Home » Авторски страници, българи зад граница

Здравка Владова-Момчева номинирана за наградата „Култура“ на Велико Търново

2015.04.24 Няма коментари
Spread the love
Здравка Владова-Момчева. Снимка: в. "България Сега"

Здравка Владова-Момчева. Снимка: в. „България Сега“

Здравка Владова-Момчева, преподавател в гимназиалния курс на Българското училище към Посолството на България в Лондон и член на АБУЧ, е номинирана за наградата „Култура“ на гр. Велико Търново за 2015 г.

Г-жа Владова-Момчева е номинирана за тази награда от Българското училище към Посолството ни в Лондон, от българския вестник, излизащ в Лондон, „БГ БЕН“ и от интернет радио „Татковина“. За това ни писа г-жа Снежина Мечева, директор на Българското училище към посолството в Лондон и говорител на АБУЧ.

Обосновката и мотивите за тези номинации могат да се видят по-долу.

.

1. Номинация от името на Българското училище към Посолството ни в
Лондон

Untitled01Scan0020

.

2. Номинация от името на лондонския български вестник „БГ БЕН“

.

До Комисията за награда „КУЛТУРА“ 2015 година, град Велико Търново

Уважаема Комисия,

Във връзка с номинациите на ежегодната награда „Култура“ за град Велико Търново, имам удоволствието да се обърна към Вас с предложение в тях да бъде включена и госпожа Здравка Владова-Момчева, дългогодишен постоянен сътрудник на вестник „БГ БЕН“, Великобритания , писател, поет и автор на рубриката „Очи в очи“, която излиза във всеки брой на тази медия.

Като редактор на „БГ БЕН“ искам да Ви информирам за културната дейност на госпожа Момчева във връзка с популяризирането на българската култура в Обединеното Кралство, нейните собствени творчески постижения и награди зад граница, както и неразривната и връзка с нейния роден град – Велико Търново, оказала изключително влияние върху авторското й присъствие на страниците на вестника.

През 2008 г. поканих Здравка Владова-Момчева да се присъедини към екипа на „БГ БЕН“, защото в нейно лице открих едно талантливо българско перо на Острова. Оттогава , във всеки брой на изданието, започнаха да излизат нейните разкази, вдъхновени от живота зад граница, който кръстосва българската гледна точка към големия свят, с чуждия манталитет и разбирания. С течение на годините, тези произведения, в които неизменно присъстваше търновското светоусещане на авторката, се натрупаха в книга, която беше публикувана със заглавието „Ало, България!“ и която предизвика огромен интерес сред българските читатели в Родината и зад граница. По време на лондонската промоция на „Ало, България!“ беше оповестена и високата държавна награда, присъдена на госпожа Момчева, във връзка с изданието , а именно – Златен почетен знак на Държавната агенция за българите в чужбина и Грамота за съществен принос в съхраняването на българския език и култура във Великобритания, за дългогодишна преподавателска и творческа дейност, насочена към запазването на българското съзнание и национален дух в чужбина.

Сборникът „Ало, България!“ беше представен и на родна земя във Велико Търново, в книжарница „Хеликон“ , където изданието поведе класацията за най-продаван български автор за месец август, 2013, като изпревари дори и най-търсените американски бестселъри за сезона.
Като редактор следя отблизо изявите на госпожа Момчева и държа да спомена за голямата награда за поезия на издателство „Палабрас Прес“, Канада, присъдена на авторката за стихотворението „Песента на Орфей“, представено по канадските радио и телевизия след обявяване резултатите от конкурса. Последва двуезично издание на стихосбирката „Тракийско съкровище“, съдържаща награденото стихотворение, съответно в Канада и България и представена с премиери в Лондон и София.

Като член на „Съюза на българските писатели в САЩ и по света“, Здравка Владова – Момчева ежегодно участва в изданията на алманах „Любослов“, сборник с произведения(та) на български творци , живеещи в България и зад граница, а също така регулярно има публикации в чуждестранни вестници и списания – „Nomads’ Choir”, САЩ, “Private Witness”, Италия – представена е и като единствен(а) български автор(ка) в световната антология за поезия «Other voices“, САЩ.

През изтеклите години госпожа Момчева поддържа редовно своята рубрика „Очи в очи“ за вестник „БГ БЕН“, където неведнъж е подчертавала силната си връзка с родното Велико Търново. Изказванията й , че преди всичко е „търновка, а после българка“, както и че „не се чувства напълно цялостна, ако Царевец не е на един километър зад гърба й“, станаха емблематични за нашия редакционен екип, който с удоволствие публикува нейното интервю с кмета на града, господин Даниел Панов, в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата, 2019 г.

Силно търновската гледна точка на авторката не ограничава аспектите на нейните изяви на страниците на вестника, в които, освен разказите за нейната рубрика, се появяват и интервюта с изявени българи или интересни творчески личности от Великобритания, посветили своите усилия и талант на българската кауза. Така например, госпожа Момчева взе последното интервю зад граница от покойния режисьор Рангел Вълчанов, представи творчеството на английския писател Кристофър Бъкстон, чиито книги с българска историческа тематика бяха коментирани в материала й „Един английски писател и неговата муза – България“. Неизменната търновска тема в този аспект, беше продължена и от интервюто на госпожа Момчева с господин Анди Ричардс, споделил любовта към България и Велико Търново чрез страстта си към към българските народни танци в града, в който е избрал да живее – Старата столица на нашата страна.

В заключение, искам да подчертая, че цялата творческа енергия на госпожа Момчева е насочена към популяризиране на каузата България, където Велико Търново е източник на вдъхновение и самочувствие за авторката. Този факт е известен на много хора – българи и англичани – тук, в Обединеното Кралство, а също така и в България.

Вярвам, че съгражданите на Здравка Владова – Момчева ще оценят по достойнство нейните усилия в полза на високия културен имидж на Велико Търново и ще подкрепят нейната номинация за тази награда.

Евгений Кайдъмов, редактор на вестник „БГ БЕН“, Великобритания

 

3. Номинация от името на интернет радио „Татковина“

 Nominacia_Radio_Tatkovina_1

Nominacia_Radio_Tatkovina_20

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.