Home » Е-Списание

Дядо Добри Добрев – “Светецът от Байлово” е жив

2014.02.26 Няма коментари
Spread the love

Дядо Добри е жив и ни сочи пътя към храма на благородството и щедростта

DobriDobrev001

Добри Добрев от с. Байлово

Сайт съобщава за кончината на Дядо Добри Добрев – светият човек, който събира дарения за българските храмове.

Статия, озаглавена “Дядо Добри ни завеща пътя към храма на благородството. In momiriam” и публикувана в сайта, започна да се разпространява скорострелно из социалната мрежа “Фейсбук” и натъжи хиляди нейни потребители.

Оказа се обаче, че “новината”, създадена от нечий болен мозък, не е вярна. Най-вероятно е написана с цел популяризиране на сайта (поради което не публикуваме линк към него).

“На 99 години почина Дядо Добри Добрев – родолюбецът, известен дарител за реставриране на християнските храмове из цяла България, наричан още Светецът от Байлово”, почина на 99 години. Той бе наричан светец, аскет, отшелник, безсребреник, ангел, божий странник, пътник от миналото, просяк… Малко са българите, които не са чували за дядо Добри, много са онези, които нямат и най-малка представа за истинската святост на делото му” – така започва текстът, който вече е изтрит от въпросния сайт.

От официалната страница на дядо Добри във “Фейсбук” вече опровергаха информацията:

“От няколко часа във Фейсбук се разпространява една лъжа. Грозната лъжа за кончината на Дядо Добри – Светецът от Байлово. Длъжни сме да напишем това опровержение по няколко причини. Първо, да се спекулира с името и личността на такъв свят човек е грозно, нечистоплътно и мръсно. То показва нисш дух и скотско поведение. Мислещият и чувстващ човек никога не би написал. Четящият мислещ човек никога не би прочел подобно нещо. Или ако го прочете, най-малкото би се усъмнил. Тъжното е, че елементарна проверка би показала очевидния факт – слава Богу, Дядо Добри е жив и здрав и очаква своя вековен юбилей. Но не го чака със скръстени ръце, а правейки това, за което е орисан – да помага и бди над духа ни.

Втората причина, която ни задължава да опровергаем този грозен слух се корени в нашето мислене – склонни сме да повярваме на лошата вест и да се усъмним в хубавата. Затова не се съмняваме, че тази „новина“ ще набере скорост, носейки на Дядо Добри ненужна „слава“. За щастие той не се интересува и е прекалено далеч от подобни апологетики. Жалкото е, че някои от нас не са. И търсят сензацията на всяка цена; на цена, която не би направила чест никому.

Ние явно не можем да търпим живи светци сред нас. И правим всичко възможно да оповестим тяхната кончина. Хора, Дядо Добри е жив! Той продължава да гради своя духовен храм на вярата. В него ще има място и за нас, неговите скептици.

Затова нека повярваме. Поне за малко, поне за миг. Да повярваме, че докато Светецът от Байлово е жив, денят ни ще е по-светъл.

Източник: ПИК

Видео за святото му дело

По-долу сме събрали от мрежата няколко характерни фотографии, които говорят за Дядо Добри повече от всички думи.

 

DobriDobrev009

DobriDobrev008

DobriDobrev007

DobriDobrev006

DobriDobrev005

DobriDobrev004

DobriDobrev003

DobriDobrev002

DobriDobrev020

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.