Home » българи зад граница, Избрано, политика

Измислиха нов предизборен тормоз за българите в чужбина

2015.04.02 Няма коментари
Spread the love

Писма от общините, че българите в чужбина трябва да се пререгистрират по искане на ГРАО нямат никакво правно основание

.

Материал на Биволъ

obshtina-serdika-pismo

Ако живеете в чужбина и получите стряскащо писмо, че трябва в 14 дневен срок да се явите в общината, да се пререгистрирате и да платите 2.50, изхвърлете го в кофата.

Тази измислица на ГРАО, заради която общините харчат пари за разпращане на писма, е абсолютно незаконна. Не може да се иска от българите, живеещи в чужбина да декларират настоящ адрес там и да носят документи, за да го удостоверят. Чл. 94 от Закона за гражданската регистрация изрично указва, че като адрес в чужбина се посочва само името на държавата.

От разговор със служителка в общината стана ясно, че писмото било във връзка с изборите. Замисълът е ясен – да се отпишат от избирателните списъци българите, които не пребивават постоянно в страната и нямат право да гласуват на местните избори.

Писмото обаче било уведомително и не следвала никаква санкция, ако лицето не се яви. Ако пък вземете, че се явите, ще ви санкционират с такса от 2.50.

Така изпълнението на идеята става типична „българска работа“ и издава дълбоко вкоренения рефлекс на администрацията да третира гражданите като крепостни. Хем те тормозят да декларираш неща, които са ненужни, хем и пари ти искат за това. Нещо като зъбния данък (диш-хакъ) по турско.

При издаване на документи за самоличност пред МВР се декларира адрес в чужбина. Именно от тази декларация ГРАО научават, че дадено лице има настоящ адрес извън страната. А съгласно Закона за електронното управление, чл.2 ал.1, администраторите на данни нямат право да искат от Вас да декларирате нещо, което вече сте декларирали пред друг администратор. Да си го вземат по служебен път.

Ако ГРАО иска да прочисти списъците от „мъртви души“, нека вземе от МВР данните на всички, които са декларирали адрес в чужбина. Или да вдигне един сайт, в който българите в чужбина да се идентифицират и да заявяват, че няма да гласуват на местните избори.

Остава въпросът кой ще понесе отговорност за харчовете, свръзани с изготвянето на огромния брой писма и тяхното разпращане. А кой ще плати за нервите, разговорите с роднини и изгубеното ценно време на най-големия инвеститор в тази клета територия – българите, живеещи в чужбина?

Допълнено в 17:15 31 март 2015

След публикацията от пресцентъра на МРРБ се получи следното съобщение, в което се твърди, че Общината е проявила творчески подход в интерпретацията на писмо на ГРАО. ГД ГРАО към МРРБ е дало само препоръка на общините да използват подходящ момент и да приканят българите в чужбина, да декларират настоящия си адрес, за да бъдат отписани от избирателните списъци, ако пребивават в чужбина. МРРБ потвърждава, че не са предвидени санкции. „Решението на СО – Район Сердика да изпрати писма е взето еднолично и става дума за самоволно решение и превишени права от страна на администрацията на районното кметство, без това да е изисквано по някакъв начин от ГД ГРАО“ – уточняват от министерството. Не става обаче ясно защо ГРАО е впрегнало общините да издирват адресите на българите в чужбина, след като те веднъж са декларирали държавата, в която живеят и ГРАО има достъп служебно до тези данни. Следва пълния текст на съобщението.

ПРЕСЦЕНТЪР МРРБ

Информация за медиите

31 март 2015 г.

Във връзка с публикации в медийното пространство, относно изисквания на служба ГРАО за деклариране на настоящ адрес от български граждани, живеещи в чужбина, МРРБ уточнява следното:

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е давало указания към общините  да изпращат писма до български граждани, живеещи в  чужбина  с указания да се пререгистрират в  14 – дневен срок от получаване на писмото с цел да декларират постоянния си адрес.  ГД ГРАО към МРРБ е дало само препоръка към общините да използват всички удобни моменти, с които да приканят български граждани, живеещи в чужбина да декларират настоящият си адрес. Целта е местните администрации да  отпишат от избирателните списъци сънародниците ни, които не пребивават постоянно в страната и нямат право да гласуват на предстоящите местни избори.

Решението на СО- Район Сердика да изпрати писма е взето еднолично и става дума за самоволно решение и превишени права от страна на администрацията на районното кметство, без това да е изисквано по някакъв начин от ГД ГРАО.

Добра практика е общините да обявят публично на сайтовете си покана към български граждани, пребиваващи  в чужбина да декларират настоящия си адрес.

Гражданите не подлежат на глоба при отказ да декларират настоящия си адрес. Цитираните в публикации суми, които се искат при декларация на адрес са различни за различните общини и представляват местна административна  такса, която се събира  за вписване на адреса.

grao-utochnenie-724x1024

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.