Home » Авторски страници, българи зад граница, Е-Списание

Неделните училища в чужбина ще станат част от националната образователна система

2015.03.26 Няма коментари
Spread the love

Untitled1

Системата на предучилищното и училищното образование в България да включва и обучението по роден език и култура, което се осъществява от организации на български общности в чужбина. Това решиха депутатите от Комисията по образование и наука в Народното събрание, по време на обсъждането на законопроекта за училищното и предучилищното образование. Тази добра новина дойде в първия ден на обсъждането на законопроекта, което се случи вчера, 25 март, на Благовещение.

Управителният съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина бе един от първите, който се зарадва на добрата новина и започна да я разпространява до българските училища зад граница.

Предложението за включването на българските училища зад граница в националната образователна система бе подкрепено от Министерството на образованието и науката, в лицето на министъра проф. Тодор Танев. В обсъждането в комисията, освен проф. Танев, са участвали и представители на неправителствени организации, както и на Българската стопанска камара, информира в. “Аз Буки”.

Депутатите са дискутирали и различни предложения за точното наименование на новия закон. Сред постъпилите предложения са били „закон за предучилищната и училищната просвета“, „закон за народната просвета“, „закон за българската просвета“ и „закон за предучилищното и училищното образование и възпитание“. В крайна сметка, с 12 гласа „за“ депутатите са решили да остане наименованието на вносителя, което е „Закон за предучилищното и училищното образование“.

Второто четене на законопроекта ще бъде след 24 май.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.