Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Одеса отново почетоха паметта на Ботев

2014.06.03 Един коментар
Spread the love

10444545_528691527242890_5074979732939444779_n

Одеса, Украйна. Всяка година на 2 юни ние, одеските българи, се събираме на улица “Новоселски”, пред паметната плоча, където се е намирала Втора мъжка гимназия, в която се учил известно време великият български поет и революционер Христо Ботев. Както и известно, пребиваването в Одеса оставя значим отпечатък в развитието на неговата съдба.

10384742_528691693909540_6870161449428994962_n

Тази година на митинга в памет на Ботев, 138 години след неговата гибел, взеха участие представители на Асоциацията на българите в Украйна, на Одеското българско общество, сътрудници на Всеукраинския център на българската култура. 

10309633_528692023909507_5825825647068622505_n

Тук бяха и учениците на 77-мо училище, от Неделното училище, както и студенти и преподаватели от Одеския национален университет.

.

Димитър Терзи,

директор на Всеукраинския център на българската култура

10407295_528692153909494_5901081214855874869_n

10366003_528692350576141_934149565553258643_n

 

 

 

One Comment »

 • PS said:

  Ако знаеше това, Ботев нямаше да тръгне към Околчица…

  ЩЕ ИМА МУЗЕЙ НА ХАМАМА НА КРЪВОЖАДЕН ТУРСКИ СУЛТАН У НАС

  БОРИС ДАНКОВ
  2 юни 2012
  http://www.knigi-news.com

  Кой е Сюлейман Великолепни и какво налага неговите “подвизи” по българските земи да бъдат увековечени с подобен “мемориал” като този, който започва да се строи край Бургас?

  Тази новина някак си тихомълком мина и замина покрай българския читател и зрител. Нашенските “свободни” медии или я пуснаха да се изтърколи покрай останалите събития, или чисто и просто я скриха някъде из кьорсокаците на електронните интернет сайтове и портали. Става реч за взетото неотдавна решение от кабинета любимото място на турския султан Сюлейман I – минералните бани край Бургас да бъдат превърнати в негов музей. Самото решение се предшества от “тихата дипломация” на министъра на културата Вежди Рашидов, който още през миналата година осъществява поредица от контакти с турската фирма “Доуш Холдинг”. В началото на тази година той заедно с председателя на фирмата Гьонюл Талу и кмета на Бургас Димитър Николов подписват… тристранно споразумение и сътрудничество, според което “Доуш Холдинг” предоставя “безвъзмездно” половин милион лева за реставрирането на хамама на Сюлейман Великолепни.

  По-късно, в началото на март, по време на срещата си с кмета на Истанбул Кадир Топбаш в София, Бойко Борисов огласява намерението на българското правителство Бургаските минерални бани – любимото място на Сюлейман Великолепни, да бъдат превърнати в музей. Заедно с това той поема като ангажимент Ески Джамия в Стара Загора да бъде реставрирана и превърната в Музей на религиите. Срещу тези “реверанси” турската страна обявява решението си да предостави 2 млн. евро за реставрацията на българската църква “Свети Стефан” в Истанбул.

  Сюлейман… Великолепни, “законодателят” и сатрапът, асимилаторът на християнството в Европа, чиято личност не престава да предизвиква противоречиви чувства в нашата съседка Турция

  След тази бурна “дипломация” вече са налице и резултатите. Ески Джамия е превърната в Музей на религиите. Вече са съборени старите сгради и на мястото на Бургаските минерални бани след няколко дни започва изграждането на… музей на Сюлейман Великолепни.

  Каква е историческата истина
  за “любимото място” на турския султан? Под името “Аква калиде”, а по-късно “Термополис” Бургаските минерални бани съществуват от IV в. пр.н.е. Още преди това – по време на траките, като светилище на Трите нимфи. По-късно тук са оставили свои следи римският император Траян и византийският Константин Погонат. Има сведения, че при термите е спирал и хан Тервел. Едва през XVII век Сюлейман Великолепни на мястото на тракийските, римски бани изгражда свой хамам, след като тук бил излекувал … подаграта си (!)

  Кой е всъщност Сюлейман I?

