Home » Авторски страници

Четвърто издание на фестивала „Месец на Америка в Кърджали»

2015.02.03 Няма коментари

logoЧетвъртото издание на Фестивала „Февруари – Месец на Америка в Кърджали» ще се проведе и през 2015 г. със същите организатори: Дружество «Приятели на САЩ», Клубът на американските възпитаници (US Alumni Club), Община Кърджали и Посолството на САЩ. Тази година той ще премине под знака на 25-тата годишнина на Дружество „Приятели на САЩ”, учредено на 22 февруари 1990 г. .

На 6 февруари в Дома на културата ще бъде показана изложба с най-добрите снимки от фотоконкурса «Приятели», обявен още през есента. В него се включиха ученици от 7 до 12 клас от Кърджали, Момчилград, Пловдив, Русе и др. Фотосите бяха оценени от международно професионално жури: Светлана Бахчеванова – собственик на уеб-платформата за документална фотография FotoEvidence в Ню Йорк; Брет Бейкър – доброволец от Корпуса на мира, работил в Кърджали 2005-2007 г.; Росен Димитров – преподавател в НБУ.

На 9 февруари в СОУ „Отец Паисий” Хари Атанасов ще представи мултимедийна презентация на тема „Американско изобразително изкуство”. Хари Атанасов е художник и преподавател, секретар на Дружеството на художниците в Кърджали.

На 10 февруари ще бъде открита изложба рисунки на Георги Кочев. Роденият в Кърджали художник, живее в САЩ от 2004 г. и работи в Университета „Джордж Вашингтон”. Художникът ще открие изложбата по Скайп. Проявата ще се реализира в съдействие с Дружеството на художниците.

На 11 февруари доц. д-р Костадин Грозев от Софийския университет «Св. Климент Охридски» ще изнесе лекция за историята и перспективите на българо-американските отношения в Бизнесинкубатора. Историкът е бил преподавател по Балканистика и Източноевропейска политика в Тексаския университет, Остин. Д-р Грозев е смятан за един от най-добрите познавачи в България на историята и политическата система на САЩ.

Още един конкурс се проведе в рамките на Месеца на Америка. Той бе за илюстрация на романа-приказка «Графиня Лък» на кърджалийската писателка Петя Караколева. В книгата се разказва за откриването на Америка и е написан по повод 500-годишнината от стъпването на Христофор Колумб на американския континент.

След проведени две арт-работилници с деца в село Стремци и в Кърджали, под ръководството на художничката Пенка Атанасова, най-добрите рисунки ще бъдат експонирани на 18 февруари в Дома на културата. Същата вечер ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици «Христо Ботев» ще покажат театрални етюди на английски език.

Експертът Снежана Тенева от Комисия «Фулбрайт» ще гостува, за да запознае кърджалийските ученици с възможностите да продължат образованието си в САЩ. Тя ще изнесе презентация по тази тема на 20 февруари в Бизнесинкубатора.

Последната проява от Месецът на Америка ще бъде на 25 февруари, когато Дружество «Приятели на САЩ» ще отпразнува 25-ия си юбилей. Специален гост ще бъде американската джаз, блус и госпъл певица Джанис Харингтън, която ще пристигне със своя китарист Дилън Вон. Тя е известна изпълнителка на традиционна американска музика, работила е с музиканти като Би Би Кинг, Жак Дюпре, Франк Синатра-младши, Сами Дейвис-младши, Бъди Гай и Лайонел Хамптън. В България е участвала на Джаз фестивала в Банско през 2007 г. Концертът й в Дома на културата в Кърджали ще се реализира със съдействието на Посолството на САЩ.

 

Валентина Иванова,

Дружество “Приятели на САЩ” – Кърджали

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.