Home » Авторски страници, Е-Списание

Сидеров забърка нов скандал. Потърпевша е френска дипломатка

2014.01.07 Няма коментари
Spread the love

Първоначални версии за скандала. Информация на “Дневник” за поредния инцидент, случил се вчера вечерта, в който е замесен лидерът на “Атака”

“Лидерът на “Атака” Волен Сидеров и придружаващи го шестима мъже и три жени са влезли в конфликт с други пътници на летище Варна, съобщи “Нова телевизия”. От летището са потвърдили за инцидента, но са отказали подробности, съобщи “Дарик радио”…

През февруари 2010 г. лидерът Сидеров беше задържан на летището във Франкфурт след полет с “Луфтханза”, защото е буйствал на борда на самолета. Първоначално информацията беше отречена от “Атака”, но по-късно се извини на екипажа за поведението си.

Снимка: NOрешарски

Снимка: NOрешарски

Пред БиТиВи член на “Атака”, който не е присъствал на случилото се, коментира, че всичко това са провокации към партията, която с предложенията си за законови промени е засегнала  интересите на енергийната мафия.

“В самолета г-н Сидеров разговарял на висок тон с жена, която пътувала във втора класа, докато той е бил в първа. Най-вероятно тя е била от неговата група, познавали са се. Разговорът се е провел на висок тон, а той започнал да вади документи. Доста шумно е обяснявал на жената вътрешнопартийни неща”, обясни пред “Нова телевизия” Росица Пенкова, главен редактор на varnautre.bg, която се позова на свидетелски разкази.  Според свидетели, когато пътниците се качвали в автобуса, който да ги откара до сградата на летището, възмутен от поведението на Сидеров младеж го нарекъл “простак”. Това провокирало нападението над него от Сидеров и  придружаващите го.”

—————————–

Коментар на читател под материала на “Дневник”, представил се като очевидец на инцидента. По информация на Plovdiv-online.com той се казва Виктор Стоянов и е пуснал този свой разказ и на стената си във Фейсбук.

оо“Информацията в тази статия относно инцидента на полета на България Еър и летище Варна е невярна. Бях на борда на самолета и знам много добре точно какво се случи. Група членове на “Атака”, както се оказа по-късно, бяха заели шест двойни седалки в самолета във втора класа и смущаваха спокойствието на останалите пътници с неприемливото си и невъзпитано поведение. Викаха, смееха се, лидерът им бе застанал изправен на пътеката, за да поддържа “анимацията” им. Седнала зад тях жена се възмути от поведението им като показа само с мимика и въздишка, че й пречат и си сложи слушалки, за да не ги чува. Сидеров коментира на висок глас, че “другарката”, както я нарече, е недоволна от поведението им и я иронизира. След което започна да я напада нея и останалите близкостоящи пътници с думите: “Вие от къде имате пари за билет за самолет? Вие данъци ли укривате? А бе тия хора откъде намират пари за самолет?!!”. Скоро успя да провокира пътничката със слушалките да му отговори, като тя каза, че не го разбира на сравнително добър български, дамата се оказа чужденка. След което Сидеров й проведе своеобразен разпит, като почти й крещеше, липсваха само шамарите. Дамата се разстрои и в един момент каза нещо на словенски, а тя му се беше представила като французойка. Тогава Сидеров я нарече “лъжкиня” и “терористка” и започна да иска документите й, защото явно според него една французойка не може да владее чужди езици. Искаше да знае какво прави тя в България, размахваше пред нея депутатската си карта и твърдеше, че има право да й вземе документите, защото е депутат, сочеше значката на “Атака” на ревера си и питаше: “Плаши ли ви значката ми?”.

Извиках стюардесата и я помолих да въдвори някакъв ред, така, че скоро тя отведе почти разплаканата чужденка със себе си, а Сидеров, останал без жертва, която да тероризира, скоро седна на мястото си. И без друго полетът беше вече към края си и той трябваше да прекрати шоуто си. Чух скоро стюардесата да го умолява “да върне документите на госпожата” и че “командирът е казал”, не знам какво още е направил. Но всичко не беше свършило. Няколко минути след като влязохме в автобуса за отвеждане до летището, Сидеров хвана за реверите един пътник и се опита да се сбие с него, крещеше “Какви българи сте вие, вие сте путьовци! Ти на мен “простак” ли ще казваш!”. Дойдоха 3-4 служители на летището със сигнални жилетки и ги разтърваха. Странното е, че Сидеров беше оставен в автобуса, вместо да бъде свален, защото явно застрашаваше останалите пътници. След това не знам дали е имало и други инциденти, защото нямах багаж и побързах да си тръгна.

Всичко това е изключително срамно и обидно! Как е възможно подобни хора да бъдат в българския парламент и ние да им плащаме с данъците си!! Защо такива хора трябва да тероризират обществото ни и никой да не смее да се разправи с тях? Персоналът на България Еър и летище Варна не въдвориха в достатъчна степен ред и не защитиха пътниците.”

———————————————————————————–

Реакция на Френското посолство в София:

Посолството на Република Франция разпространи позиция във връзка с инцидента на летище „Варна“ в понеделник вечер, от която става ясно, че Волен Сидеров е „проявил агресия“ всъщност срещу френския дипломат Стефани Дюмортие, директорка на „Алианс франсез“ във Варна.

Неофициален превод на позицията на Френското посолство, публикуван в  Noresharski.com:

„Френски дипломатически агент е бил обект на обиди и заплахи на очевидно пиян български гражданин по време на полет компания Bulgaria Air от София до Варна. Този български гражданин е критикувал националността и като депутат е настоявал да се проверят документите на този дипломатически агент, ясно игнорирайки разделението на законодателната и изпълнителната власт.

Посолството на Франция очаква извинение от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно нито за член на парламента, нито за уважаващ себе си човек.

Посолството на Франция и френското министерство на външните работи в момента проучват ситуацията, за да предприемат всички необходими мерки, за да се справят с тази нетърпима ситуация. Те припомнят, че по силата на Виенската конвенция от 18 април 1961 г., българските власти са длъжни да предприемат всички нужни мерки за предотвратяване посегателства срещу личността, свободата или достойнството на дипломатическите агенти.“

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.