Home » българи зад граница, Е-Списание

“Откъснатите цветя на България” на малкия Виктор от Ню Йорк разплака малки и големи

2015.03.03 5 коментара
Spread the love

Химн на eмигрантските деца по света, записан в Ню Йорк, САЩ, предизвика фурор в социалните мрежи. Песента се казва “Откъснатите цветя на България” и се изпълнява от малкия Виктор Велинов от Ню Йорк, заедно с две български момичета от щата Кънектикът – Нели Минчева и Мартина Радославова. Виктор е автор на музиката на песента, а за текста му помага неговата майка, Кристина Велинова. На 27 февруари тя пише във Фейсбук групата на Българския детски хор и училище “Гергана” – Ню Йорк, че са успели да завършат песента на Виктор броени дни преди Националния празник на България. Споделяйки клипа, Кристина уточнява, че това е поздрав за всички българи, където и да се намират по света, и най-вече за децата, родени и растящи далеч от Родината.

Виктор Велинов. Снимка: Вulgariasega.com

Виктор Велинов. Снимка: Вulgariasega.com

Из текста на песента:

“България, България – така нарича мама сълзите си,

България, България – земя, където почиват дедите ни.

[…]

България, България, ние сме цветята ти откъснати,

България, България, но в кръвта ни винаги възкръсваш ти…”

Виктор Велинов е едно 8-годишно момче, което обича да пее, да измисля и съчинява. През пролетта на миналата година, когато разбира, че майка му е купила билети за ваканция в България и той ще пътува за трети път за историческата си родина, Виктор е толкова развълнуван, че съчинява своя песен за България. Музиката на песента е изцяло негова, а за текста му помага майка му Кристина Велинова. Г-жа Велинова е поетеса, която има записани песни по нейни текстове в България през 90-те години на миналия век, пише в. “България Сега”.

Снимка: Кристина Велинова

 Снимка: Кристина Велинова

През есента на 2014-та, след ваканцията си, Виктор отива на уроци по музика при Александър Чазов, който е възпитаник на Московската консерватория. Заедно с учителя си Виктор записва вече професионално своята песен “Откъснатите цветя на България”. За това му помагат и две приятелки – български момичета, които познава от Българския детски хор и училище “Гергана” в Ню Йорк – Нели Минчева и Мартина Радославова. Те и техните родители се отзовават на поканата да запишат заедно тази песен, и пътуват заради това от Кънектикът до Ню Йорк, въпреки големите разстояния, натоварения си график и произтичащи от този ангажимент неудобства. С гласовете на какичките Мартина и Нели като бек вокалистки, песента придобива още по-хубав вид.

Виктор живее в Ню Йорк. До четиригодишната си възраст той вярвал, че България е на небето – понеже до нея се стига със самолет. Момчето мечтае един ден, когато порасне, да се върне в България и да живее на село, да гледа животни в Трънския край, откъдето е дядо му по майчина линия. “За мен България е като при Бог, но на земята. Като порасна, искам да живея в Трън. Защото там на мама таткото почти построи една къща, ама умря, преди да я построи цялата. Аз искам да я направя тая къща” – казва в интервю пред Нова телевизия това българско момче, родено в Ню Йорк.

5 коментара »

 • Мариана (author) said:

  Трън иска за почетен гражданин малкия Виктор, който разплака света

  http://www.blitz.bg/news/article/322715

 • Константин said:

  Доста, бих казал прекалено драматично. България липсва на поколението, което я напусна в името на тези “цветя” и те са се прихванали доста добре на чуждата земя…за радост или не, но такава беше целта. Като цяло е тъжно. Не биваше така да се случва. На децата не им липсва България, ама въобще. Те нямат нищо там. Само на нас и това ще си отиде с нас. А песента е хубава, като легенда.

 • kyky said:

  Светът става все по-глобализиран. Какво значи липсва ти, не ти липсва? Днес си тук, утре си там. Децата няма да трябва да избират дали да бъдат българи или американци. Щом я има възпитана в тях връзката с България и най-важното щом говорят езика, вратата за тях винаги ще е отворена. Тъй че родителите имат огромната отговорност да научат децата си на български, ами да не се правят на интересни и да разсъждават как никога нямало да им потрябва този език в живота.

 • Zoya said:

  От много години не е имало нещо, което толкова да ме разчувства. От много години не сьм се чувствала горда, че сам българка. Тази песен предизвика в мен чувства на гордост, съжаление, гнав, тьга. Гордост от това, че има българи, където и да са те, които милеят за Родината, съжаление за това, че тези Българи не са в България, стах от това, че всички такива Българи са прокудени от българската държава и като изляза на терасата виждам тъмни прозорци, …….а светеха. Няма по голиама мащеха от Българската държавност за българите. За това изпитвам гняв.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.