Home » Авторски страници

Два български филма – “Урок” и “Съдилището” на Филмовия фестивал на ЕС

2015.03.06 Няма коментари
Spread the love

На 18-тия годишен  Филмов фестивал на Европейския съюз, който започва днес и ще продължи до 2 април, ще бъдат представени два български филма – “Съдилището” на Стефан Командарев и “Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Untitled5

Новият филм на Стефан Командарев “Съдилището” разказва историята на баща и син, които трябва да се върнат към забравеното минало, за да срещнат дълго пазени тайни и да преоткрият пътя към себе си. Филмът предлага история, в която зрителят може види да нещо познато и преживяно – като чувството за семеен дълг, обич, страх, изпитания и житейски предизвикателства. Филмът е заснет с помощта на алпинисти и каскадьори на фона на едни от най-живописните места в Родопите.

Стефан Командарев е автор на късометражните филми „Балонът” (1997) и „Случайни чаши” (1998); на документалните „Пътят на хармонията” (2001), „Хляб над оградата” (2002), „Азбука на надеждата” (2003), „Градът на жените баданте” (2009), „Русенска кървава сватба” (2009) и на пълнометражните „Пансион за кучета” (2000), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008) и „Съдилището” (2014).

Трейлър на филма “Съдилището”

—————————————————————————————————————————

Филмът “Урок” направи своята премиера на кинофестивала в Торонто през есента на миналата година. Той е пълнометражен режисьорски дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Сюжетът разказва за учителка в малък град, изправена пред финансови и емоционални проблеми, с ежедневни конфликтните ситуации в професионалния и личния си живот. Този филм е замислен като първа част от трилогия за състоянието на съвременното българско общество.

След престижното участие на фестивала в Торонто, “Урок” е бил купен от независимата американска компания Film Movement. Този филм получи наградата “Игмар Бергман” за най-добър дебют на Международния филмов фестивал в Гьотеборг, Швеция.

Трейлър на филма “Урок”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.