  Естествено е все пак да се отговори на този въпрос, след като “банята на Сюлейман” е обявена едва ли не за “уникално наследство” и “паметник на културата с национално значение” (!), за историческа “ценност” – по думите на Бургаския кмет Димитър Николов.
  Бойко Борисов дава своите уверения на кмета на Истанбул Кадир Топбаш, че “любимото място” на Сюлейман Великолепни ще бъде превърнато в… негов музей.
  В историята личността на десетия поред турски султан Сюлейман Великолепни е достатъчно известна. Не само поради факта, че той е сред “най-успешните владетели” на Османската империя. По негово време (1520-1566) тя разширява границите си до краен предел: завладява Белград (1521), Родос (1522), разбива унгарците при Мохач (1526), обсажда Виена (1529), превзема Багдад (1535), подчинява Аден в Йемен (1538), покорява Ерзурум в Персия (1553), завзема Трансилвания (1562). Умира при обсадата на крепостта Сигетвар в Унгария (1566), без да успее да превземе Виена.

  Може би най-лаконичната характеристика за Сюлейман дава Британска енциклопедия, където е отбелязано, че “през септември 1520 г. той започва владичеството си с кампания против християнските държави в Централна Европа и около Средиземно море”. Докато в Енциклопедия “България” са описани “заслугите” му към нас, българите: “Осъществява политика на религиозна и народностна дискриминация на немюсюлманските поданици на империята, в резултат на което са помохамеданчени голям брой българи в източните и югозападните български земи” – т. 6, стр. 586.

  Известни са и “заслугите” на Сюлейман Великолепни като един от най-големите сатрапи в историята на Османската империя. Освен че по негово време е осъществена с “огън и меч” една от най-варварските асимилации в Европа, той е безогледен и в отношенията си към своето най-близко обкръжение – убива великия везир Ибрахим Паша и първородния си син Мустафа, нарежда да бъде заклан и сина му Баязид. След като прогонва в изгнание първата си жена Гюлбахар, се жени за украинката Роксолана, а в султанския двор се установява атмосфера на разврат и насилие, на кървави касапници, пресъздадени в нашумелия неотдавна турски сериал “Великолепният век”, в който Сюлейман е представен като закоравял маняк и алкохолик.

  Върху фона на неоосманизма
  и събуждащите се в Турция сантименти към “величавото” минало на Османската империя този филмов сериал предизвика в южната ни съседка истинска буря от разгорещени спорове “за” и “против”. Във филма българите са представени като поробени създания, доведени до животинско оцеляване – насилвани и убивани по повод и без повод от завоевателите. По-странното в случая е не това, че в Турция е създаден подобен филм. Очевидно и там има трезви съвести на хора, които са съвсем наясно с незавидното историческо наследство на Османската империя. Учудващото обаче е това, че вместо от този “артефакт” у нас да последва някаква разумна реакция две нашенски телевизии са водили преговори за излъчване на сериала в българския ефир.

  Колкото до министъра на културата Вежди Рашидов – неговата роля е от скандална по-скандална. Той вместо да се дистанцира от случая със султанския хамам край Бургас (заради мястото и особено деликатната позиция, в която се намира), тръгва да реанимира “величието” на Сюлейман Великолепни и да обслужва чужди амбиции и интереси чрез реализацията на този по същество абсурден проект.

  Жалката роля на нашите управници

  Що се отнася до нашите български управници, тяхната роля в случая е много по-жалка и незавидна. Първо заради това, че те са българи. Второ поради тяхното историческо невежество. Трето заради недалновидната им конюнктурна и некомпетентна външна политика, която обслужва чужди геополитически домогвания и цели, в разрез с българските национални интереси.

  Това не бива да се приема дори като “безвъзмезден” подарък от Анкара, тъй като никой няма право на подобна концесия с българската история. А колкото до “жеста” на Истанбул за българската църква “Св. Стефан” и отпуснатите 2 млн. евро за нейната реставрация, те отдавна са върнати (дори с лихва!) чрез реставрацията на джамиите в Пловдив и Стара Загора.

  Обективно погледнато, този толкова ценен паметник на културата “с национално значение” “Аква калиде” би могъл да съществува единствено като Тракийските и Римските терми край Бургас, свързани с епизодичните “артефакти” около тази или онази историческа личност. Но не и с натрапването на този или онзи “владетел”, което вече си е чиста проба политическа (и геополитическа) манипулация.
  — — —

  Иначе днес е денят на Ботев, на войводата, който преди 136 години положи костите си из пущинаците на Врачанския балкан за нашата “будущност”, за да ни има след толкова векове отново като българи и “человеци”, като люде с национална чест и историческа свяст! Ако днес той можеше отнякъде да ни съзре и да види каква я вършим и докъде сме се докарали, сигурно щеше да се обърне в гроба. Ако можеше да разбере, че неговите потомци ще реставрират и увековечават хамама на Сюлейман, на един от най-големите сатрапи в историята ни, той сигурно никога нямаше да тръгне към Околчица, за да падне там пронизан от “вражески куршум”. Никога.

  lyubomircholakov.blog.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.