Home » Авторски страници

Протест пред ВСС “Добро утро, тарикати”

2014.01.09 Няма коментари
Spread the love
Снимка: скрйншот от видео на БНТ

Снимка: скрийншот от видео на БНТ

Днес пред Висшия съдебен съвет в София се проведе протест под наслов “Добро утро, тарикати”, срещу корупцията в съдебната система и за честно правосъдие.  Организатор на протеста бе Национална гражданска инициатива против корупцията, за честно правосъдие и правова държава, подкрепена от Гражданско сдружение за защита на гражданите, Гражданско движение “Бъдеще за Русе” и други граждани. Протестиращите държаха плакат с надпис “Събудете се!”. Протестът бе озвучен с музика от филма “Кръстникът”.

Бойко Никифоров говори за целите на протеста. Снимка: скрийншот от видео на бНТ

Бойко Никифоров говори за целите на протеста. Снимка: скрийншот от видео на БНТ

Бойко Никифоров от Национална инициатива против корупцията, за честно правосъдие и правова държава и Петьо Хаджиев от Гражданско сдружение за защита на гражданите говориха за целите на протеста. Никифоров обясни, че музиката е за висшите магистрати, за да си дадат сметка за мащабите на властта си и че трябва да използват тази власт в услуга на гражданите и на техните интереси, а не за интересите на олигархични и политически кръгове.

Снимка: скрийншот от БНТ

Снимка: скрийншот от видео на БНТ

Недоволството на протестиращите е срещу кадровиците на съдебната власт, включително заради жалби по конкретни дела. Те изразиха мнение, че Висшия съдебен съвет не може да се произнася обективно за работата на магистратите, след като няма достъп до написаното в делата, за да прецени как са си свършили работата. Има имотни измами чрез влезли в сила съдебни решения и това е един от поводите за протеста. Протестиращите са отправяли запитвания до ВСС във връзка с тези дела, но им е било отговаряно, че членовете на съвета нямат право да гледат в делата.

Организаторите на протеста входираха до председателя на Висшия съдебен съвет Заявление с искане за отговор на два въпроса.

Текстът на Заявлението може да се прочете по-долу.

—————————————————————————————————

.

до Председателя на ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

г-жа Соня Найденова

.

З А Я В Л Е Н И Е

за достъп до обществена информация

От граждани и граждански организации

на Република България

лица за контакт:

Катя Христова Донкова

Адрес: …………………

Бойко Георгиев Никифоров

Адрес: …………………

 

       УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На основание чл. 2 от Закона за достъп до обществена информация,

Желаем да ни бъде предоставена обществената информация, състояща се в отговорите на следните въпроси:

1. Допустимо ли е, членове на Висшия съдебен съвет да преглеждат приключили с влезли в сила решения дела, с цел да си съставят мнение за професионалните качества на магистратите, конкретно преценка изпълнението на задължението им да решават делата според истината и закона?

2. Ако не е допустимо членове на Висшия съдебен съвет да преглеждат приключили с влезли в сила решения дела, по какъв признак членовете на ВСС извършват преценка за качествата на магистратите, необходима за повишаването им и назначаването на ръководни длъжности?

Молим, информацията да ни бъде предоставена на хартиен носител.

 

Подписали:

Национална гражданска инициатива „Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава”

Фейсбук група „Стратегия за правова държава”

Гражданско сдружение за защита на гражданите

Гражданско движение “Бъдеще за Русе”

Други граждани

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.