Home » Избрано, политика

Изявления на Джон Кери и Бойко Борисов след срещата в София

2015.01.15 Един коментар
Spread the love
Джон Кери: Ще изпратим енергиен експерт в България

Джон Кери и Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС  

Никоя страна не трябва да бъде зависима от друга страна за енергийните доставки. Това каза държавният секретар на САЩ Джон Кери в изявление след срещата си с премиера Бойко Борисов. САЩ са готови да помогнат на България, която взе трудни решения, за да защити бъдещето си, да се привлекат инвестиции, да създадем един план за енергийното бъдеще на България, посочи Кери.

Ще изпратим енергиен експерт в България, който да работи с Министерството на енергетиката, за да помогне за разработването на такъв план, информира той.

Джон Кери и Бойко Борисов са обсъдили въпроси, свързани с увеличаване на енергийната сигурност както в България, така и в цяла Европа. Много е важно да се постигне диверсифициране на източниците и увеличаване на свързаността със съседите, каза Кери.

Има мораториум върху проучванията за шистов газ до момента, в който се изнамери технология, която сто процента да гарантира чистотата на околната среда, подчерта премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос по време на изявленията след срещата му с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Находищата, за които се говори, са в най-плодородната ни част на страната, отбеляза Борисов. Премиерът подчерта, че по тази тема позицията ни е много ясна и нашите партньори я знаят.

Държавният секретар Джон Кери отговори на журналистически въпрос относно възможността за безвизов режим със САЩ, че това би било много положително събитие и за двете страни. Той отбеляза, че програмата за безвизово пътуване е много специфична, има много строги критерии и че, за да се включи една страна в такава програма, процентът на отказаните визи трябва да е под 3 процента. Кери посочи, че за 2014 г. процентът на отказани визи за България е бил 15.2 на сто.

Сред обсъдените теми на днешната среща са били отбраната и сигурността, енергийната диверсификация, върховенството на закона и културните връзки между двете страни. Създадени са четири работни групи, за да се задълбочи и затвърди двустранното партньорство.

САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система, посочи още държавният секретар на САЩ.

Пресконференцията на Джон Кери и Бойко Борисов можете да чуете в сайта на Дарик радио тук.

Източник: БТА

One Comment »

 • Виктор said:

  Много интересна снимка. Бойко Борисов ми прилича на куче с присвити очи, което гледа строгия си господар от долу на горе. Свободната жестикулация на Кери контрастира със здраво стисталия с ръце катедрата Борисов. Много сполучлива снимка. Текста не ми е необходим. Кери заповядва а Борисов с раболепие изпълнява. Това за мен е ефекта от срещата. Моите политически изводи:
  1. Визите няма да бъдат премахнати
  2. Ще се премахнат ограниченията за внос на генетично модифицирани храни от Американски доставчици.
  3. Започват разработките за шистов газ преко обясненията на правителството, че това ще доведе до падането му.
  България става карантинна зона за бежанци.

  Как може да сведеме отказаните визи до под 3% когато страната ни е пълна с радикални ислямисти и всякакъв род и вид бежанци? След като визите не падат означава, че никаква помощ за опазването на границите от НАТО няма да видим.
  От мен българо-американец
  “НЕ НА ШИСТОВИЯ ГАЗ И В БЪЛГАРИЯ И В АМЕРИКА!”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.