Home » Авторски страници, Е-Списание

Защо ще ни вдигнат тока и няма да строим 7-ми блок в Козлодуй

2015.03.18 Един коментар
Spread the love

Отговорът на тези иначе сложни въпроси всъщност се открива много лесно. Ще го намерите по-долу при съпоставка между две графики, и в изводите, които сме направили от запис на БНР по темата.

Първият и единствен досега български ядрен дисидент Георги Котев твърди отдавна, че приказките за строежа на АЕЦ “Белене” (преди) и плановете за пускане на 7-ми блок в АЕЦ “Козлодуй” (в близкото бъдеще) служат само за параван пред очите на обикновените и неинформирани граждани.

Цялото говорене, всички спорове и дори националният референдум са само за отклонение на вниманието от случващото се в действащата ни атомна централа. Където, както Георги Котев разкрива в блога си “Ядрена престъпност”, зад строгата секретност се крият колосални нарушения, корупционни схеми и източвания.

Ето едно от доказателствата, приведени в блога на физика Котев – вижте как изглежда по години износът на ел. енергия до 2014 г. (Включена е прогноза за 2015 г., кликнете с мишката за уголемяване на илюстрацията).
bg0021

А сега вижте как варират през това време печалбите и загубите на държавната електрическа компания (в милиони лева). И как в последните години (при рекорден износ!) загубите и задълженията на НЕК стремително се уголемяват и натежават като бреме за народа ни.

bg0022

Надяваме се всички вече могат да се сетят, защо при такъв рекорден износ за цялата история на България, никой и дори премиерът ни не се хвали с постиженията на родната енергетика.  И за “награда” ще иска да се вдигне цената на тока, от средата на годината.

Ето какво още пише Георги Котев:  “Износът расте, но държавната НЕК съзнателно и целеустремено се изтласква от пазара, за сметка на частните търговци, които си плащат, на когото трябва, за да си затварят очите, за това, което виждате тук.”

По-долу може да се чуе запис от програма Хоризонт” на БНР от днес, 18 март 2015 г. Журналистите от националната медия са събрали на едно място мненията на бившия шеф на АЕЦ “Козлодуй” Генов, както и на различни експерти (Сергей Цочев, Станислав Георгиев и Мартин Владимиров). От казаното слушатели и читатели сами могат да направят извод, че скоро няма да построим 7-ми блок в АЕЦ “Козлодуй”.


.

Пред репортера на БНР Юлияна Корнажева експертите изброяват въпросителните около проекта с днешна дата – лицензите, отработеното ядрено гориво, себестойността на тока, споровете и арбитражното дело с Русия. Оказва се дори, че по времето когато е бил подписан документът, в него няма сума от 7,7 милиарда долара за новия блок, каквато наскоро посочиха американците, а цената е била около 5,3 милиарда долара.

Но главната причина, за да не се строи – нито в Белене, нито в Козлодуй – е друга. Причина, която няма да я чуете в платените медии, нито от канените там “експерти”*, макар и да е елементарно ясна. Основната причината е липсата на средства. За подобни строежи няма кой да ни даде толкова много пари назаем, както се случи наскоро с 16-те милиарда. А и да реши да даде, той несъмнено ще се сети да потърси парите от износа и от продажбата на електричество. Неочаквано може да лъсне голямата далавера на енергийната мафия. Все пак в българския парламент производителите на ток и търговците му са абсолютно мнозинство. Поне 140 от депутатите ни притежават ВЕИ-та**! А колко още са търговците на ток? Ето защо нови атомни централи няма да се строят. Но пък ще се вдигат цените на тока.

www.Eurochicago.com

———————————————————————————————————————————————————-

* Поставяме кавички на думата, не заради професионалните им качества, а защото не може да се наричат експерти хора, които знаейки истината, умишлено заблуждават аудиторията, обикновените хора.

**”В българския парламент има енергийна мафия. Тази мафия е най-малко от 140 депутатa. Според д-р Константин Тренчев 140 депутати притежават ВЕИ-та.” – Това казва от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените в Закона за енергетиката изключеният от ПГ на Патриотичния фронт депутат Велизар Енчев, цитиран от Novini.bg.

One Comment »

 • Фейсбук said:

  Ivan Petrov (Sofia, Bulgaria)
  ·
  Както казваше Щирлиц: “Информация за размисъл!”:

  Първо: В понеделник Прецедентът Роско МарсЯнски получи почетен орден на провинция Долна Австрия.
  Второ: Седалището на електроразпределително дружество EVN-Австрия, “майка” на EVN-България, е в провинция Долна Австрия.
  Трето: Миналата година Прецедентът се срещна тайно с управителя на ЕВН-Австрия във Виена.
  Четвърто: Вчера, ден след орденонясването, ЕVN-България внесе искане за увеличение на електроенергията, която те доставят, със седем процента.
  Пето: Днес ДКЕВР обяви, че най-вероятно искането на ЕVN-България ще бъде уважено.

  Питам – какво е общото между ордена на провинция Долна Австрия и увеличението цената на тока за българските граждани? Колко струва този орден, за да си купя и аз един?
  Нищо, че не доставям ток, все ще пробутам нещо долноавстрийско на електората!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.