2022-08-09

1 thought on “Българите в Одеса отново почетоха паметта на Ботев

 1. Ако знаеше това, Ботев нямаше да тръгне към Околчица…

  ЩЕ ИМА МУЗЕЙ НА ХАМАМА НА КРЪВОЖАДЕН ТУРСКИ СУЛТАН У НАС

  БОРИС ДАНКОВ
  2 юни 2012
  http://www.knigi-news.com

  Кой е Сюлейман Великолепни и какво налага неговите „подвизи“ по българските земи да бъдат увековечени с подобен „мемориал“ като този, който започва да се строи край Бургас?

  Тази новина някак си тихомълком мина и замина покрай българския читател и зрител. Нашенските „свободни“ медии или я пуснаха да се изтърколи покрай останалите събития, или чисто и просто я скриха някъде из кьорсокаците на електронните интернет сайтове и портали. Става реч за взетото неотдавна решение от кабинета любимото място на турския султан Сюлейман I – минералните бани край Бургас да бъдат превърнати в негов музей. Самото решение се предшества от „тихата дипломация“ на министъра на културата Вежди Рашидов, който още през миналата година осъществява поредица от контакти с турската фирма „Доуш Холдинг“. В началото на тази година той заедно с председателя на фирмата Гьонюл Талу и кмета на Бургас Димитър Николов подписват… тристранно споразумение и сътрудничество, според което „Доуш Холдинг“ предоставя „безвъзмездно“ половин милион лева за реставрирането на хамама на Сюлейман Великолепни.

  По-късно, в началото на март, по време на срещата си с кмета на Истанбул Кадир Топбаш в София, Бойко Борисов огласява намерението на българското правителство Бургаските минерални бани – любимото място на Сюлейман Великолепни, да бъдат превърнати в музей. Заедно с това той поема като ангажимент Ески Джамия в Стара Загора да бъде реставрирана и превърната в Музей на религиите. Срещу тези „реверанси“ турската страна обявява решението си да предостави 2 млн. евро за реставрацията на българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул.

  Сюлейман… Великолепни, „законодателят“ и сатрапът, асимилаторът на християнството в Европа, чиято личност не престава да предизвиква противоречиви чувства в нашата съседка Турция

  След тази бурна „дипломация“ вече са налице и резултатите. Ески Джамия е превърната в Музей на религиите. Вече са съборени старите сгради и на мястото на Бургаските минерални бани след няколко дни започва изграждането на… музей на Сюлейман Великолепни.

  Каква е историческата истина
  за „любимото място“ на турския султан? Под името „Аква калиде“, а по-късно „Термополис“ Бургаските минерални бани съществуват от IV в. пр.н.е. Още преди това – по време на траките, като светилище на Трите нимфи. По-късно тук са оставили свои следи римският император Траян и византийският Константин Погонат. Има сведения, че при термите е спирал и хан Тервел. Едва през XVII век Сюлейман Великолепни на мястото на тракийските, римски бани изгражда свой хамам, след като тук бил излекувал … подаграта си (!)

  Кой е всъщност Сюлейман I?

  Естествено е все пак да се отговори на този въпрос, след като „банята на Сюлейман“ е обявена едва ли не за „уникално наследство“ и „паметник на културата с национално значение“ (!), за историческа „ценност“ – по думите на Бургаския кмет Димитър Николов.
  Бойко Борисов дава своите уверения на кмета на Истанбул Кадир Топбаш, че „любимото място“ на Сюлейман Великолепни ще бъде превърнато в… негов музей.
  В историята личността на десетия поред турски султан Сюлейман Великолепни е достатъчно известна. Не само поради факта, че той е сред „най-успешните владетели“ на Османската империя. По негово време (1520-1566) тя разширява границите си до краен предел: завладява Белград (1521), Родос (1522), разбива унгарците при Мохач (1526), обсажда Виена (1529), превзема Багдад (1535), подчинява Аден в Йемен (1538), покорява Ерзурум в Персия (1553), завзема Трансилвания (1562). Умира при обсадата на крепостта Сигетвар в Унгария (1566), без да успее да превземе Виена.

