Home » Авторски страници

In Memoriam: Д-р Желю Желев

2015.01.30 3 коментара
Spread the love

jelev01Никога няма да забравя митинга във Велико Търново, на който д-р Желев каза: “Чака ни див варварски капитализъм, какъвто Щатите познават от началото на 20-те години. Вариантите са два: див, варварски капитализъм, или военна диктатура, която да опази държавната собственост. Искате ли военна диктатура?”

И мнозинството отвърна: “Нееееееееееее, Демокрацияяяяяяя!”

Не виждах нищо лошо в това да се опази държавното имущество и моята представа за Демокрация не беше законни грабежи на безценица (и пак от същите, срещу които уж бяхме).

Бях на противното мнение и се дръпнах встрани от трибуната, когато до мен се спря човек на възраст към 60 години и ме попита: “Познаваш ли ме? Аз съм генерал Радул Минчев и съм шеф на ДС – Велико Търново. Целият град ме познава. Този Ви лъже. Чуй сега, аз пък какво ще ти кажа и хубаво го запомни! Мен другата седмица ще ме пенсионират и съм шапка на тояга. Имам двама сина и четирима внука. Не само аз, а почти всеки един член на БКП и служител на ДС има няколко наследника. Растем в геометрична прогресия. Сега пеете “Времето е наше”, но аз ти казвам, че парите са НАШИ. Сега ме знае целият град кой съм и какъв съм, но след  10, 15 или 20 години никой няма да знае кой кой е. Знам, че си медицинска сестра и си върла СеДеСарка, само че не си наясно с кого си… С ДС си, миличка! И за туй ти казвам: гледай си работата, гледай си детето, на теб никой няма да ти даде ни власт, ни пари. Скоро ще имате червени паспорти, имаш хубава професия, хващай си пътя и си живей живота, и не се занимавай с глупости!”…

Днес не се поддавам на това словосъчетание “първият демократичен президент“.  Макар че тогава и аз гласувах за него, че даже се сбихме с една колежка, която го наричаше Желю Жабата. А майка ми почина на следващият ден след изборите – въпреки забранителен режим да не става от леглото, тя търчала да гласува за него.

Един човек, поел партийната задача да проведе “Нежната революция”. Добре ни подкара и стигнахме до тук. Мир на праха му!

 

Ружа Братанова

3 коментара »

 • петьо said:

  Щеше да бъде интересно да издадат мемоари, такива хора като Желев, Ф.Димитров, Ганев баща и син…И да се кажат доста истини. Но явно щом истините се премълчават, истината ще е разрушителна не само за няколко души, ами за цял един строй, в услуга на себе си и на чужди държави. А и щом са мълчали и още мълчат може да означава, че същият процес се развива и до днес и продължава да се развива…

 • zhaneta said:

  Здравейте,
  Случайно попаднах на този сайт. може би, защото вчерашния ден ме накара да потърся,
  каква информация е публикувана в Интернет за дядо ми – ген. Радул Минчев. Очевидно, г- жо Братанова, не само не сте разговаряла с него, но и едва ли сте се виждали. Той няма синове, а още по- малко четирима внука.
  Не пиша това като оправдание, но още веднъж се убеждавам колко манипулируеми могат да бъдат хората от фалшива информация. А,вие трябва да се засрамите, защото, ако наистина бяхте срещнала дядо ми, щяхте да се гордеете, че сте българка, Той беше истински българин, а колкото до парите- болно ми е от написаното и се ужасявам от фалшивите думи, които вие си позволявате да му припишете.
  Със сигурност не сте имала честта да срещнете дядо ми, който беше велик човек. Срам ме е от хора като вас и всъщност е добре, че не живеете тук, където не ви е мястото. Не знам – хората казват, че подобни дейстия са българска черта, но за мен, това е чертата на вътрешно неуспелия и неудовлетворен човек.
  Успех!
  Жанета

 • Валентин said:

  Служил съм под ръководството на ген. Радул Минчев в Ловеч. Много свестен човек.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.