Home » Авторски страници, българи зад граница, Е-Списание

Тържество в Българското училище “Н. Вапцаров” в Никозия

2014.06.16 Няма коментари
Spread the love
Снимка: в. "Български новини"

Снимка: в. “Български новини”

Българският външен министър Кристиян Вигенин е връчил удостоверенията на завършили ученици от различни класове в българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия, Кипър – информира МВнР. Министърът е открил барелеф на патрона на училищего – поета Вапцаров, мечтал в едно от известните си стихотворения за “едрите звезди над Фамагуста”. Барелефът е изработен от българския склуптор – каменоделец Иван Иков, който от 20 години живее и работи в Кипър, и е дарение от него за училището – информира от своя страна емигрантското издание “Български новини”, базирано в Атина, Гърция.

Снимка: МВнР

Снимка: МВнР

Кристиян Вигенин е поздравил представителите на българската общност в Никозия, дошли на събитието по завършването на учебната година в училище “Н. Вапцаров” и откриването на барелефа на поета – патрон на училището, за тяхната солидарност и активност, и за дейността им по подпомагане на българските съботно-неделни училища в Кипър. “Българите, работещи и пребиваващи в Република Кипър, са мост за взаимното опознаване на двата народа. Българската общност е добре приета и може да служи за пример за нашите общности зад граница”, е казал Вигенин.

Празникът на децата бе изпълнен с много емоции. Дворът на училището бе препълнен родители и приятели, радващи се на успехите на малчуганите и дошли да ги поздравят в този специален за тях ден. Средният успех на децата от училище “Никола Вапцаров” е много добър 5.15, съобщи под бурни ръкопляскания Иванка Узунова, новият училищен ръководител. Тя поема от днес българското училище в първата му самостоятелна година – досега то бе филиал на българското училище “Св. Климент Охридски” в Лимасол.Четете още: В Никозия бе открит барелеф на поета Никола Вапцаров, външният министър Кристиан Вигенин приветства българите в Кипър | Български новини

Българското неделно училище “Н. Вапцаров” в Никозия започва като филиал на българското училище “Св. Климент Охридски” в Лимасол, но вече работи самостоятелно. През изтеклата учебна година средният успех на децата е бил 5,15, а випускниците са 65. Директор на това българско училище в кипърската столица ще бъде Иванка Узунова. С него българските съботно-неделни училища в различни градове на острова стават осем.

Снимка: МВнР

Снимка: МВнР

В тържеството по случай завършването на учебната година в училището и откриването на барелеф на поета Вапцаров, са участвали и посланикът на България в Кипър Христо Георгиев, представители на посолството, представители на Съюза на българите в Кипър и на Асоциацията на кипърците, завършили образованието си в България. Деца от училището, което е най-новото българско училище в Кипър, са представили кратка програма, включваща и стихове на Вапцаров. Българския свещеник Станислав Симеонов е отслужил водосвет.

.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.