Home » Авторски страници, Е-Списание

Американски военни тестват робот шпионин, който се движи като риба

2014.12.13 Няма коментари
Spread the love

Най-новата автоматизирано изобретение на военноморските сили на САЩ е подводен робот шпионин, който изглежда като риба, пише Daily Press. Той е създаден в рамките на проекта Silent Nemo и в момента е в тестова фаза.

.

Снимка: Daily Press

Снимка: Daily Press

Роботът “риба” може да прави остри завои и да се движи във водата тихо, което го прави идеален за разузнавателни и проучвателни цели. След въвеждането му във флота, той може да бъде използван за инспектиране на корабни корпуси, за засичане на мини или рифове под водата, за достъп до забранени зони.

Подводният дрон е конструиран по подобие на риба тон, дълъг е 1.5 метра и тежи 45 кг. Той има подвижна опашка, с която може да се движи като риба. Задвижващите му механизми са 10 пъти по-тихи от въртящ се ротор. Роботът е наречен още Ghost Swimmer („Плувец-призрак“).

Снимка: Скрийншот от видео, качено в You Tube

Момент от изпитанието на робота под вода. Снимка: Скрийншот от видео, качено в You Tube

Изобретението се  управлява с помощта на джойстик. След завършването на тестовете и разработката, този робот ще може да плува и самостоятелно. Проектиран е да се потапя на 90 метра, но още не е тестван на такава дълбочина. Очаква се пълното интегриране на Nemo в американския флот да стане през следващата година.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.