Home » Авторски страници, българи зад граница

Концерт на млади русенски пианисти за българите в Ню Йорк

2014.11.19 Няма коментари
Spread the love

Afish koncert

Млади пианисти от Училището по изкуствата в Русе ще гостуват на българската публика в Ню Йорк на 3 декември. 13-годишният Николай Димитров и 12-годишната Йоана Делимаркова, ученици на клавирния педагог Даниела Кюркчиева, ще се представят индивидуално и като дуо от 19 часа в салона на Българското консулство в Ню Йорк. Самостоятелният им концерт е подарък за българската общност във връзка с Деня на благодарността.

Nikolay_Dimitrov-Yoana_Delimarkova 2

Йоана ще изпълни Фантазия от Моцарт, Импромптю №2 от Шуберт и „Ариета” от Панчо Владигеров, а в програмата на Николай са „Рондо капричиозо” от Бетовен, Импромптю №1 от Шопен и „Ноктюрно” от Панчо Владигеров. Като дуо двамата пианисти са подготвили Славянски танц №2 от Дворжак, Валс „На синия Дунав” от Щраус и Арабеска №1 от Дебюси.

Концертът се организира с подкрепата на Генералното консулство на България в Ню Йорк и Български културен салон в Ню Йорк.

Programa koncert

Преди това, на 29 ноември от 15.30 часа, Николай и Йоана ще имат изява на камерната сцена на „Карнеги хол” като лауреати на Международния конкурс за пиано и струнни инструменти на „Американ протеже”. Николай ще има уникалния шанс да се качи два пъти на сцената, за да изпълни индивидуално Импромптю №1 от Шопен, а като дуо с Йоана – Арабеска №1 от Дебюси.

Заедно с тях в Ню Йорк ще бъде и преподавателката им Даниела Кюркчиева, като изявите на децата са подкрепени от фондация „Русе – град на свободния дух” и НУИ “Проф.Веселин Стоянов”.

Nikolay_Dimitrov-Yoana_Delimarkova 1

И двете деца свирят на пиано от 6-годишна възраст. Те са носители на много национални и международни награди индивидуално и като дуо. Членуват в Клуб 2013 на фондацията на Димитър Бербатов, по проекта “Успелите деца на България”, били са солисти на Русенска филхармония, носители са на извънредни отличия от Министерството на културата. Наред с класиката, Николай Димитров се развива и като джаз музикант и има участие в различни джаз проекти.

 

Емил Димитров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.