Home » Авторски страници

Български учени създадоха Виртуален иновационен клуб

2014.07.18 Няма коментари
Spread the love

Untitled22

Сайт за генериране на иновационни идеи – Виртуален иновационен клуб (ВИК), е създаден от група български учени, сред които проф. д-р инж. Георги Ламбаджиев от Техническия университет в София; проф. д.с.н. Ивайло Кусев от Университета за национално и световно стопанство – София; доц. д-р Божидар Симеонов, член на Българския институт по стандартизация. И тримата учени разработват теоретични модели в различни междудисциплинни областта на знанието: проф. Ламбаджиев – в областта на творческото мислене, проф. Кусев – в областта на социологията, доц. Симеонов – в областта на управленческите процеси.

Каузата на Виртуалният иновационен клуб, както са я формулирали неговите създатели, е: “Стимулиране на ускорено всестранно развитие на България чрез безвъзмездно генериране на организационни, нормативни, технологични и други идеи. За целта всеки желаещ да участва във ВИК може да публикува безвъзмездно в сайта: формулировка на актуален социален проблем; усъвършенстване на идея на други автори; анотация на предложение за решение на конкретен проблем; предложение за организация – реализатор на конкретно решение.”

“Ако в рамките на една теоретична прогноза си представим, че на 1000 жители от населението на България възникне средно само едно рационално предложение за нейното развитие, то следва, че страната ще разполага с около 7000 стратегически иновационни идеи. По принцип много от тях биха могли да се обединят във върхови технологии.” – смятат още създателите на ВИК.

Генерирането на идеи за ускорено развитие на България според тях е: “форма на гражданско управление на страната чрез водещата роля на иновациите; тест за рационално отношение на организации и институции към възможности за ускорено развитие на страната; средство за стимулиране развитието на високотехнологични български фирми от специалисти, функциониращи в пазарни ниши.”

Дългосрочните цели в развитие на ВИК са свързани с формирането на: “Креативен център от активни участници във ВИК; Мозъчен тръст на България, обединяващ множество специализирани креативни центрове в интерес на генериране на предложения за Иновационната индустрия на България.”

В какъв вид могат да бъдат предложени иновационни идеи и какви възможности би предоставило тяхното публикуване във Виртуалния иновационен клуб: “Иновационната идея (новаторското предложение) е кратко ново концептуално описание на структура, технология, метод, способ или преобразование. Публикуване в сайта на ВИК на подобни идеи, предоставя възможност за: разрешаване на проблем, който досега не е решен; подобряване (усъвършенстване) количествените и/или качествените показатели на друго предложение, което формира най-доброто текущо решение на конкретен проблем; оригинално съчетаване на други предложения, като новият ефект е по-голям, отколкото сумата от ефектите на изграждащите го идеи.”

В сайта на ВИК ще се публикуват съобщения и предложения само за иновационни идеи, които са от национално значение.

В раздел „Проблеми” на сайта на ВИК желаещите могат да формулират накратко един или няколко проблема с актуално национално значение, като ги запишат в определен вид формат и ги изпратят на този сайт.

В раздел „Препоръки” те могат да запишат препоръки за усъвършенстване на функцията и/или структурата на ВИК, или пък конкретно решение на проблем – също записани в определен вид формати, които да се изпратят на сайта на ВИК.

Създателите на сайта са съставили и упътване за неговото използване, което може да се прочете тук – УПЪТВАНЕ-1

Untitled11

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.