Home » Авторски страници, политика

Нормалната държава

2013.12.12 Няма коментари
Spread the love
Илюстрация: в. "Дневник"

Илюстрация: в. “Дневник”

Бяха необходими повече от два месеца на студенти юристи, организатори на политически протести, за да разберат, че правова държава е конституционен принцип; че вандализмите, окупациите, блокиранията са престъпления. Но сред множеството на недомислените им искания изненадващо се появи мечтата на мнозинството избиратели: “Искаме да живеем в нормална държава!”. Това искане не е утопия, то е постижимо, но с  реформиране на държавата, базирано на  понятието “нормална (неуродлива) държава”.  Сегашните депутати и евродепутати, доволни от политическото статукво, саботират изработването на  изборен закон, който да го промени.

Държавата е вид обществен организъм, подобен на биоорганизмите. Тя е нормална,  когато организацията й е изградена по Адекватния класификатор на обществените дейности, а не по сега ползвания от статистиката примитивен и непълен списък на обществените дейности.

Ненормалната държава се разпознава по недомислената си конституция и държавна неустойчивост, причинявана от непрекъснати реорганизации  по метода “проба – грешка”. Вместо Министерство на икономизиранията, финансиранията и конкуриранията, в уродливата държава има  Министерство на икономиката, енергетиката и туризма!

В нормалната държава изпълнителната власт е разделена на три. Мажоритарно се избират премиер, отговарящ за производствата, президент, отговарящ за  сигурностите,  и председател на парламента, отговарящ и за ръководенията. Отраслите се ръководят от комисари чрез агенции, министрите ръководят по трима комисари. Депутатите са само 72-ма, по двама за всеки отрасъл. Нормалната държава е оптимална.

Нормалната държава няма големи проблеми,  защото:

· Изпълнителната власт своевременно намира вътрешни и външни пазари на създаваните стоки и на трудовите ресурси. Инвестиции, с цел развитие и създаване  нови работни места, се правят само в подотраслите, където има потребност и са осигурени пазари на стоките.

· В нормалната държава няма протести с искания  “Достойно (!) заплащане на труда”, защото всички заплати се определят по модела разделно почасово заплащане и не зависят от търсенето и предлагането.

· Правилникът на парламента гарантира произвеждането само на  нормативи – закони, правилници, стандарти, които хармонизират интересите на социалните групи.  Парламентарните комисии не правят, а редактират нормативите, предложени от избирателите – суверена или от комисарите. Депутатите  ги приемат или отхвърлят с вишегласие.

· В нормалната държава  рецидивистите са в затворите. Това се постига чрез справедливи присъди – виновните обезщетяват пострадалите и по фактура, плащат или се задължават да изплатят, всички направени за тях държавни разходи за издирване, следене, залавяне, разследване и пр. Свобода се  отнема до излекуване от рецидивизма, а не за срокове според тежестта на престъплението. Фондът за борба с престъпността се препълва за броени  години. Полиция, охранители и пр., мотивирани от  адекватното заплащане, излавят всички рецидивисти.

· В нормалната държава протестите са минимални. Недоволните депозират своите искания и предложения в институцията Омбудсман, където се отсяват неоснователните. Основателните се  предоставят на комисарите за удовлетворяване или внедряване на предложенията.  Отхвърлените се обжалват в Конституционния съд, който отменя неоснователни откази и присъжда пропуснати ползи.

· Интересите на производители, търговци и  потребители са хармонизирани. Статистиката  изчислява себестойността на всички  сортове стоки, услуги и ръководения по формулата “Себестойност = суровини + полуфабрикати + консумативи + амортизации +  обслужване + доставяне + изпълнителски и ръководен труд”.  Комисарят, отговарящ за ценовата конкуренция,  периодично актуализира  средно претеглените себестойности на стоките по отделните кошници и ги публикува. Въоръжени с тази информация, потребителите издирват изгодните оферти, бойкотират спекулантите, купуват само необходимото.

· Предложителите работят с делови информативни оферти. Забранени са манипулативните, подвеждащите и просташките реклами. Стоковите пакети – телевизия, интернет, телефони и пр. се предлагат без такси и заробващи договори, по цени за минута, определени от потребените количества  информации по отделните продукти. Цените нарастват за часовете  с  пик натоварване и се намаляват за нощните, както цената на еленергията.

· В нормалната държава пенсионният фонд е бездефицитен, защото пенсионният модел е пенсионен влог. Пенсиониращият се определя годината на пенсиониране. Годишната му пенсия е равна на кумулатата на неговите вноски, делена на разликата между средната продължителност на живота му и  годината на пенсиониране.

· В нормалната държава съсловието със средни доходи е най-многобройно. Ежегодно се  публикуват числата средно претеглен семеен доход от заплати, дивиденти, ренти, лихви и пр., и неговата дисперсия. Управляващи, допуснали намаляване на дисперсията, губят доверието на избирателите – подават оставки без да изчакват протести.

Партия, която впише в предизборната  си  оферта-програма поне част от  идеите за нормализиране на държава, автоматично печели  избори с квалифицирано мнозинство. У нас, засега, няма такава партия.

.

Венелин Чалъков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.