Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложба “Бесарабските българи: Хроника на ХХ век” ще бъде показана във Варна

2014.03.01 Няма коментари
Spread the love

ИЗЛОЖБА СЪС СТАРИ СНИМКИ НА БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ

96300968

Варна, България. От 3 до 15 март 2014 г. във фоайето на Община Варна ще бъде представена изложба на стари снимки „Бесарабските българи: хроника на XX век“, в рамките на честването на 136-годишнина от Освобождението на България от Османско иго. Изложбата се организира от Български младежки клуб „Актив“, с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, по покана на Община Варна и Асоциацията на българите по света. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 3 март 2014 г. от 13.30 часа. Посетителите ще имат възможност да видят стари снимки на българи от Таврия,Украйна. След откриването на изложбата ще бъде прожектиран филм за българите в Болград на журналиста Веселин Цветанов.

DSC00118 - Copy

Изложбата на стари снимки „Бесарабските българи: хроника на ХХ век” се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област, в украинската част от Бесарабия. Младите българи от БМК “Актив” са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони. Най-старите снимки датират от първото десетилетие. Раждане, детство, юношество, брак, най-накрая – погребение… Всички моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от различни политически епохи, които са се случили в Бесарабия. Тя е била територия на Русия, Румъния, а след това на СССР, а днес – Украйна.

DSC00119 - Copy

Димитър Петков, координатор на изложбата, член на Български младежки клуб „Актив“:

„Поредният град в България, след Сливен, където ще представим изложбата, е Варна. От този край са голяма част на преселниците в Бесарабия. Изложбата показва, че нашите връзки се възстановяват и укрепват. Една друга връзка, която установявихме чрез тази изложба – това са българите от Таврия. Благодарение на Наталия Краско от Центъра по българистика към Мелитополския университет “Богдан Хмелницки” и Мелитополското дружество за българска култура “Балкани”, посетителите имат възможност да видят снимки и от Таврия. Докарахме тези снимки в България с идеята да се опознаем още по-добре. Много българи са били в Украйна и Молдова, и са установили контакти с българите от там през последните години. Но имаше един период, който ни раздели, и живата връзка между нас бе прекъсната. Точно за този период ние искаме разкажем чрез снимки. Нека в България да се знае, че тя е в нашето сърце не само днес и вчера, а винаги е била, има я и ще бъде.”

DSC00131 - Copy

Всеки човек може би някога е намирал пожълтяла снимка в стария албум на бабите ни, е питал и после е слушал с интерес история за хората, които са изобразени. Колко интересни неща има зад всяка една от тези снимки… Колко от тези албуми, за съжаление, са изгубени, а заедно с тях десетки или стотици истории. И колко често такава снимка е единствено доказателство за нечий живот, просто защото вече няма никой жив, който може да разкаже нещо…

.
Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.