Home » Избрано, политика

Републиканците съдят Обама за злоупотреба с власт

2014.07.31 Няма коментари
Spread the love

Президентът на САЩ се изживявал като монарх, управлявал с укази и интерпретирал свободно законите

Камарата на представителите на САЩ, доминирана от републиканската партия, одобри започването на съдебно преследване срещу президента Барак Обама за злоупотреба с власт, предаде АФП. Демократите се обявиха срещу тази процедура и я определиха като предизборен ход.
Камарата на представителите прие с 225 срещу 201 гласа резолюция, която упълномощава председателят на Камарата Джон Бойнър да заведе съдебен иск срещу президента за това, че е нарушил своите конституционни отговорности като не е приложил правилно закона за реформа в здравеопазването от 2010 г.

Всички демократи гласуваха против. Обвинението изглежда парадоксално, тъй като републиканците критикуват тъкмо здравната реформа на Обама, известна като “Obamacare”. Искът обаче е политически мотивиран преди парламентарните избори през ноември: Барак Обама се изживявал като монарх, управлявал с укази и е интерпретирал свободно законите, които са приети с гласовете на народните представители. “Той надхвърли конституционните си правомощия и Камарата на представителите е в правото си да защити конституцията”, обясни Бойнър. Обама два пъти е отлагал влизането в сила на една част от закона, отнасяща се за работодателите.

Той уредил с указ статута за ограничен период на 580 000 незаконни имигранти през 2012 г. и е действал по подобен начин в редица други области, като аргументът е необходимостта да се действа в сектори, където Конгресът е парализиран между доминираната от републиканците Камара на представителите и Сенат, където мнозинство имат демократите. Все пак бъдещето на съдебния иск остава несигурно, тъй като правосъдието се колебае да отсъжда при конфликти между законодателната и изпълнителната власт. /БЛИЦ/

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.