Това ще предоставя повече и по-добри възможности за професионална реализация. Доколко и как нашите, български деца могат да се възползват от откриващите се възможности? Намира ли място владеенето на български език в американското училище и придобива ли той равно признание и равна популярност с езиците на много други диаспори в мултикултурната американска среда?

Untitled1

Това е темата, която коментира на страниците на вестника Боянка Иванова, основател и директор на първото лицензирано към Министерството на образованието в България българско училище зад граница – „Джон Атанасов”, Чикаго, която вече 18 години работи и като учител в системата на държавните училища в града. Като член на управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина тя се чувства и отговорна да популяризира това далновидно решение в американската образователна политика, което стимулира изучаването, както на чужди, така и на майчини езици от подрастващите.

————————————————————————————————

.

Боянка Иванова, в. “България Сега”

Държавните училища в Чикаго ще удостоверяват с отличителен печат върху дипломите на съответните ученици владеенето на чужди езици. Главният експерт по образованието в Чикаго, Барбара Бенет, отбеляза, че: „всички ученици, които достигнат професионално ниво на владеене на един или повече чужди езици, ще бъдат отличени с печат за билингвизъм върху официалните си дипломи за завършена образователна степен.

Този печат ще се има предвид при приемане във висши учебни заведения, както и при кандидатстване за работа в бъдеще. Той е едно официално високо признание за всички, които са положили усилия за усвояване на повече от един език, което ще им даде предимство при кандидатстване в престижни колежи и университети в условията на съществуващата висока конкуренция.

Тази инициатива в системата на държавните училища в Чикаго стимулира чуждоезиковото обучение и поддържането на културното самосъзнание, катоосновни двигатели в академичното израстване на младите хора“– завършва Барбара Бенет.

Тази година с такъв печат ще бъдат удостоени учениците от над 20 средни училища в държавната образователна система на Чикаго, като се предвижда това да даде тласък в изучаването на чужди езици и в началните и основните училища.

През следващата учебна година печатът за чуждоезиково владеене се предвижда да се въведе във всички средни държавни училища в района на Чикаго.

„В днешния свят е изключително важно подрастващите да осъзнават своя произход, роден език и културно различие” – отбеляза в тази връзка алдерманът Рей Суарес, присъствал на официалното анонсиране на инициативата.

С въвеждането на печата за двуезичност се изтъква високата оценка и признание на всеки ученик, владеещ два и повече езика. Учениците, обучавани в държавната система на училищата в Чикаго, говорят на повече от 130 езика. 70 000 от обучаваните произхождат от семейства, в които английският е втори език. В 12 държавни училища на Чикаго в момента се предлагат паралелни двуезични програми, които подпомагат задълбоченото усвояване на два езика и две култури. В 211 гимназии и 129 основни училища в града се предлага обучение на един чужд език. Държавните училища в Чикаго са третата по големина образователна система в САЩ, в която са обхванати 396 000 ученици в 664 училища.

Предполага се, че тази идея ще бъде възприета и от други образователни системи не само в района на Чикаго, но и на други места в САЩ. Тя е особено благоприятна за всички ученици, които се обучават в българските съботно-неделни училища в Америка.Те биха могли да се възползват от нея в определена степен и при определени условия, част от които са механизмите за определяне на нивото на покриване на чуждоезиковите стандарти.

Билингвизмът е явление, получено в резултат на обучението на два различни езика едновременно.Постигането на добро ниво на овладяване и на двата позволява на личността свободно да преминава от един език на друг според речевата ситуация. В САЩ билингви са предимно емигрантските общности. Голяма част от тях, като поляци, гърци, руснаци, украинци, българи и др.полагат големи усилия за запазване на майчиния език. За това спомагат компактността на общностите, училищата, пресата, църквите.

Изследванията на лингвисти и психолози отдавна са установили благоприятното влияние на ранното чуждоезиково обучение върху цялостното умствено и физическо развитие на личността. Повечето родители знаят, че през първите три години от живота детският мозък е два пъти по-активен от този на възрастните. През този период децата правят значителен скок в емоционалното си, социално, когнитивно и лингвистично развитие. Децата билингви развиват по-добро логично, аналитично и абстрактно мислене, по-лесно трансформират знанията си от един език върху друг и с лекота изучават и следващ чужд език. Те по-лесно придобиват математически знания и умения и демонстрират още в ранна възраст способности за самоконтрол и самооценка. Много и от американските учители констатират, че двуезичните деца са с по-развито въображение и богата култура.

Ето защо, за да се създадат устойчиви знания по определен език – чужд или майчин, изучаван в чуждоезикова среда, е нужно детето да се включи отрано в процеса на обучение. Българските училища по света, в това число и в САЩ, предлагат благоприятни условия, както за изучаване на български език като майчин, така и за запазване на българското самоопределяне на младото поколение сънародници зад граница. А тези езикови умения ще имат вече и високото признание и оценка и от страна на американската образователна система, което ще допринесе и за успешната бъдеща реализация на българчетата по света.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.