  Може би най-лаконичната характеристика за Сюлейман дава Британска енциклопедия, където е отбелязано, че „през септември 1520 г. той започва владичеството си с кампания против християнските държави в Централна Европа и около Средиземно море“. Докато в Енциклопедия „България“ са описани „заслугите“ му към нас, българите: „Осъществява политика на религиозна и народностна дискриминация на немюсюлманските поданици на империята, в резултат на което са помохамеданчени голям брой българи в източните и югозападните български земи“ – т. 6, стр. 586.

  Известни са и „заслугите“ на Сюлейман Великолепни като един от най-големите сатрапи в историята на Османската империя. Освен че по негово време е осъществена с „огън и меч“ една от най-варварските асимилации в Европа, той е безогледен и в отношенията си към своето най-близко обкръжение – убива великия везир Ибрахим Паша и първородния си син Мустафа, нарежда да бъде заклан и сина му Баязид. След като прогонва в изгнание първата си жена Гюлбахар, се жени за украинката Роксолана, а в султанския двор се установява атмосфера на разврат и насилие, на кървави касапници, пресъздадени в нашумелия неотдавна турски сериал „Великолепният век“, в който Сюлейман е представен като закоравял маняк и алкохолик.

  Върху фона на неоосманизма
  и събуждащите се в Турция сантименти към „величавото“ минало на Османската империя този филмов сериал предизвика в южната ни съседка истинска буря от разгорещени спорове „за“ и „против“. Във филма българите са представени като поробени създания, доведени до животинско оцеляване – насилвани и убивани по повод и без повод от завоевателите. По-странното в случая е не това, че в Турция е създаден подобен филм. Очевидно и там има трезви съвести на хора, които са съвсем наясно с незавидното историческо наследство на Османската империя. Учудващото обаче е това, че вместо от този „артефакт“ у нас да последва някаква разумна реакция две нашенски телевизии са водили преговори за излъчване на сериала в българския ефир.

  Колкото до министъра на културата Вежди Рашидов – неговата роля е от скандална по-скандална. Той вместо да се дистанцира от случая със султанския хамам край Бургас (заради мястото и особено деликатната позиция, в която се намира), тръгва да реанимира „величието“ на Сюлейман Великолепни и да обслужва чужди амбиции и интереси чрез реализацията на този по същество абсурден проект.

  Жалката роля на нашите управници

  Що се отнася до нашите български управници, тяхната роля в случая е много по-жалка и незавидна. Първо заради това, че те са българи. Второ поради тяхното историческо невежество. Трето заради недалновидната им конюнктурна и некомпетентна външна политика, която обслужва чужди геополитически домогвания и цели, в разрез с българските национални интереси.

  Това не бива да се приема дори като „безвъзмезден“ подарък от Анкара, тъй като никой няма право на подобна концесия с българската история. А колкото до „жеста“ на Истанбул за българската църква „Св. Стефан“ и отпуснатите 2 млн. евро за нейната реставрация, те отдавна са върнати (дори с лихва!) чрез реставрацията на джамиите в Пловдив и Стара Загора.

  Обективно погледнато, този толкова ценен паметник на културата „с национално значение“ „Аква калиде“ би могъл да съществува единствено като Тракийските и Римските терми край Бургас, свързани с епизодичните „артефакти“ около тази или онази историческа личност. Но не и с натрапването на този или онзи „владетел“, което вече си е чиста проба политическа (и геополитическа) манипулация.
  – – –

  Иначе днес е денят на Ботев, на войводата, който преди 136 години положи костите си из пущинаците на Врачанския балкан за нашата „будущност“, за да ни има след толкова векове отново като българи и „человеци“, като люде с национална чест и историческа свяст! Ако днес той можеше отнякъде да ни съзре и да види каква я вършим и докъде сме се докарали, сигурно щеше да се обърне в гроба. Ако можеше да разбере, че неговите потомци ще реставрират и увековечават хамама на Сюлейман, на един от най-големите сатрапи в историята ни, той сигурно никога нямаше да тръгне към Околчица, за да падне там пронизан от „вражески куршум“. Никога.

  lyubomircholakov.blog.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *