Home » българи зад граница, Избрано, политика

Отворено писмо на Стефан Грънчаров до кмета на Босилеград

2015.03.12 Няма коментари
Spread the love

Стефан Грънчаров*, vmro.bg

 

Стефан Грънчаров. Снимка: Dariknews.bg

Стефан Грънчаров. Снимка: Dariknews.bg

Няколко дни след отминалия национален празник 3 март кметът на Босилеград Владимир Захариев изпадна в нов изблик на „патриотизъм”. За никого не е изненада, обаче, че посоката на този изблик е отново срещу българщината в града. Няколко седмици след като той поиска от министър-председателя на България закриване на Културно-информационния център на българите в Босилеград, и последвалата защита на КИЦ от депутатите от Патриотичния фронт и евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, кметът отново изпада в „патриотичен патос”.

През последните няколко дена г-н Захариев започна нова яростна кампания срещу КИЦ. Този път чрез упражняване на натиск върху хора от кметската администрация, директора на началното училище в града (в което благодарение на кмета липсват български паралелки), чрез своя заместник Стефан Стойков (упражняващ натиск върху Националния съвет на българите в Сърбия) като се изпращат писма до редица български институции. Текстът е сходен, личи си неграмотността, остарялата риториката от края на миналия век,  една част е възхвала за кмета, а другата е демонизиране на КИЦ-а и искане за закриването му. В повечето случаи почеркът и текстът съвпадат само подписите са различни.

Ето и едно писмо от нас. Само че за разлика от онези със скритите податели и намерения, това е открито с ясни намерения, а именно ЗАПАЗВАНЕ НА БЪЛГАРЩИНАТА В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ!

В това писмо искаме да попитаме г-н Захариев следните въпроси около дейността му за запазване на българщината в Босилеград:

1. Защо спряхте изграждането в местното гробище на паметник на българските герои, загинали в защита на българския град Босилеград?

2. Защо 4 години крихте плочата на големия местен българин Йордан Захариев в мазето на общината?

3. Колко са българските паралелки в Босилеград и колко са тези в Цариброд?

4. 57 души са починали от началото на 2015 г. в управлявания от вас град, а колко са се родили?

5. Защо обвинявате КИЦ, че злоупотребява с издаването на български гражданства, а самият вие редовното се тикате в Държавната агенция за българите в чужбина и се опитвате да прокарате документи на хора, като нарушавате и закона за българско гражданство?

6. Колко пъти организирахте български културни и образователни събития в града по време на мандатите ви?

7. Кой разреши построяването на чешма в памет на жертвите на „бугарския окупатор” само на метри от паметника на Апостола на свободата?

8. Колко пари „спестихте” на сръбската държава от лечението на босилеградчани във ВМА?

9. От КИЦ – Босилеград са подготвили и изпратили стотици босилеградчани да учат в България, а вие колко?

10. На 19 февруари тази година, от 11 ч. местното време в центъра на града пред паметника на Апостола, какво отбелязахте – 142-та годишнина от обесването на Васил Левски или 1-та година от вторият мандат на Борисов?

.

—————————————————————————————————————————————————————————-

* Авторът на Отвореното писмо Стефан Грънчаров е член на Организационния отдел на ВМРО.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.