Home » Авторски страници, Е-Списание

Най-малко 11 загинали след наводненията в Източна България. Задънването на местно дере – причина за потопа в Аспарухово?

2014.06.20 Един коментар
Spread the love
Снимка: Flagman.bg

Снимка: Flagman.bg

Единадесет са известните досега жертви на наводненията и свлачищата в Аспарухово и в Добрич, сред тях има и деца. Възможно е да има и други загинали, броят на жертвите не е окончателен, защото има хора, които се издирват и се водят за изчезнали. Една от последните известни жертви на наводнението е жена, която е била намерена затрупана под микробус на ул. “Горна Студена” в кв. Аспарухово.

Според очевидец, приливната вълна е ударила Аспарухово към 19.50 часа местно време вчера. Повече от 3 часа са били необходими на държавата да мобилизира военните, които да помагат на Гражданска защита и полицията за овладяване на бедствието в този варненски квартал.

в2

Според варненеца Христо Топчиев, цитиран от сайта Moreto.net, възможна причина за потопа в Аспарухово е задънването на местното Темелково дере, което постепенно е било запълнено с незаконни постройки, и естествен изход при проливни дъждове се е оказала само една тясна улица, по която да мине водата, не подземен или надземен канал.

Водосборен басейн на Темелково дере в Аспарухово. Снимка: Скрийшот от видео, качено в You Tube

Водосборен басейн на Темелково дере в Аспарухово. Снимка: Скрийшот от видео, качено в You Tube

Приливната вълна във варненския квартал Аспарухово носи трупове. Тази шокираща новина съобщават за Varna.utre.bg очевидци. Според тях между автомобилите има заклещени човешки тела. Други свидетели разказват пред „Стандарт“, че 5-годишно дете се е удавило в приливната вода. От местния сайт Dnesplus.bg  пишат за смъртта на дете на около 11-12 години. Линейката на Спешна помощ се забавила заради невъзможност да мине през водата. Хора на място са опитали да окажат първа помощ на детето, но не са успели да го спасят.

Водата носи трупове. Снимка: Silnabulgaria.com

Водата носи трупове. Снимка: Silnabulgaria.com

Десетки са смазаните коли от свлачището, издирват се хора, пометени от приливната вълна. Баирът на Джанавара се е срутил вчера и затрупал платното по пътя за Аспарухово. Десетки смазани коли са били свлечени от пропадналия баир. Калната река, пълна със скални парчета, заляла всичко по пътя си. Към края на вчерашния трагичен за жителите на Аспарухово ден са били осигурени места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието, в СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова“, съобщава Varna.utre. Имало е готовност в помещенията да бъдат настанени до 40 души.

Болна жена на легло е изчезнала по време на потопа заедно с леглото, на което е лежала. Две деца и още една жена е имало в съседна къща, които са изчезнали, съобщава БГНЕС. Къщата, в която е била болната жена, е срутена напълно, а от съседната къща, където са изчезнали тримата, са останали само основите.

Снимка: Novanews.bg

Снимка: Novanews.bg

Обстановката в Аспарухово остава тежка. Главният булевард е затворен за движение в посока Варна, трафикът се извършва двупосочно в другото платно. В района на ул. „Горна студена”, който е и най-засегнат, има разрушена къща. В дъното на улицата има смазани автомобили, наноси от кал, изкъртен асфалт, дрехи, обувки и покъщнина.

Снимка: Flagman.bg

Техника на ВиК, Хидросторой, Инжстрой и екипи на поделение „Родни балкани“ са започнали да работят по разчистване на калта, заляла квартала. Пожарникари отводняват помещения, на място са и екипи на Енергото, които извършват обходи за поетапно захранване с електричество.

Снимка: Varna.utre.bg

Снимка: Varna.utre.bg

Според очевидец, приливната вълна е ударила Аспарухово към 19.50 часа местно време вчера. Повече от 3 часа са били необходими на държавата да мобилизира военните, които да помагат на Гражданска защита и полицията за овладяване на бедствието в този варненски квартал. Военният министър Ангел Найденов получил разпореждане подчинените му служители да се включат в овладяването на кризата едва в 22:46 часа вчера, близо 3 часа след като приливната вълна е ударила квартала. Според Орешарски обаче, който също е пристигнал късно снощи на място, държавата била реагирала адекватно с всички налични сили за справяне с проблема.

Водолази са открили още една жертва на потопа в Аспарухово. Тялото е извадено от кола, която е била под водата в канала на Варненското езеро, съобщава “24 часа”. Водолази на Военноморските сили са извадили жертвата.

На снимката, която е скрийшот от същото видео, качено в You Tube, се вижда как Темелково дере постепенно е било запълнено с къщи.

Темелково дере постепенно е било запълнено с къщи. Снимка: Скрийншот от видео, качено в You Tube

Според варненеца Христо Топчиев, възможна причина за потопа в Аспарухово е постепенното задънване на местното Темелково дере, което постепенно е било запълнено с незаконни постройки, и естествен изход при проливни дъждове се е оказала само една тясна улица, по която да мине водата, не подземен или надземен канал. Христо Топчиев е показал защо това може да бъде възможна причина за потопа във видеоклип, качен от нето в You Tube.

.
Жертви има и в Добрич, където са били залети много приземни етажи и улици. Бедствено е положението и в Дряново, Велико Търново, Килифарено и на други места в Източна България. На много места има нарушено ел. захранване.

Положението в Добрич се влошава, все още не може да бъде предприето отводняване. През последните 10 часа над града са се изсипали над 100 литра на квадратен метър, съобщава кореспондентът на Нова ТВ в Добрич Мария Добрева. Ситуацията в язовирите в района е критична. В града е обявено бедствено положение, няма ток, а училищата днес няма да отворят врати.

Така изглежда Градския парк в Добрич. Снимка: Лъчезар Богданов, Vesti.bg

Така изглежда Градският парк в Добрич. Снимка: Лъчезар Богданов, Vesti.bg

Без ток са останали снощи и хиляди жители и туристи в Приморско и Поморие, заради тежка авария по мрежата. Освен в двете общини, на тъмно са били и в Малко Търново.

В понеделник, 23 юни, е обявен ден на национален траур в памет на загиналите след поройните дъждове и свлачища в Аспарухово и на други места в страната.

 

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.